Életmentő fehérnemű

Szerző: MTI

Életmentő alsónadrággal rukkoltak ki amerikai tudósok: a ruhadarab folyamatosan méri viselője vérnyomását, pulzusát és más életfunkcióit, valamint ha kell, még gyógyszert is bead neki.

Okossága annak a bioszenzornak köszönhető, amelyet beépítettek az alsónemű gumipántjába. A szenzor érintkezik a bőrrel, ennek révén gyűjt adatokat viselője szervezetéről. A találmány a kaliforniai San Diegó-i Egyetem tudóscsapatának köszönhető, vezetőjük Joseph Wang nanotechnológiai professzor.

Vérnyomásmérés
A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól, a mérést befolyásolja a kar vastagsága, a mandzsetta mérete. Hogyan mérje helyesen a vérnyomást?>>
A ruhadarabot mindenek előtt a hadseregben rendszeresítenék.

Az alsónemű ugyanis képes sebesülés esetén diagnosztizálni a sérülést, sőt fájdalomcsillapítót adagolni a sebesült szervezetébe, és esetenként magát a sérülést is kezelni.

A katonaságon túl a a találmány lehetővé teszi idős emberek távmegfigyelését, riaszthat agyi katasztrófa esetén vagy abnormális vércukorszint-változáskor.

Wang professzor mindazonáltal megjegyezte, hogy még eltelik némi idő, míg "felruházzák" az újdonsággal a katonákat, mivel tökéletesíteni kell az intelligens gumipántot, hogy elég kicsi és strapabíró legyen bárki napi ténykedésének elviseléséhez.

Orvosi érdekességek

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Szívbarát táplálkozás - Hogyan...

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos kockázati tényező vesz részt, amelyek közül a táplálkozás az egyik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.