• Vérvizsgálat helyett nyálvétel

    Szerző: FH

    A kellemetlen és költséges vérelemzést hamarosan felválthatja a nyálvétel. A páciensnek elég lesz egy csészébe köpni, és a nyálából meg lehet majd állapítani, hogy van-e rákja, szívbetegsége vagy diabétesze.

    Amerikai kutatók kiderítették, hogy az emberi nyálban található több mint 1100 féle fehérjének az egyharmada egyezik a vérben is meglévő fehérjékkel. Három amerikai kutatócsapat vizsgálta tömegspektrometriai módszerrel 23 különböző bőrszínű felnőtt férfi és nő nyálát. A tömegspektrometria a vizsgálandó anyagokat a tömegük és a töltésük összevetésével azonosítja.

    Hirdetés

    Labor normálértékek

    Nemrég volt vérvizsgálaton, de a kapott eredményeket nem tudja könnyen értelmezni? A WEBBeteg segít!
    Használja Labor normálértékek keresőnket, és tudjon meg többet szervezete állapotáról!

    A kutatók nemcsak azt találták, hogy a nyálfehérjék harmada egyezik a vérfehérjekkel. Konkrétan azt is ki tudták mutatni, hogy egyes nyálfehérjék azonosak azokkal, amelyeknek szerepük van olyan betegségekben, mint az Alzheimer-kór, a Huntington-betegség, a Parkinson-kór, az emlőrák, a hasnyálmirigyrák vagy a cukorbaj. Már korábbi kutatások is megállapították, hogy nyálfehérjék alapján azonosítani lehet szájüregi daganatokat vagy a HIV-fertőzöttséget.

    A kutatók szerint a nyálvizsgálattal sokkal korában lehetne felfedezni sok betegséget, és ezzel lényegesen javulhatnának a páciensek esélyei. Az amerikai tudósok remélik, hogy a nyálfehérje-elemzést hamarosan ki lehet terjeszteni olyan halálos betegségek diagnosztizálására is, mint a rák vagy a szívbaj.

    A nyálelemzéssel kapcsolatos kutatásról a Journal of Proteome Research című folyóiratban jelent meg beszámoló.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.03.26 09:28
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Gyulladás a szervezetben? Ellenőriztesse a CRP-szintjét!

    Gyulladás szinte bárhol felbukkanhat a szervezetben szerteágazó, elhúzódó panaszokat okozva. Terheli a szervezetet, tartós fennállása pedig súlyos szövődményekhez vezethet.

    Rutin vérkép - A leggyakoribb vérvizsgálati adatok értelmezése

    A szervezetünk vizsgálatának a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a vérkép elemzése, a laboratóriumi vizsgálata. Az egészségi állapotunk felmérésére éppúgy alkalmas vizsgálati módszer, mint bizonyos betegségek felismerésére.

    Mi okozhat emelkedett májenzimértékeket?

    Nagyon gyakori, hogy a májfunkció laboratóriumi vizsgálata során emelkedett májenzimértékeket mérnek. Egyrészt magának a májnak a betegségei és működésének zavarai emelkedett értékekkel járnak. Másrészt van számos olyan betegség is, amely nem áll közvetlen összefüggésben a májjal, mégis gyakran okozza a májenzimek szintjének emelkedését a vérben.

    Ezért veszélyes az MTHFR gén mutációja várandósság során

    A babavárás sokak számára életük legörömtelibb időszaka, így mindenki célja, hogy komplikációmentesen történjen. Sajnos azonban előfordulhatnak olyan problémák, melyek a magzatot és az anyukát is veszélyeztetik. Ilyen többek között a gyakorinak számító MTHFR gén mutációja. Az állapotról prof. Blaskó György, véralvadási specialista beszélt.

    A gyermekkori táplálékallergia tünetei

    A gyermekkori táplálékallergia előfordulása 6-8 százalék körüli a 3 év alatti gyermekek körében. Ezen belül is különösen magas, mintegy 3 százalék a tehéntejfehérje-allergiás betegek száma. Gyakran okoz még allergiás panaszokat a tojás, szója, búza, földimogyoró is. A táplálékallergia a bőrön, a gyomor- és bélrendszerben és a légutakban is tüneteket okozhat.

    Vérvizsgálat segíthet megtalálni a dohányzásról leszoktató módszert

    Vérvizsgálat segíthet megtalálni a dohányosoknak azt a stratégiát, amely jobb eséllyel szoktatja le őket - írták amerikai tudósok.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.