A hirtelen indulatok koszorúérbetegséghez vezethetnek

Szerző: MTI

A kirobbanó düh kiváltotta vérnyomás-emelkedés, felgyorsuló szívműködés és egyéb változások a koszorúér-betegség kifejlődésének gyakori okozói - írták belga kutatók az amerikai szívgyógyászok tudományos folyóiratában.

Önmagára még ennél is veszélyesebb az a személy, aki iszonyúan dühös, de nem engedi, hogy ezt környezete is észrevegye.

Stressz teszt
A stressz a hétköznapok velejárója, azonban lehet, hogy Ön nem tudja megfelelően kezelni. Töltse ki tesztünket, és választ kaphat, hogy az utóbbi időben mennyire sok stressz érte Önt!
Stressz teszt>>
A szabadjára engedett düh megterheli a szívet: a szapora szívműködés miatt a szívizomnak több vérre, oxigénre van szüksége, ezt a magas vérnyomás is fokozza, a stresszhormonok felugró szintje pedig növeli a végzetes szívritmuszavarok kockázatát.

Tény viszont, hogy az emberek eltérően viselkednek. Vannak, akik úgy érzik, nem hagyhatják, hogy a környezetükben lássák, mennyire dühítik őket bizonyos események. Az így reagáló embereket D-személyiségnek nevezték el: belül ugyanolyan féktelenül dühösek, mint akik csapkodnak és ordítanak, de nem engedik, hogy ezt mások is észrevegyék.

Belga pszichológusok és szívgyógyászok 644 szívbeteget tanulmányoztak 5-10 éven keresztül. A vizsgálat kezdetén kérdőívek és helyzetek útján igyekeztek fölmérni, hogyan tudnak a résztvevők szembenézni belőlük haragot kiváltó, felháborító eseményekkel.

Hat esztendőn át szorosan követték betegeik sorsát és egészségi állapotát. Figyelték, hogy a különböző személyiségű, stresszes helyzetekben eltérő módon viselkedő emberek közül hányan kaptak szívinfarktust, alakult ki náluk veszélyes ritmuszavar, hány vizsgálati alanynak lett agyi katasztrófája.

A stressz, düh és depresszió hatásai
A stressz, idegesség, harag és a negatív érzelmek életünk velejárói. A túlzott mértékű és nem megfelelően kontrollált stressz és idegeskedés már nem csak saját és környezetünk mindennapjait teheti tönkre, de egyben a szívbetegségek rizikófaktora is.
A nyugtalan élet hátulütői >>
A dühkitörésre hajlamos vagy a haragjukat lefojtó személyek között az ilyen szív- és érrendszeri katasztrófaesemények gyakoribbak voltak, mint a kiegyensúlyozott emberek csoportjában, de ez az összefüggés már nem volt jellemző, ha a kísérő betegségeket, az eleve meglévő magas vérnyomást és más bajokat is figyelembe vették.

A D-személyiségű szívbetegek viszont négyszerte bizonyultak veszélyeztetettebbeknek a haragjuk kimutatására bármikor képes - vagy kész - társasaikhoz képest a szívhalál különböző formáinál. A munkacsoport következtetése szerint fontos lenne, hogy az ilyen személyiségű emberek megtanulják dühük kezelését olyan formában, amilyen számukra is elfogadható.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A száraz szem kezelése A száraz szem kezelése

Műkönnyek és egyéb megoldások - Mit kell tudnunk róluk?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Az egészséges étrend hozzájárulhat kordában tartásához.

Mit tehetünk a szívbetegségek...

A szívbetegség az egyik vezető haláloknak számít hazánkban, hozzájárulva akár rokkantsági és egyéb megváltozott munkaképességgel együtt járó...

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

A szaunázás előnyei és kockázatai...

Bár a szaunázás sok átmeneti szív- és érrendszeri és hormonális változást okoz, a legtöbb egészséges felnőtt és gyermek mégis könnyen és...

Változott a határérték - Önnek...

Hirtelen sokkal több magas vérnyomásos beteg lett Amerikában, és hamarosan Magyarországon is. Hogyan lehetséges ez? Leszállították a magas...

A C-vitamin csökkenti a vérnyomást?...

A California Egyetem kutatói összefüggést fedeztek fel a C-vitamin és a vérnyomás között. Azt tapasztalták, hogy egészséges fiatal felnőtt nőkben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.