Omega-3 zsírsavak: nagy mennyiségben veszélyes

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az omega-3 zsírsavak eddig a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések elleni küzdelemben csodafegyvernek számítottak. A legfrissebb tanulmányok arra hívják fel a figyelmet, hogy a sokat dicsért zsírsavak túladagolva éppen ellenkező hatást válthatnak ki.

A civilizációs megbetegedések elleni megelőzésben mindeddig kulcsszerepet kapott omeg-3 zsírsavak az egészségre gyakorolt jótékony hatás (többek között csökkentik az érelmeszesedés és szívinfarktus kockázatát, szükségesek a magzat egészséges fejlődéséhez stb.) mellett még az intelligenciát is fejlesztik.

A zsírsavak e fajtája különösen az olyan, amúgy zsírosnak számító halfajtákban fordul elő legnagyobb mennyiségben, mint a lazac, makréla és hering. Emellett a csekélyebb mértékben hasznosuló lenmagban, a dióban és a repceolajban is fellelhető.

A pozitív egészségi hatásaiból kiindulva a szakemberek az omega-3 zsírsavak fogyasztását ajánlják. A tanácsot komolyan vevőknek a természetes források mellett számos olyan lehetőségük is van, amely során omega-3 zsírsavakkal dúsított élelmiszerek és készételek útján viszik be az anyagot szervezetükbe: az üzletekben kapható omega-3 zsírsavval dúsított, panírozott halrudacska, extra omega-3 zsírsavakkal felturbózott olaj, de még a bébiételek között is találunk ilyen termékeket. Mindemellett már csak az ilyen zsírsavakat tartalmazó kapszulákat kell megemlítenünk – „mindent az egészségért” jelszóval, ám egy német kutatókból álló csoport szerint a „jóból” is megárt a sok.

Olívaolj - Mit kell róla tudni?
Mit jelent az "extra szűz" kifejezés? Miért nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Bővebben az olívaolajról

Omega-3 zsírsav - A túl sok is ártalmas?

A legfrissebb tanulmányok az idillbe „belerondítva” hozzájárulhatnak az elixír trónfosztásához. A Német Táplálkozáskutató Társaság (DGE) megállapítása szerint ha többet fogyasztunk az omega-3 zsírsavakból, mint amennyire szervezetüknek ténylegesen szüksége van, az anyag ártalmas lehet az egészségre.

S ehhez nem is olyan sok szükséges: napi 1-2 gramm fölött már soknak számít. Ez a mennyiség például 10 dkg lazacban található meg, s minden efölötti fogyasztás gyengíti az immunrendszert, és vérzéseket okozhat.

A szívbetegségben szenvedők esetében túl nagy omega-3 zsírsav-bevitel mellett sokszorosára nő a hirtelen szívhalál előfordulásának lehetősége. A DGE kutatási eredményei alapján a Német Kockázatértékelő Intézet azt kezdeményezi, hogy hatóságilag korlátozzák egységesen az élelmiszerekben megengedett omega-3 zsírsav-tartalmat.

A szakértők ugyanakkor azt javasolják, hogy a zsírokban gazdag halféléket és az omega-3 zsírsavakat tartalmazó növényi olajakat ezután is fogyassza mindenki nyugodtan, ám az efölötti omega-3 zsírsavakkal készült kapszulák szedéséről mondjunk le, s szintén mellőzzük a zsírsavakkal mesterségesen dúsított készételek fogyasztását is.

Hasznos tudnivalók az egészséges táplálkozáshoz

(WEBBeteg - K. J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.