• Újra terjed a kanyaró

    Szerző: MTI

    Új lendületet kapott a kanyaró terjedése Afrika, Ázsiai és Európa egyes országaiban. A betegség térnyerését a védőoltásokra szánt pénzösszegek számlájára írja az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

    Peter Strebel, a WHO kanyaróval kapcsolatos tevékenységének irányítója pénteken Genfben elmondta: a védőoltásokra szánt pénzösszegek csökkentése miatt 2008 óta a legfertőzőbb betegségek közé tartozó kanyaró ismét terjed olyan helyeken, ahol korábban szinte teljesen felszámolták.

    Hirdetés

    A WHO adatai szerint 2008-ban 118 ezer kisgyermek halt be a világon a kanyaróba, szemben a 2000-ben regisztrált 1,1 millióval. Tavaly azonban nagy járvány tört ki 30 afrikai és három ázsiai országban - Indonéziában, Thaiföldön, Vietnamban -, valamint Bulgáriában.

    Nagy-Britanniában szintén romlott a helyzet. A betegség azt követően kezdett ismét terjedni brit földön, hogy az Egyesült Királyságban a 90-es évek végén meredeken csökkent a beadott védőoltások száma, mert egy újság tévesen összefüggésbe hozta az autizmust a kanyaró, a járványos fültőmirigy-gyulladás (mumpsz) és a rózsahimlő elleni kombinált védőoltás beadásával.

    Nagy-Britanniában az utóbbi két év mindegyikében ezer-ezer kanyarós megbetegedést jelentettek, több mint a tízszeresét az egy évtizeddel ezelőtti esetszámnak.

    A kanyaró rendszerint köhögéssel, bőrkiütéssel és magas lázzal jár, csak ritkán végződik a beteg halálával.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ENSZ-tagállamoknak a héten Genfben ülésező képviselői ígéretet tettek arra, hogy 2015-re évi 36 650 ezer alá szorítják le a kanyaró okozta elhalálozások számát - ez a 2000-ben mért szint 5 százaléka lenne. A WHO szerint a célkitűzés azonban nehezen teljesíthető, ha nem költenek többet a betegség terjedésének megakadályozására. Egy kisgyermek kanyaró elleni beoltása kevesebb mint egy dollárba kerül.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.05.24 09:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    A csendes gyilkos hepatitis B

    Ki védi meg a 33 év feletti (még oltatlan), szexuálisan aktív lakosságot? Becslések szerint 2 milliárd emberről mondható el, hogy fertőződött a Hepatitis B vírussal: ebből körülbelül 350 millió esetben ez a találkozás a vírus szempontjából annyira jól sikerült, hogy az emberi szervezet lakója tudott maradni - ők az úgynevezett krónikus hordozók, akik a betegség átadásában kulcsszerepet töltenek be.

    Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

    Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba a világ számos pontjáról, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai kirendeltségével egyetemben.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    MMR-oltás felnőtteknek - Amikor ajánlott, és amikor tilos

    Az MMR-vakcina a kanyaró, mumpsz és rubeola ellen véd. Noha kisgyermekként szinte mindenki megkapja ezt a kombinált védőoltást, ez nem garantálja az életre szóló védelmet. Sok országban nincs kanyaró elleni immunizációs program, így az onnan érkező utazók növelik a betegség terjedésének kockázatát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.