• A lakosság fele túlsúlyos vagy elhízott

    Szerző: MTI

    Túlsúlyosnak vagy elhízottnak számít az Európai Unió teljes lakosságának több mint a fele. A súlyos egészségügyi következményekkel járó elhízás növeli a 2-es típusú diabétesz, valamint szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezeket a kórképeket a megelőzhető elhalálozás vezető okaként tartják számon világszerte.

    Az Európai Unió lakosságának több mint a fele túlsúlyos vagy elhízott - hangzott el szombaton azon a budapesti sajtótájékoztatón, amelyen az első európai elhízás elleni nap kapcsán a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottságával együttműködésben a probléma súlyosságára kívánta felhívni a figyelmet.

    Hirdetés

    Öt-tíz százalékkal egy egészségesebb Európáért jelszóval hirdetették meg az első európai elhízás elleni napot. Az 5-10 százalékos testsúlycsökkentés elérésével ugyanis 58 százalékkal csökkenthető a diabétesz kialakulásának kockázata, a koszorúér-betegségek előfordulása 48 százalékkal mérsékelhető a férfiak és 40 százalékkal a nők esetében.

    Egy online petíció is útjára indult: amennyiben legalább egymilliónyian aláírják, akkor az Európai Bizottság vállalja, hogy napirendjére tűzi a problémát, és intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy a lakosság minél szélesebb körben értesüljön az elhízás kezelésének lehetőségeiről.

    Nem csak a megelőzés, hanem a kezelés is fontos

    Mint elhangzott, hasonló a helyzet Magyarországon is: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2009-es Egészségfelmérése szerint a 15 év feletti lakosság több mint felének (53,7 százalékának) az optimálisnál magasabb a testsúlya, minden ötödik felnőtt pedig elhízott.

      Ellenőrizze magát!


   • BMI - testtömeg kalkulátor
   • Kalóriatáblázat
   • Energiaszükséglet
   • "Épp itt volt az ideje egy európai szintű kezdeményezésnek, amely nem csupán a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, hanem a kezelésre, a probléma megoldására is. Észre kell vennünk a túlsúlyos és elhízott embereket és tudatosítani bennük, hogy létezik segítség, amit igénybe vehetnek" - hangsúlyozta Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

    Hozzátette: az elhízás kezelésében és leküzdésében hatalmas segítséget jelenthet az orvosok, dietetikusok, gyógyszerészek támogatása. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége évek óta küzd a különböző táplálkozással összefüggő betegségek terápiás vonatkozásainak széles körű megismertetéséért, és a megfelelő táplálkozási szokások elterjesztéséért.

    Esetenként gyógyszeres kezelés is szükséges

    A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottságának metabolikus szindróma programja keretében a gyógyszertárakban a betegségek korai felismerését segítő szűrővizsgálatokat végeznek: vérnyomást, vércukrot, koleszterin- és trigliceridszintet mérnek. Amennyiben emelkedett értékeket mérnek, a gyógyszerész javasolja majd a betegnek, hogy forduljon szakorvoshoz, és esetleg dietetikus tanácsadást is vegyen igénybe.

    Pados Gyula, a Szent Imre Kórház lipid részlege vezető főorvosa azt emelte ki, hogy a tízszázalékos testsúlycsökkentéstől az elhízással kapcsolatos daganatos betegségek előfordulása 40 százalékkal, a diabétesszel összefüggő betegségek 30 százalékkal, a szív- és érrendszeri betegségek 20 százalékkal mérsékelhető.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Eközben 10-30 százalékkal csökken a vérnyomás-, vérzsír- és vércukorszintek. A felesleges testsúly leadása nem egy egyszerű, gyorsan elérhető célkitűzés, hanem hosszadalmas, nehézségekkel teli folyamat, amely során diétára, életmód változtatásra, fizikai aktivitásra és esetenként gyógyszeres kezelésre van szükség" - mutatott rá Pados Gyula.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.05.24 05:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az inkontinencia, a cukorbetegség és a túlsúly kapcsolata

    Az inkontinencia kialakulásában szerepe van a túlsúlynak és a kettes típusú cukorbetegségnek. Az inkontinencia magasabb arányban fordul elő kettes típusú diabéteszben és túlsúlyban szenvedő nők esetében, és egy tanulmány szerint a diabétesz egyéb szövődményeihez képest a gyakorisága nagyobb.

    Megelőzhető az aranyér? - Az orvos válaszol

    Mivel lehet megelőzni az aranyér kialakulását? A családomban rajtam kívül mindenki küzd ezzel a problémával. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Nem alkoholos zsírmáj

    Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos folyamatot indít el, melyek fibrózishoz, kötőszövet-felhalmozódáshoz vezetnek.

    Túlsúly: Nem csak a BMI számít

    Túlsúly, kóros soványság, normál testsúly, elhízás. A testtömeg index alapján határozható meg, hogy ki melyik csoportba tartozik. A testtömeg index (BMI) a testsúly és a magasság ismeretében kiszámolható.

    A gyermekkori elhízás visszaszorítható

    Az elhízás-járvány nemcsak a felnőtteket érinti, hanem nagy számban a gyerekeket és kamaszokat is. A World Obesity Federation adatai szerint napjainkban világszerte több mint 223 millió iskolás elhízott vagy túlsúlyos, és ez a szám 2025-re várhatóan 268 millióra emelkedik, hacsak nem cselekszünk azonnal.

    A stressz elhízáshoz vezet

    Ha Ön hízásra hajlamos, tanácsos minél előbb szakemberhez fordulnia és a stressz kezeléséhez segítséget kérnie, így nem alakul ki a stressz indukálta, elhízáshoz vezető ördögi kör.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.