Az orthorexia nervosa tünetei

szerző: Ujfalussy Dorottya Júlia
megjelent:

Az orthorexiában szenvedő páciensek betegesen, kényszeresen sokat foglalkoznak az egészséges táplálkozással. A beteg, az anorexiásokkal és a bulimiásokkal ellentétben, nem az ételek mennyiségére, hanem minőségére figyel beteges mértékben.

Ortorexia: Beteges egészségmánia?

Az elmúlt évtizedekben az orvosok és táplálkozási szakemberek mind gyakrabban hívják fel figyelmünket az egyes élelmiszerek, adalékanyagok, tartósítószerek egészségtelen hatásaira. Ezek az információk valóban hasznosak, sok esetben megfontolandóak, amikor a családunk asztalára szánt étkek felől döntünk. Ám teljesen más a helyzet, ha az egészséges étkezés teljesen eluralkodik az életünkön és szinte e téma rabjaivá válunk.

A többi táplálkozási rendellenességhez hasonlóan, ehhez a zavarhoz is fokozott kényszeresség, illetve a szabályok megszegése kapcsán nagyon súlyos lelkiismeret furdalás társul. Az orthorexiás beteg gyakran minden körülötte élőt lenéz annak „egészségtelen” táplálkozási szokásai miatt. Az ételek kiváltotta betegségektől való félelem, szorongás okozza a zavart.

Megszállott törekvés az egészséges étkezésre

Az ortorexiás beteg, az anorexiásokkal és a bulimiásokkal ellentétben, nem az ételek mennyiségére, hanem minőségére figyel beteges mértékben. A többi testképzavaros megbetegedésben szenvedőhöz hasonlóan ezek a páciensek is elszigetelődnek, hiszen egyre fokozódó megszállottságukat egyre kevesebb embertársuk képes elfogadni. Szervezetükben komoly hiánybetegségek alakulhatnak ki.

A megszállott egészséges étkezésnek számos oka lehet, például a teljes biztonság megteremtésének illúziója, a százszázalékos kontroll igénye, de minden valószínűség szerint a legjelentősebb ok a saját test egészségi állapotának helytelen megítélése. Az orthorexia nervosa főként magasabban képzetteket, nőket és azok családjait érintheti.

A zavar a gyermekeket is fenyegetheti, abban az esetben, ha szüleik túlzottan egészségesen etetik őket, illetve ha erre nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a családban. Ilyenkor a gyermekek viszonya az ételekhez, étkezéshez torzul.

A legújabb táplálkozási zavar

A drunkorexia hátterében a fiatal nőkre nehezedő nyomás áll, mely elvárja, hogy adott alkalmakkor igyanak, ám maradjanak vonzók, karcsúak. Lényege, hogy a szilárd ételeket mellőzik, a szükséges kalóriamennyiséget alkohollal juttatják a szervezetbe. A drunkorexiáról bővebben.

(Ujfalussy Dorottya Júlia - ELTE Biológiai Intézet, Etológia Tanszék)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.