Tű helyett oltótapasz? Új találmány

MTI
megjelent:

Az általuk kifejlesztett, feloldódó mikrotűkkel borított oltótapaszról számoltak be amerikai kutatók a Nature Medicine című szakfolyóirat vasárnap megjelent számában (http://nature.com/naturemedicine).

A georgiai műszaki egyetem (GIT) munkatársai Mark Prausnitz vezetésével dolgozták ki a fájdalommentes oltási technikát, amelyben mikrotűk segítségével juttathatják be a vakcinát a bőr alá. Az apró tűk mindössze 650 mikrométer hosszúságúak, az egérkísérletekben alkalmazott tapaszokon egyenként 100 darabot helyeztek el.

A hatóanyag nélküli tesztben részt vevő emberek úgy ítélték meg, hogy a tapasz által okozott kellemetlenség csak tizede-húszada annak, amennyit a hagyományos, injekciós tűvel végzett oltás okoz. Léteznek már olyan tapaszok, melyek különböző vegyületeket, például a cigarettáról leszokni kívánó dohányosok esetében nikotint juttatnak a szervezetbe, ezek azonban a bőrön keresztül történő felszívódásra alapoznak.

Az injekciós tűk kiküszöbölése a vakcinálási folyamatból kettős előnnyel jár: egyrészt megszabadulhatnak félelmüktől azok, akik rettegnek a tűktől, másrészt megoldódik a visszamaradó veszélyes hulladék problémája is, hiszen az egyszer használatos fecskendőket meg kell semmisíteni, a mikrotűk viszont maguktól feloldódnak. A mikrotűs tapasz használata Prausnitz szerint olyan egyszerű, hogy a páciensek akár otthon, saját maguk is alkalmazhatják.

Az Egyesült Államok országos egészségügyi kutatóintézetei (NIH) által is támogatott fejlesztésben befejeződtek az állatkísérletek, hamarosan kezdődnek a humán klinikai próbák, kereskedelmi forgalomba pedig várhatóan öt éven belül kerülhet a mikrotűs vakcina. Prausnitz kiemelte, hogy az influenza elleni oltást szinte mindenkinek ajánlják a szakemberek, ám nagyon sokan a vele járó kellemetlenségek, például az injekciós tűtől való félelem miatt nem adatják be. A mikrotűs tapasszal azonban ez - a kutató véleménye szerint - kiküszöbölhető lenne.

(MTI)

Cikkajánló

Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Védőoltás
A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.