Új szer vérzések ellen

Szerző: MTI

Egy könnyen használható, olcsó vérzéscsillapító szer akár 100 ezer sérült ember életét is megmentheti évente - közölték a The Lancet című orvosi folyóirat keddi számában brit kutatók.

A londoni orvosok negyven ország 274 kórházában közel 20 ezer ember bevonásával próbálták ki a tranexámsav (TXA) hatóanyagot. A teszt során a résztvevők vagy kétszer 1 gramm TXA-t kaptak sérülésük után, vagy placebót. A szer 10 százalékkal csökkentette a halálozás kockázatát, a vérzés miatti halált pedig 15 százalékkal. Évente egymilliónál több ember hal meg közlekedési balesetben szerzett sérüléseket követően, további 1,6 millióan pedig erőszakos események miatt, akik közül sokak életét megmenthetné egy gyors beavatkozás, amellyel elállítják a vérzést.

Vérmérgezés (szepszis)
A szepszis nehezen meghatározható, az egész szervezetet érintő, összetett tünetegyüttes (szindróma), amely súlyos formája a beteg halálához is vezethet. A folyamat lényege: a szervezet válasza valamilyen külső, káros tényezőre, amelynek következtében gyulladásos és véralvadási folyamatok aktiválódnak.
Vérmérgezés (szepszis)>>

Mint Ian Roberts, a London School of Hygiene and Tropical Medicine epidemiológus professzora, a tanulmány vezető szerzője megjegyezte, minden évben 600 ezer sérült páciens vérzik el szerte a világon.

A viszonylag olcsó gyógyszert több cég gyártja, és különböző márkaneveken kerül forgalomba a világ számos országában (Cyklokapron, Transamin, Exacyl).

A tanulmány szerint nem találtak bizonyítékot arra, hogy a szer alkalmazása növelné a későbbi szívroham, szélütés vagy a tüdőben előforduló vérrögképződés kockázatát.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.