A hirtelen indulatok koszorúérbetegséghez vezethetnek

Szerző: MTI

A kirobbanó düh kiváltotta vérnyomás-emelkedés, felgyorsuló szívműködés és egyéb változások a koszorúér-betegség kifejlődésének gyakori okozói - írták belga kutatók az amerikai szívgyógyászok tudományos folyóiratában.

Önmagára még ennél is veszélyesebb az a személy, aki iszonyúan dühös, de nem engedi, hogy ezt környezete is észrevegye.

Stressz teszt
A stressz a hétköznapok velejárója, azonban lehet, hogy Ön nem tudja megfelelően kezelni. Töltse ki tesztünket, és választ kaphat, hogy az utóbbi időben mennyire sok stressz érte Önt!
Stressz teszt>>
A szabadjára engedett düh megterheli a szívet: a szapora szívműködés miatt a szívizomnak több vérre, oxigénre van szüksége, ezt a magas vérnyomás is fokozza, a stresszhormonok felugró szintje pedig növeli a végzetes szívritmuszavarok kockázatát.

Tény viszont, hogy az emberek eltérően viselkednek. Vannak, akik úgy érzik, nem hagyhatják, hogy a környezetükben lássák, mennyire dühítik őket bizonyos események. Az így reagáló embereket D-személyiségnek nevezték el: belül ugyanolyan féktelenül dühösek, mint akik csapkodnak és ordítanak, de nem engedik, hogy ezt mások is észrevegyék.

Belga pszichológusok és szívgyógyászok 644 szívbeteget tanulmányoztak 5-10 éven keresztül. A vizsgálat kezdetén kérdőívek és helyzetek útján igyekeztek fölmérni, hogyan tudnak a résztvevők szembenézni belőlük haragot kiváltó, felháborító eseményekkel.

Hat esztendőn át szorosan követték betegeik sorsát és egészségi állapotát. Figyelték, hogy a különböző személyiségű, stresszes helyzetekben eltérő módon viselkedő emberek közül hányan kaptak szívinfarktust, alakult ki náluk veszélyes ritmuszavar, hány vizsgálati alanynak lett agyi katasztrófája.

A stressz, düh és depresszió hatásai
A stressz, idegesség, harag és a negatív érzelmek életünk velejárói. A túlzott mértékű és nem megfelelően kontrollált stressz és idegeskedés már nem csak saját és környezetünk mindennapjait teheti tönkre, de egyben a szívbetegségek rizikófaktora is.
A nyugtalan élet hátulütői >>
A dühkitörésre hajlamos vagy a haragjukat lefojtó személyek között az ilyen szív- és érrendszeri katasztrófaesemények gyakoribbak voltak, mint a kiegyensúlyozott emberek csoportjában, de ez az összefüggés már nem volt jellemző, ha a kísérő betegségeket, az eleve meglévő magas vérnyomást és más bajokat is figyelembe vették.

A D-személyiségű szívbetegek viszont négyszerte bizonyultak veszélyeztetettebbeknek a haragjuk kimutatására bármikor képes - vagy kész - társasaikhoz képest a szívhalál különböző formáinál. A munkacsoport következtetése szerint fontos lenne, hogy az ilyen személyiségű emberek megtanulják dühük kezelését olyan formában, amilyen számukra is elfogadható.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

Mi lesz velünk a járvány után? Az...

Ki ne álmodozott volna arról gyerekkorában, hogy egyszer bezár az iskola, és soha többé nem kell bemenni, vagy hogy a nyári szünet örökké tart....

Mi lesz, ha az élet visszatér a...

Tavaly ilyenkor úgy tűnt, hogy nem látni a COVID-19-pandémia végét. A védőoltások széles körben történő alkalmazásával kapcsolatos...

Változott a határérték - Önnek...

Hirtelen sokkal több magas vérnyomásos beteg lett Amerikában, és hamarosan Magyarországon is. Hogyan lehetséges ez? Leszállították a magas...

A C-vitamin csökkenti a vérnyomást?...

A California Egyetem kutatói összefüggést fedeztek fel a C-vitamin és a vérnyomás között. Azt tapasztalták, hogy egészséges fiatal felnőtt nőkben...

Egyre több a gyermekkori...

Az elhízott tinédzserek körében előforduló korai szívbetegségek száma is megugrott az elmúlt években, melynek kialakulásáért a gyermekkori magas...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.