• Az UV sugárzás

    Szerző: Meteo Klinika

    A nyári napforduló közelében, amikor a legmagasabban van a nap az égen, nagyobb mennyiségű veszélyes sugárzás ér el bennünket. A magas napállás miatt az UV sugárzás ilyenkor a legerősebb, és gyakran a déli órákban az extrém értéket is elérheti.

    Az Ultraibolya-sugárzás mennyiségének 60%-a 10 és 14 óra között jut le a földfelszínre. Téves lenne azt feltételezni, hogy ha zárt helyen tartózkodunk, akkor megvédhetjük magunkat a káros sugaraktól. A zárt helyen tartózkodók is mintegy 10-20 %-át kapják annak az UV sugáradagnak, amely a szabadban tevékenykedőket éri.

    Hirdetés

    A nagyon erős UV
    sugárzás már 15-20 perc
    alatt bőrégést okoz!

    A káros napsugárzás legismertebb hatása az emberi szervezetre a bőrégés, ami erős sugárzás esetén egy átlagos bőrtípussal rendelkező egyénnél akár 15 perc alatt is bekövetkezhet. Az érzékeny, világos bőrrel rendelkezők pedig ennél kevesebb idő alatt is leégnek.

    A fényvédő krémek és a bőrt takaró ruházat némileg csökkenti a sugárzás káros hatásait.

    A szabadban tartózkodáskor szükséges a napszemüveg viselete is, mert az UV sugárzás károsíthatja a szemlencsét, a retinát, és a szaruhártyán is kialakulhatnak elváltozások.

    A káros napsugarak csökkenthetik az immunrendszer ellenálló képességét, azonban az UV-sugárzás szükséges a szervezet élettani folyamataihoz is, fokozza a D-vitamin képződését, sőt, segít kivonni a táplálékból a kalciumot, mely csontozatunk számára nélkülözhetetlen.

     Az UV sugárzás káros hatásai
    Mivel az ember az élete folyamán begyűjtött fényerősség akár 80 százalékát is 18 éves kora előtt kapja, valamint amiatt, hogy a gyermekek bőre vékonyabb, a dinamikus növekedési állapot miatt érzékenyebb. Éppen ezért rájuk még fokozottabban figyeljünk. Az UV sugárzás káros hatásairól bővebben >>
    Június közepén gyakran mérünk nagyon erős, extrém UV értékeket.

    A májusi többnyire borongós időszak után a lelkünknek jóleső érzés a napsütés.

    Azonban ilyenkor fokozott óvatosság szükséges, hiszen a hiúságunk nagy kárt tud okozni a szervezetünkben.

    A meggondolatlan napozás következménye súlyos és fájdalmas bőrégés lehet.

    Fontos megjegyezni, hogy bőrünk örökké emlékezni fog az egy-egy leégés során szervezetünkbe jutó sugárzás mennyiségére, így az idő múltával egyre könnyebben jöhetnek elő a sugárzás okozta elváltozások.

     A bőrtípusok osztályozása 
     Bőrtípus Bőrszín Napfény hatására adott válasz
     1. típus Halvány, világos bőr Mindig leég, sosem barnul
     2. típus Világos bőr Könnyen leég, minimálisan barnul
     3. típus Világos bőr Minimálisan ég le, lassan barnul
     4. típus Enyhén barna vagy kreol bőr Minimálisan ég le, könnyen barnul
     5. típus Barna bőr Ritkán ég le, könnyen és mélyen barnul
     6. típus Sötétbarna vagy fekete Ritkán ég le, mindig lebarnul és nagyon pigmentált

    A táplálkozásunkkal is tudunk védekezni a káros sugarak ellen

    Szervezetünknek szüksége van úgynevezett belső fényvédőkre, amit a táplálékunkkal juttatunk be. Ezek a béta karotin, és az A,- C,- E,- vitaminok. Ezek erősítik a bőr védekezőképességét, fontos szerepük van a bőr idő előtti öregedésének megelőzésében.

    Táplálkozásunkkal is védhetjük bőrünket

    Sok színes gyümölcs és zöldség tartalmaz béta karotint, így pl. a sárgarépa, a paradicsom, a sütőtök és a sárga gyümölcsök.

    A nyers zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák a vitaminokat, E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények. Ezek fogyasztása ajánlott tehát a napsütéses időszakban.

