• Ön mit választ? Élet vagy halál?

    Szerző: LifeCode

    A megelőzésben és a kezelésben történt jelentős előrelépések ellenére a rák hamarosan vezető halálok lehet világszerte. Az Egyesült Államokban az orvoslás fejlődése és az oktató kampányok hatására 20 év alatt mintegy 16 százalékkal csökkent a rák miatti halálozás aránya, azonban még 2009-ben is 1,5 millió embert diagnosztizáltak rákkal.(x)

    Szakemberek szerint idén a nemzetközi átlagban a rákos halálozás megelőzheti a szívbetegségek miatti halálok számát. Az öregedő népesség és a dohányzás miatt a rák világszerte átveheti a vezetést a halálozási okok listáján. Miután az emberekben kicsi a hajlandóság arra, hogy felhagyjanak az egészségtelen életmódbeli szokásaikkal és a társadalmak világszerte öregszenek, a rák nemzetközi szinten vezető halálok lehet.

    Az amerikai rákos halálozási arányban 1990 és 2006 között bekövetkezett csökkenés 40 százaléka annak köszönhető, hogy kevesebb férfi halt meg tüdőrákban, amit viszont az okozhatott, hogy csökkent a dohányzók száma. További életvitelbeli problémát jelent a rák szempontjából az elhízás. Becslések szerint az amerikaiak kétharmada túlsúlyos vagy elhízott.

    Magyarország nemcsak Európában, hanem az egész világon „előkelő” helyet foglal el a rákban meghaltak tekintetében. Míg 1920-ban Magyarországon 5400-an haltak meg daganatos megbetegedésben, 1941-ben már több mint 10 ezer, 2004-ben pedig már 33 ezer halálesetet regisztráltak.

    Előtérben a szűrés és megelőzés

    A magyar halálozási statisztikában nem a szív- és érrendszeri betegségek, hanem a daganatok kerültek az első helyre. Különösen igaz ez a nők esetében, akiknél a tumorok a halálozás 42 százalékát adják, míg a szív- és érrendszeri betegségek 28 százalékot tesznek ki. Jelenleg évente körülbelül 66 ezer újonnan diagnosztizált daganatos esetet regisztrálnak.

    A rákbetegek gyógyulási esélye ma 35 százalékos, a problémát tehát a megelőzésnél kellene megragadni. Tény, hogy a magyarországinál kedvezőbb gyógyulási arányokat felmutató országokban sokkal elterjedtebb a daganatok korai szűrése és a helyes életvitel. Az utóbbi időben mind a megelőzés, mind a gyógyítás terén előtérbe került az életmód fontossága, amiben a LifeCode Orvosi Központ évek óta nagy szerepet vállal!

    Tovább a LifeCode honlapjára>>

    (lifecode.hu)

    Legutóbb frissült: 2010.07.10 05:14
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan vizsgálják a magzat méhen belüli állapotát?

    Az NST és a CTG teljesen veszélytelen, fájdalommentes és tetszőlegesen ismételhető vizsgálati módszerek. Szükség esetén (például koraszülés vagy magzati veszélyállapot gyanúja esetén) már a 24. terhességi héttől el lehet végezni őket, ellenben nem annyira informatívak ezek a vizsgálatok, ilyenkor apróbb különbségeket még nem lehet értékelni.

    Foglalkozás-egészségügy: mit kell tudni az üzemorvosi vizsgálatokról?

    Hazánkban a Munka Törvénykönyve előírja, hogy a munkavállaló csak olyan feladatra alkalmazható, ami az egészségére, a testi alkatára és fejlettségére tekintettel van, valamint káros hatást nem gyakorol rá. A munkáltató a dolgozó munkába állása előtt, illetve időközönként vagy soron kívül köteles az ingyenes munkaköri alkalmassági vizsgálatot lehetővé tenni az üzemorvosi rendelésen.

    Anyajegyszűrésre megyek - Mire készüljek?

    Az évente elvégzett anyajegyszűrés fontosságát egyre többen ismerik fel. Aki ebben az évben határozta el magát, hogy hosszabb kihagyás után újra, vagy az idén először ellenőrizteti az anyajegyeit, még nem tudja, hogy mire számíthat, hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat. Számukra lehet hasznos olvasmány dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, az Anyajegyszűrő Központ főorvosának összefoglalója.

    Iskolaérettség - Készen áll a gyerek? Az orvosi vizsgálat menete

    A szülőknek az elkövetkező hetekben kell eldönteniük, hogy gyermekük megkezdje-e iskolai tanulmányait. Ilyenkor ajánlott nyílt napokra menni, illetve ki lehet kérni a pedagógia szakszolgálatok véleményét is. A tankötelezettség a közoktatási törvény szerint abban az évben kezdődik, amelyikben augusztus 31-ig betölti a gyermek a hatodik életévet, azonban ez nem mindig jár együtt az iskolaérettség kialakulásával. Ennek a megállapítására szolgál az iskolaérettségi vizsgálat.

    Nagyító alatt a kávé és a forró italok

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakosodott ügynöksége, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) összehívott egy 23 tudósból álló nemzetközi munkacsoportot, amely értékelte a kávé, a maté, és a nagyon forró italok fogyasztásának rákkeltő hatását.

    Menedzseljük az egészségünket!

    Hazánkban még igen elterjedt az a szemlélet, amely szerint csak akkor keressük föl az orvost (gyakran későn), ha valami fáj, ha valami panasz jelentkezik. Dr. Bakanek György, az Oxygen Medical életmód tanácsadója, nőgyógyász, sport szakorvos az egészségmegőrzés terén jelentkező személyes felelősségre hívja fel a figyelmet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.