Vérvizsgálat helyett nyálvétel

Szerző: FH

A kellemetlen és költséges vérelemzést hamarosan felválthatja a nyálvétel. A páciensnek elég lesz egy csészébe köpni, és a nyálából meg lehet majd állapítani, hogy van-e rákja, szívbetegsége vagy diabétesze.

Amerikai kutatók kiderítették, hogy az emberi nyálban található több mint 1100 féle fehérjének az egyharmada egyezik a vérben is meglévő fehérjékkel. Három amerikai kutatócsapat vizsgálta tömegspektrometriai módszerrel 23 különböző bőrszínű felnőtt férfi és nő nyálát. A tömegspektrometria a vizsgálandó anyagokat a tömegük és a töltésük összevetésével azonosítja.

Labor normálértékek

Nemrég volt vérvizsgálaton, de a kapott eredményeket nem tudja könnyen értelmezni? A WEBBeteg segít!
Használja Labor normálértékek keresőnket, és tudjon meg többet szervezete állapotáról!

A kutatók nemcsak azt találták, hogy a nyálfehérjék harmada egyezik a vérfehérjekkel. Konkrétan azt is ki tudták mutatni, hogy egyes nyálfehérjék azonosak azokkal, amelyeknek szerepük van olyan betegségekben, mint az Alzheimer-kór, a Huntington-betegség, a Parkinson-kór, az emlőrák, a hasnyálmirigyrák vagy a cukorbaj. Már korábbi kutatások is megállapították, hogy nyálfehérjék alapján azonosítani lehet szájüregi daganatokat vagy a HIV-fertőzöttséget.

A kutatók szerint a nyálvizsgálattal sokkal korában lehetne felfedezni sok betegséget, és ezzel lényegesen javulhatnának a páciensek esélyei. Az amerikai tudósok remélik, hogy a nyálfehérje-elemzést hamarosan ki lehet terjeszteni olyan halálos betegségek diagnosztizálására is, mint a rák vagy a szívbaj.

A nyálelemzéssel kapcsolatos kutatásról a Journal of Proteome Research című folyóiratban jelent meg beszámoló.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mi az infraszauna? Vannak...

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

Rutin vérkép - A leggyakoribb...

A szervezetünk vizsgálatának a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a vérkép elemzése, a laboratóriumi vizsgálata. Az egészségi állapotunk...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.