    A tudatos életszervezés fontos eleme lett a környezetünkhöz való alkalmazkodás újbóli megtanulása. Az időjárás tudatossággal sokat segíthetünk időjárás érzékenységünkön, megtanulhatjuk, hogyan előzzük meg a szervezetünket érő kellemetlen, sokszor káros hatásokat. Az időjárási hatások az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelennek meg.

    Fontos lenne mindenkinek tudnia, hogy ő milyen kategóriába tartozik, és hogy mikor milyen hatásokra számíthat. Ezzel sokat tehetnénk az életminőségünk javításáért, életvitelünk jobb szervezéséért, és fel kellene használnunk az eredményeket a hatékonyabb gyógyításban is. További információkat a www.meteoklinika.hu oldalon talál.

     Mikor forduljunk orvoshoz?

    Keresse fel orvosát, ha a napégés:

    • nagy kiterjedésű, a test nagy részét beborítja és hólyagos;
    • mellett magas láz, kifejezett fáj fájdalom, zavartság, hányás vagy hasmenés is jelen van;
    • a házi praktikák hatására sem enyhül néhány nap alatt.

    Keresse fel orvosát továbbá, hogyha fertőzés tüneteit észleli, azaz többek között:

    • fokozódik a fájdalom és a nyomásérzékenység;
    • fokozódik a duzzadás;
    • sárga folyadék (genny) fakad ki a hólyagból;
    • a kiszakadt hólyagból piros csík kúszik felfele a karon vagy a lábon.
    Bővebben olvashat a leégés veszélyeiről ITT >>

    (Meteo Klinika)

    Módosítva: 2010.06.14 21:22, Megjelenés: 2010.06.14 21:22
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Dr. Peták István - Interjú

    Dr. Peták István - Interjú

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Ne haljon meg és ne szenvedjen senki, akin lehetne segíteni.

    Miért szükséges a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat?

    Hazánkban a Munka Törvénykönyve előírja, hogy a munkavállalók kizárólag olyan feladatra alkalmazhatók, ami az egészségükre, a testi alkatukra és fejlettségükre tekintettel van, és káros hatás nem éri őket.

    Koffeinmentes kávé - Ártalmas-e az egészségre?

    A koffeinmentes kávé ízében és megjelenésében is nagyon hasonlít a hagyományos kávéra, ám csak minimális koffeint tartalmaz. Nem ez az egyetlen különbség azonban a hagyományos és a koffeinmentes kávé között.

    Tavaszi szépségtippek

    Megérkezett a tavasz, itt az ideje, hogy végre leszámoljunk a téli szürkeséggel, és élettelivé varázsoljuk kimerült bőrünket. Az alapos tisztítás, a frissítő arcradírozás és az üdítő hidratálás mellett a fényvédelemről se feledkezzünk meg. Dr. Kriston Renáta elárulja, milyen szépségpraktikákkal járulhatunk hozzá bőrünk tavaszi felfrissüléséhez.

    A leégés később bosszulja meg magát

    A napfény sokszor emlegetett áldásos hatása mellett sajnos igen sok veszély forrása. A legismertebb fényártalom a napégés, amelyért főképp a hosszúhullámú UV-B sugarak tehetőek felelőssé.

    Ne vegye félvállról a leégést - Ezeknek növelheti a kockázatát

    A napégést okozó intenzív napfényhatás fokozza bizonyos bőrbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezek közé tartoznak a fertőzések, a bőr korai öregedése és a bőrrák. Súlyos égés vagy szövődmények gyanúja esetén keresse fel orvosát!

    Napozás: veszélyek és tanácsok

    A napozás, a napon való tartózkodás egészséges, a napfény hatására fokozódik a bőrben a D-vitamin, amely főként a csontok szilárdságához és az erős immunrendszerhez fontos. A fokozatosság elvét és a mértékletességet vallja a WEBBeteg által megkérdezett dr. Sándor Éva bőrgyógyász.

    Tények és tévhitek a napégésről, fényvédelemről

    Az internetes fórumokon, rokonoktól, barátoktól több tanácsot is kaphatunk megelőzésre, vagy baj esetére, de nem biztos, hogy minden javaslatot érdemes megfogadni. A napégéssel, fényvédőkkel kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket dr. Garaczi Edina, az Allergiaközpont bőrgyógyász-allergológusa segít tisztázni.

    Vajon jó-e a jég az égett bőrre?

    Akár csak egy csésze tea megfázáskor, egy darabka jég a leégett bőr gyógyítására ugyanolyan jó megoldásnak tűnik mindazok számára, akik sok időt töltenek a napon ezen a nyáron.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA