Szúnyogirtás és a tudnivalók

Szerző: MTI

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) sürgősen elkezdi a szúnyogirtást az árvíz sújtotta észak-magyarországi területeken, illetve az azzal kapcsolatos engedélyek kiadását országszerte - tájékoztatta a szolgálat szombaton közleményben az MTI-t.

Az ár- és belvízzel sújtott településeken és a megáradt folyók mentén végzett irtás költségeit a kormány fedezi.

A rovarcsípés veszélyei
Sokan nem is gondolják, milyen veszélyes lehet egy méh- vagy egy darázscsípés. Ezek a kis teremtmények - főleg védekezés céljából - méreganyagot jutatnak a csípés pillanatában az ember szervezetébe. Ez a méreganyag enyhébb esetben bőrpírt, duzzanatot, fájdalmat okoz, súlyosabb formában viszont akár halálhoz is vezethet. A rovarcsípés veszélyei

Az idén a szokásosnál hamarabb indult el a szúnyoginvázió, ráadásul az extrém csapadékos időjárást kánikula követte, ami fokozta a vérszívók szaporodását. Az ártereken, a vízpartok környékén, a mocsaras, lápos területeken a lárvatenyészhelyek ontják a szúnyogokat a júniusi melegben.

Ha a jelenlegi időjárást nem enyhíti egy hosszabb szárazság, akkor számolni kell azzal, hogy sok lesz a szúnyog az irtás ellenére, ezért az irtást két hét múlva megismétli az tisztiorvosi szolgálat.

Az Észak-magyarországi régióban a helyszínen személyesen Falus Ferenc országos tiszti főorvos koordinálta szombaton a szúnyogirtás megindítását.

Hasznos linkek!

A szúnyogok elszaporodásának megakadályozására június 12-én estétől napokon át az ÁNTSZ végezteti légi úton az irtást Borsod-Abaúj-Zemplén megye ár- és belvízzel érintett településein. Az alkalmazott szerek az emberi egészséget nem veszélyeztetik, az ÁNTSZ azonban felhívja a méhészek figyelmét, hogy ebben az időszakban gondoskodjanak a méhek védelméről. Az ÁNTSZ soron kívül adja ki a vállalkozások számára az engedélyeket az egész országban, hogy minél előbb megtörténhessen a szúnyogmentesítés.

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Szívbarát táplálkozás - Hogyan...

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos kockázati tényező vesz részt, amelyek közül a táplálkozás az egyik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.