Véradás, példátlan mértékben

Szerző: MTI

Példátlanul sokan adtak vért az elmúlt hónapokban: az ellátáshoz szükséges 7500-8000 egység helyett január óta folyamatosan 9000-11000 egységnyi vérkészlet áll rendelkezésre Magyarországon - mondta az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója hétfőn az MTI-nek.

Miskovits Eszter ezt az eredményt a véradásért folytatott kampánytevékenységnek és a fiatalok egyre nagyobb aktivitásának tulajdonította a véradók világnapja alkalmából a Magyar Vöröskereszt által Pécsett rendezett központi ünnepségen.

Országos véradóhelyek

Szeretne vért adni, de nem tudja, hogy hol és mikor teheti meg? A WEBBeteg segít! Összegyűjtöttük az országos véradóhelyeket, és egy listát készítettünk belőle!
Nézze meg az Országos véradóhelyek listáját!

Megjegyezte ugyanakkor: a véradókra ennek ellenére folyamatosan szükség van, már csak azért is, mert a véradási aktivitás nyáron, valamint karácsony és újév között tragikusan alacsony.

Ráadásul két frekventált vércsoportból, az A pozitívból és a 0 negatívból időszakos hiány előfordul. Ezért sok nagy nyári rendezvényen az idén is lehetőség lesz véradásra.

A pécsi ünnepségen kihirdették az országos véradóversenyek idei győzteseit és helyezettjeit.

A felsőoktatási intézmények közül az ezer fő alatti kategóriában az Egri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet, az 1000 és 10 ezer közöttiek versenyében a Károly Róbert Főiskola, a 10 ezres létszám felettieknél a Pécsi Tudományegyetem végzett az első helyen.

A bázisiskolák versenyében az általános iskolák kategóriában a Hevesben működő Hevesi József Általános Iskola, a középiskolák megmérettetésében a kisteleki Rózsaliget Kollégium nyert. A versenyre az idén 18 felsőoktatási intézmény és 42 bázisiskola nevezett.

A véradók világnapját június 14-én ünneplik az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a Nemzetközi Vöröskereszt, a Véradók Szervezeteinek Szövetsége, s a Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság javaslatára. E napon született az osztrák származású, amerikai Karl Landsteiner Nobel-díjas orvos, a vércsoportok felfedezője.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mi az infraszauna? Vannak...

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

Véradási szabályok és tippek

Az ország betegeinek gyógyulását sok esetben különböző vérkészítmények segítik, melyek élő emberektől származnak: a véradóktól. Azonban sok...

Győzzük le a tévhiteket, és adjunk...

Egyetlen véradással 3 ember életét lehet megmenteni, ráadásul az adott vér teljes vérként vagy részeire bontva (vörös vértest, plazma, trombocita)...

Véradónak lenni jó!

Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? Csatlakozzon Ön is a...

Véradóhelyek

Hol adhat vért? Véradóhelyek Magyarországon megyénkénti csoportosításban.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.