• Szúnyogirtás és a tudnivalók

    Szerző: MTI

    Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) sürgősen elkezdi a szúnyogirtást az árvíz sújtotta észak-magyarországi területeken, illetve az azzal kapcsolatos engedélyek kiadását országszerte - tájékoztatta a szolgálat szombaton közleményben az MTI-t.

    Az ár- és belvízzel sújtott településeken és a megáradt folyók mentén végzett irtás költségeit a kormány fedezi.

    Hirdetés

       A rovarcsípés veszélyei

    Sokan nem is gondolják, milyen veszélyes lehet egy méh- vagy egy darázscsípés. Ezek a kis teremtmények - főleg védekezés céljából - méreganyagot jutatnak a csípés pillanatában az ember szervezetébe. Ez a méreganyag enyhébb esetben bőrpírt, duzzanatot, fájdalmat okoz, súlyosabb formában viszont akár halálhoz is vezethet. A rovarcsípés veszélyei >>
    Az idén a szokásosnál hamarabb indult el a szúnyoginvázió, ráadásul az extrém csapadékos időjárást kánikula követte, ami fokozta a vérszívók szaporodását. Az ártereken, a vízpartok környékén, a mocsaras, lápos területeken a lárvatenyészhelyek ontják a szúnyogokat a júniusi melegben.

    Ha a jelenlegi időjárást nem enyhíti egy hosszabb szárazság, akkor számolni kell azzal, hogy sok lesz a szúnyog az irtás ellenére, ezért az irtást két hét múlva megismétli az tisztiorvosi szolgálat.

    Az Észak-magyarországi régióban a helyszínen személyesen Falus Ferenc országos tiszti főorvos koordinálta szombaton a szúnyogirtás megindítását.

    Hasznos linkek!
   • Rovarcsípések és azok hatásai
   • Rovarcsípés allergia
   • Kullancsveszély - sok a félreértés
   • A 10 leggyakoribb elsősegély-nyújtási hiba
   • Vészhelyzet - általános tennivalók
   • A szúnyogok elszaporodásának megakadályozására június 12-én estétől napokon át az ÁNTSZ végezteti légi úton az irtást Borsod-Abaúj-Zemplén megye ár- és belvízzel érintett településein. Az alkalmazott szerek az emberi egészséget nem veszélyeztetik, az ÁNTSZ azonban felhívja a méhészek figyelmét, hogy ebben az időszakban gondoskodjanak a méhek védelméről. Az ÁNTSZ soron kívül adja ki a vállalkozások számára az engedélyeket az egész országban, hogy minél előbb megtörténhessen a szúnyogmentesítés.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.06.13 23:55
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Különös vonzalom: miért engem csípnek a szúnyogok?

    Vannak, akik egy-egy kertiparti után égő vörös csípésekkel kénytelenek nyugovóra térni, másokat azonban messziről elkerülnek a vérszívók. Vajon miért éppen az adott embert választják ezek az idegesítő rovarok, miért nem a szomszédot?

    Nyugat-nílusi láz: öten meghaltak Szerbiában

    A nyugat-nílusi láz a közép-európai régióban és a Balkánon teljesen megszokott megbetegedés, ami 90 százalékban teljesen tünetmentes - nyilatkozta Szlávik János infektológus az Inforádiónak.

    A szúnyogcsípés veszélyei és megelőzése

    A szúnyogcsípés a viszketésen kívül egyéb problémákat is okozhat hazánkban is. A szúnyogok néhány távoli országban súlyos betegségek terjesztői lehetnek.

    Mindent a szúnyogcsípésről

    A szúnyogok és a szúnyogcsípés bosszantó, és ráadásul több betegséget is terjesztenek. A legnagyobb valószínűséggel a szúnyogok hajnalban vagy alkonyatkor csíphetnek meg bennünket, mivel ilyenkor a legaktívabbak.

    Mit tehetünk a szúnyogcsípés elkerülése érdekében?

    A szúnyogcsípés a viszketés mellett egyéb problémákat is okozhat hazánkban is.

    Információk Zika-vírus fertőzéssel érintett területre utazóknak

    Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) ajánlásával egybehangzóan azt javasoljuk valamennyi külföldi utazásra készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőnek, hogy utazás előtt tájékozódjanak, érintett-e a célország Zika-vírus-járvánnyal.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.