Foci VB - AIDS és HIV figyelmeztetés

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Egészségügyi szervezetek arra figyelmeztetik a futball világbajnokságra utazókat, hogy a világon a Dél-afrikai Köztársaságban a legmagasabb a HIV és AIDS fertőzöttek aránya, így fontos, hogy vigyázzanak magukra.

Az új futball stadionok, drága szállodák és homokos strandok látványa miatt a Dél-afrikai Köztársaság úgy néz ki, mint bármely más turisztikai központ.

Gorilla fertőzte meg a nőt a HIV-vírus új törzsével
Egy kameruni nő igazoltan gorilláktól átkerült, HIV-szerű vírussal fertőződött meg - közölték francia kutatók. Gorilla fertőzte meg a nőt a HIV-vírus új törzsével>>

Az ország rengeteget költött a 2010-es világbajnokság előkészületeire, ám a csillogó új épületek mögött továbbra is problémát okoznak a hátrányos helyzetű települések, a bűnözés magas aránya és az egészségügyi problémák.

Legmagasabb a fertőzöttek száma

Becslések szerint Dél-Afrikában mintegy 5. 700 000 HIV fertőzött és AIDS-es beteg él, többen, mint bármely más országban a világon.

Jótékonysági szervezetek ezért felhívják a szurkolni utazók figyelmét, hogy semmiképpen ne veszélyeztessék egészségüket. Mindenkit arra bíztatnak, hogy csomagoljon megfelelő mennyiségű óvszert az útra.

HIV-fertőzés
Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. HIV-fertőzés

Egy felmérés szerint a 18 és 34 év közötti szurkolók közül minden tizedik annyi alkoholt fogyaszt sportesemények nézése közben, hogy nem emlékszik arra, mit tettek ezután. Mivel vakáción az ember hajlamosabb jobban elengedni magát, és kevésbé ellenállni a felmerülő lehetőségeknek, fontos, hogy a szexuális úton terjedő fertőzések ellen védjék magukat. Érezze jól magát, de vigyázzon magára!

Az Egyesült Királyság korábban egymillió fontot adott a Dél-afrikai Köztársaságnak, hogy abból mintegy 42 millió óvszert vásárolhasson, hogy megfelelően fel legyen készülve a világbajnokságra utazó turisták ezirányú ellátására.

Szórakozás mellett is vigyázzon magára!

HIV-fertőzés tünetei a szájban
Melyek azok az elváltozások, amik alapján HIV-fertőzésre is gyanakodhatunk?
A HIV első tünetei

Köztudott, hogy a jelentős sportesemények során a futó szexuális kapcsolatok miatt gyakran emelkedik a szexuális úton terjedő fertőzések aránya.

Ilyenkor a szurkolók többet isznak a kelleténél, emiatt és a játék hevétől is izgatottabbak, így könnyebben létesítenek szexuális viszonyt, amit később azonban megbánhatnak.

Mivel a világbajnokság miatt 450 000 szurkolót várnak Dél-Afrikába, természetes, hogy minden iparág ki szeretné használni az eseményt a profitszerzés céljából, és ez alól a prostituáltak sem kivételek.

Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?
Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti majd őket. Jogos a félelmük?
Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?

Mivel az országban a prostitúció hivatalosan tiltott, sokan azt várják, hogy a világ minden tájáról fognak ide érkezni örömlányok.

A Dél-Afrikai Nemzeti AIDS Tanács azonban úgy nyilatkozott, hogy a szexmunkásokat ellenőrizni fogják, és a VB alatt folyamatos felvilágosítás zajlik majd a biztonságos szex fontosságáról is.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:BBC; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Módosítva: 2010.06.11 22:51, Megjelenés: 2010.06.11 22:51
Címkék: AIDS, HIV, Foci VB
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

AIDS, HIV és a pornót néző gyerekek

Az AIDS-szel összefüggő okok miatt 2018-ban 770 ezer HIV-fertőzött halt meg a világon. Az ENSZ AIDS-ellenes programjának (UNAIDS) adatai szerint ez jó...

2030-ra ne legyen több AIDS és...

Életeket ment, aki csökkenti azon fertőzöttek számát, akik csak késve jutnak hozzá a HIV és/vagy HCV-kezeléshez, hangzik a HepHIV2017 konferencia...

Ne köss kompromisszumot - védekezz!

December 1. az AIDS elleni küzdelem világnapja. A halálos kimenetelű betegség már évszázadok óta szedi áldozatait világszerte, így hazánkban is....

Valóban névtelen az anonim...

Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti...

Az AIDS kórokozója áthatol az ép...

A kutatók eddig azt gondolták, a hüvely egészséges nyálkahártyája védelmet nyújt a HIV-vírus ellen. Tévedtek: a kórokozók közvetlenül a vagina...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.