• Újabb felfedezések az agyban

    Szerző: Medipress

    Közismert tény, hogy az emberek, és egyes állatfajták képesek vizuálisan felmérni a mélységet, mivel két szemünk van, és az agy összehasonlítja a rajtuk át érkező képeket egymással. Azonban egy szemmel is képesek vagyunk felmérni a mélységet, és a tudósok ennek mikéntjét kutatták.

    Most, a Rochesteri Egyetem tudósa által vezetett csoport úgy véli, megtalálta a választ az agy azon pici részén, mely a fél szemből érkező képet és a testünk mozgását egyaránt feldolgozza.A Greg DeAngelis professzor által vezetett csapat tanulmánya március 20-án jelenik meg a Nature online kiadásában.

    "Úgy tűnik, mintha az agy ezen területén a neuronok összeillesztenék a látványelemeket a nem látványelemekkel, hogy ilyen egyedi módszerrel határozzák meg a mélységet" - mondta DeAngelis. Szerinte az agy egy egész sor módszert használ a mélység felmérésére. A két szem képeinek eltérése mellett pl. felhasználja a mozgást, a látványt, a tárgyak egymás előtti vagy mögötti mozgását, hogy leképezze a háromdimenziós világot.

    Hirdetés

    A kutató szerint a felfedezésük segíthet abban, hogy a kancsalsággal született gyermekek esetében minél jobban helyreálljon a két szemmel való együttlátás képessége az agyban. Egy napon talán még lenyűgözőbb virtuális környezet alakítható ki segítségével, mivel alaposabban meg kell ismernünk, hogyan építi fel agyunk a háromdimenziós képeket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az új idegi mechanizmus alapja az a tény, hogy a különböző távolságokban mozgó tárgyak különböző irányokban és eltérő sebességgel haladnak el előttünk, a parallax-jelenség miatt. Ha egy bizonyos pontra meredünk, bármerre mozdulunk, akkor az attól közelebb eső tárgyak látszólag az ellentétes irányba mozdulnak el, míg a távolabbiak a vele megegyező irányba. A látvány valódi háromdimenziós képének kialakításához DeAngelis szerint az agynak még egy információra van szüksége, mely a szemgolyó mozgásából származik. DeAngelis úgy véli, hogy az agy középső halántéki lebenyének neuronjai kombinálják össze a látványból származó információt és a fizikai mozgást a mélység meghatározása végett.

    "A háromdimenziós világ leképezéséhez használjuk a két szemünk együttlátását, a látványt és a saját mozgásunkat" - mondja DeAngelis.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2008.03.19 09:43
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mit tegyünk szemünk egészségének megőrzéséért?

    A legtöbb szemészeti probléma hátterében több ok feltételezhető, az örökletes tényezők mellett nagyon sok környezeti hatással is számolnunk kell. Kellő odafigyeléssel a legtöbb betegség kialakulását jó eséllyel meg tudjuk előzni.

    Mit kell tudni a távollátásról?

    Fiatal korban a lencse még rugalmas, így a szem megfelelő alkalmazkodással egy ideig korrigálni tudja a távollátást, ám később mindenképp szükség van látáskorrekcióra.

    Milyen gyakran érdemes kontaktlencsét viselni?

    A kontaktlencsék egyik nagy előnye, hogy nincs kicsinyítő-nagyító hatásuk, vagyis nagyfokú rövidlátásban jobb látás érhető el velük, mint szemüveggel. Mivel a teljes látómező fókuszba hozható, ezért sportolás és vezetés közben tisztább látás érhető el vele, mint a szemüveggel.

    Kötőhártya-gyulladást kaphatunk strandolás közben

    Különösen a gyerekek élik át gyakran, de nyaranta - egy-egy strandolás, uszodázás után - a felnőttek is tapasztalhatják magukon a kötőhártya-gyulladás jeleit. A fertőzést nem könnyű kivédeni, de a kezelése ma már meglehetősen hatékony.

    Szemészeti tanácsok télre - Nem csak síelőknek

    A téli sportok esetén nemcsak a bőrünk, de szemünk is igen intenzíven ki van téve a környezeti hatásoknak: hideg, jelentős hőkülönbségek, a szél és a fűtött helyiségek fokozott szárító hatása.

    Hogyan tartsuk tisztán a kontaktlencséket?

    A mai modern kontaktlencsék - hasonlóan a szemüvegekhez - képesek korrigálni a rövid- (myopia) és távollátást (hypermetropia), a tórikus lencsék pedig segítenek az astigmia korrigálásában. Mire figyeljünk oda az apró segédeszköz tisztán tartása során?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.