Gyorsabban csökken a gyermekhalandóság a vártnál

Szerző: MTI

A várakozásokhoz képes jóval nagyobb ütemben és mértékben csökken világszerte a gyermekhalandóság. A fejlődés ugyanakkor néhány fejlettnek számító országban megtorpanni látszik.

Tudósok szerint 2010-ben 7,7 millió öt év alatti gyermek halálára kell számítani, ez a szám 1990-ben még 12 millió volt - olvasható a The Lancet című tudományos folyóirat internetes kiadásában közölt tanulmányban, amely elkészítéséhez új és pontosabb számításokat és modellezést alkalmaztak.

Az összesítésből kiderül, hogy tavaly 3,1 millió újszülött, 2,3 millió csecsemő és 2,3 millió 1-4 év közötti gyermek halt meg a világon.

Az új számítások az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) által 2008-ban becsült 8,7 millió helyett eredményezték a 7,7 millió halálesetet, amihez azt a megjegyzést fűzték, hogy a javulás nem egyoldalú: a fejlődő országokban is tapasztalható. "Jobb a helyzet a korábban gondoltnál" - vélekedett Christopher Murray, a Washingtoni Egyetem egészségügyi adatokkal foglalkozó intézetének (IHME) igazgatója, a tanulmány egyik szerzője.

Murray kollegáival 187 ország gyermekhalandóságról szóló adatait vizsgálta az 1970-től 2009-ig terjedő időszakban. Felmérésük alapján a gyermekhalandóság évente két százalékkal csökken, ez azonban még mindig elmarad attól a 4,4 százaléktól, amely ahhoz kellene, hogy 2015-ig megvalósuljon az ENSZ célkitűzése a gyermekhalandóság kétharmaddal való visszaszorításáról.

A szegénység a legnagyobb probléma

Az amerikai kutató szerint meglepően gyorsan csökken a gyermekhalandóság Nigerben, Malawiban és Libériában, megtorpant viszont a javulás néhány fejlett országban, így többek között Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban.

"Izgatottak vagyunk, mert a tanulmány megerősíti elképzeléseinket arról, hogy a (maláriát terjesztő moszkitók elleni) védőhálónak, a vakcináknak és az A-vitamin tablettáknak megvan a hatásuk" - vélekedett a Melinda és Bill Gates Alapítvány által finanszírozott kutatásról az UNICEF egészségügyi igazgatója.

Mickey Chopra a fejlődő országokból érkező adatokról kiemelte, hogy ha a szegénység visszaszorítása nehézkesen megy is, egészségügyi téren még mindig sokat lehet tenni.

A kutatás a kedvező statisztikák mellett ugyanakkor arra is rávilágított, hogy az ENSZ különböző programjainak hatása nem mutatható ki a gyermekhalandóság apadásában. Murray szerint ennek inkább ahhoz van köze, hogy az AIDS járványszerű terjedése évekkel ezelőtt tetőzött, és azóta kevesebb gyereket sújt.

A legnépesebb országokban nincs javulás

Az utóbbi húsz évben hatalmas előrelépés történt például Etiópiában, ahol 1990-ben az öt év alattiak körében ezer gyerekre 202 haláleset jutott - 2010-re ez a szám 101-re módosult.

Az Orvosok Határok Nélkül (RSF) egészségügyi elemzője mindazonáltal arra hívta fel a figyelmet, hogy a szegényebb országokban a javulás ellenére még mindig nagyon magas a gyermekhalandóság szintje.

A mutató Szingapúrban a legalacsonyabb, ott ezer gyermekből mindössze kettő hal meg ötödik születésnapja előtt. Az ázsiai városállamban 1990-ben még nyolc volt a halálesetek száma. Svédországban szintén igen alacsony a gyermekhalandóság veszélye, ezerből 2,7 esetben fordul elő. Az élmezőnyben szerepel még Izland, Ciprus és Luxemburg is.

Az Egyesült Államok 6,7-es mutatójával csak a 42. a rangsorban. A világ legnépesebb országai közül sem Kínában, sem pedig Indiában nem mutatkozott jelentős javulás.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

Szívbarát táplálkozás - Hogyan...

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos kockázati tényező vesz részt, amelyek közül a táplálkozás az egyik...

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.