Hirdetés
   • Szívbetegségek - A kövér betegek hamarabb gyógyulnak

    Szerző: MTI

    Miközben a kövérség fontos kockázati tényezője a koszorúér-betegségnek vagy a cukorbajnak, nem ritka a kövérségi paradoxon: a súlytöbblettel bajlódó beteg gyorsabban és jobban gyógyul, mint karcsú betegtársai.

    Világszerte milliók élnek a leggyakoribb szívritmuszavarral, a pitvarremegéssel, amelyet sokszor nem is éreznek, csak véletlen orvosi vizsgálat alkalmával derül ki. Ilyenkor a szív felső része, a pitvar hagyja abba az ütemes összehúzódást, és ehelyett csak remeg, fibrillál.

    Hirdetés

    Ekkor a ugyan a beteg csak a fizikai terheléshez nem tud olyan mértékben alkalmazkodni, mint zavartalan szívműködés esetén, de szövődményei súlyosak lehetnek: bénulás, agyi katasztrófa, sőt halál. Emiatt ezek a betegek folyamatos ellenőrzést, kezelést igényelnek. Azt már több vizsgálat bizonyította, hogy a kövérség hajlamosít a ritmuszavar kialakulására, de a későbbi szövődmények esélyére vonatkozólag eddig nem volt megbízható adat.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A teljes, angol neve alapján AFFIRM betűszóval jelölt tanulmány 4060, pitvarfibrilláció miatt kezelt beteg sorsát követte átlag három éven át. A betegcsoport háromnegyede élt súlytöbblettel vagy volt kifejezetten kövér. A testsúlyra vonatkozólag 2492 beteg esetében volt pontos adat az ő betegségük alakulását értékelték. A bármilyen okból bekövetkező halál kockázata a súlytöbblettel élő, sőt még a jelentősen kövér, tehát nagy kockázatúnak minősülő betegek esetében is kisebbnek bizonyult, mint a normál testsúlyú betegek körében. Ugyanezt tapasztalták a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkező halálozás területén is.

    Apurva O. Badheka és amerikai munkacsoportja részletesen tárgyalja az elhízási paradoxon újabb esetét: miközben az elhízás hajlamosít a pitvarfibrillációra, ezek a betegek a ritmuszavar veszélyeivel szembesülve, kisebb kockázattal élnek tovább, mint többletsúly nélküli társaik. Fölvetik annak a lehetőségét, hogy a kövérek között gyakoribb a magas vérnyomás és a kedvezőtlen vérkoleszterinszint, ezért ezek a betegek sokkalta határozottabb és sokrétűbb kezelésben részesülnek, mint karcsú betegtársaik

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.07.09 12:02
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Elhúzódó sárgaság

    Elhúzódó sárgaság

    Semmelweis Egyetem

    A csecsemők epeútfejlődési rendellenességét nagyon fontos időben felismerni!

    Küzdje le az aftát!

    Küzdje le az aftát!

    WEBBeteg

    A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x)

    Szívbetegségre hajlamosíthat a korai menzesz és menopauza

    Friss kutatások szerint a korán érkező menstruáció, a korai menopauza és a vetélés is a szívbetegségek rizikófaktorainak számíthatók. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a további hajlamosító tényezőkről és a kivizsgálás jelentőségéről beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.