• Foci VB - AIDS és HIV figyelmeztetés

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Egészségügyi szervezetek arra figyelmeztetik a futball világbajnokságra utazókat, hogy a világon a Dél-afrikai Köztársaságban a legmagasabb a HIV és AIDS fertőzöttek aránya, így fontos, hogy vigyázzanak magukra.

    Az új futball stadionok, drága szállodák és homokos strandok látványa miatt a Dél-afrikai Köztársaság úgy néz ki, mint bármely más turisztikai központ.

     

     Gorilla fertőzte meg a nőt a HIV-vírus új törzsével
    Egy kameruni nő igazoltan gorilláktól átkerült, HIV-szerű vírussal fertőződött meg - közölték francia kutatók. Gorilla fertőzte meg a nőt a HIV-vírus új törzsével>>

    Az ország rengeteget költött a 2010-es világbajnokság előkészületeire, ám a csillogó új épületek mögött továbbra is problémát okoznak a hátrányos helyzetű települések, a bűnözés magas aránya és az egészségügyi problémák. 

    Legmagasabb a fertőzöttek száma

    Becslések szerint Dél-Afrikában mintegy 5. 700 000 HIV fertőzött és AIDS-es beteg él, többen, mint bármely más országban a világon.

    Jótékonysági szervezetek ezért felhívják a szurkolni utazók figyelmét, hogy semmiképpen ne veszélyeztessék egészségüket. Mindenkit arra bíztatnak, hogy csomagoljon megfelelő mennyiségű óvszert az útra.

    Hirdetés

     

     HIV-fertőzés
    Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. HIV-fertőzés>>

    Egy felmérés szerint a 18 és 34 év közötti szurkolók közül minden tizedik annyi alkoholt fogyaszt sportesemények nézése közben, hogy nem emlékszik arra, mit tettek ezután. Mivel vakáción az ember hajlamosabb jobban elengedni magát, és kevésbé ellenállni a felmerülő lehetőségeknek, fontos, hogy a szexuális úton terjedő fertőzések ellen védjék magukat. Érezze jól magát, de vigyázzon magára!

    Az Egyesült Királyság korábban egymillió fontot adott a Dél-afrikai Köztársaságnak, hogy abból mintegy 42 millió óvszert vásárolhasson, hogy megfelelően fel legyen készülve a világbajnokságra utazó turisták ezirányú ellátására. 

    Szórakozás mellett is vigyázzon magára!

     

     HIV-fertőzés tünetei a szájban
    Melyek azok az elváltozások, amik alapján HIV-fertőzésre is gyanakodhatunk?
    A HIV első tünetei >>

    Köztudott, hogy a jelentős sportesemények során a futó szexuális kapcsolatok miatt gyakran emelkedik a szexuális úton terjedő fertőzések aránya.

    Ilyenkor a szurkolók többet isznak a kelleténél, emiatt és a játék hevétől is izgatottabbak, így könnyebben létesítenek szexuális viszonyt, amit később azonban megbánhatnak. 

    Mivel a világbajnokság miatt 450 000 szurkolót várnak Dél-Afrikába, természetes, hogy minden iparág ki szeretné használni az eseményt a profitszerzés céljából, és ez alól a prostituáltak sem kivételek.

     

     Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?
    Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti majd őket. Jogos a félelmük?
    Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?>>

    Mivel az országban a prostitúció hivatalosan tiltott, sokan azt várják, hogy a világ minden tájáról fognak ide érkezni örömlányok.

    A Dél-Afrikai Nemzeti AIDS Tanács azonban úgy nyilatkozott, hogy a szexmunkásokat ellenőrizni fogják, és a VB alatt folyamatos felvilágosítás zajlik majd a biztonságos szex fontosságáról is.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:BBC; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2010.06.11 22:51, Megjelenés: 2010.06.11 22:51
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?

    Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti majd őket. Jogos a félelmük?

    Az AIDS kórokozója áthatol az ép szöveten

    A kutatók eddig azt gondolták, a hüvely egészséges nyálkahártyája védelmet nyújt a HIV-vírus ellen. Tévedtek: a kórokozók közvetlenül a vagina ép szövetén keresztül jutnak be a szervezetbe. Azokat a réseket használják ki, melyek a nemi szerv felszíni szövetének megújulásakor keletkeznek.

    AIDS, HIV és a pornót néző gyerekek

    Az AIDS-szel összefüggő okok miatt 2018-ban 770 ezer HIV-fertőzött halt meg a világon. Az ENSZ AIDS-ellenes programjának (UNAIDS) adatai szerint ez jó hír. A 2004-es tetőzés (1,7 millió áldozat) óta tartósan csökken az AIDS-hez kapcsolódó halálesetek száma, de a világ különböző tájain nem arányosan. Kelet-Európában egyre többeket érint a járvány.

    2030-ra ne legyen több AIDS és hepatitis megbetegedés

    Életeket ment, aki csökkenti azon fertőzöttek számát, akik csak késve jutnak hozzá a HIV és/vagy HCV-kezeléshez, hangzik a HepHIV2017 konferencia záródokumentumának egyik megállapítása. A megfogalmazást készítő 241 résztvevő 40 országból érkezett, a tudósok, szociológusok, szociális segítők napjaink járványügyi helyzetéről, a teendőkről cseréltek eszmét.

    Ne köss kompromisszumot - védekezz!

    December 1. az AIDS elleni küzdelem világnapja. A halálos kimenetelű betegség már évszázadok óta szedi áldozatait világszerte, így hazánkban is. Az AIDS-et egyféleképpen lehet elkerülni, úgy, ha megelőzzük azt. Ezért is fontos, hogy beszéljünk a problémáról, és hogy felelősségteljes szexuális életet éljünk.

    Káma Szútra és orgazmus - Az orvos válaszol

    "Azt hallottam a Káma Szútra szerint az igazán jó és szeretetteljes együttlét során a felek egyszerre mennek el." - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
    Sport és immunrendszer
    Hogyan befolyásolja a testmozgás az immunitást?
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások