• Húsz évig kínozták a hangok a brit férfit

    Szerző: Medipress

    Adrian McLeish 23 éven keresztül hallgatta a hangokat a fejében. A saját teste által keltett zajokat: ahogy a szíve vert, ahogy rágott, ahogy lélegzett, ezek a hangok mind felerősítve és őrjítően visszhangoztak a fejében a nap huszonnégy órájában.

    Az egész 1985-ben, a férfi 35. évében kezdődött. A brit születésű de akkortájt Németországban tartózkodó férfi kedvenc kürtjén játszott éppen, amikor észrevette, hogy valami nem stimmel. "Úgy éreztem, mintha a kürt által keltett hangok a fejemben visszhangoznának - nyilatkozta a most 58 éves McLeish - Később észrevettem, hogy a saját hangommal is ugyanez történt. Mintha az agyamból jöttek volna a felerősített hangok, egyszerűen kibírhatatlan volt."

    Hirdetés

    Mr. McLeish akkor azt hitte, a furcsa tünetek hamarosan elmúlnak, de sajnos nem múltak. Sőt a hangok a férfi elmondása szerint egyre erősebbek és kibírhatatlanabbak lettek. A vonatok és az elhaladó autók zaja szinte már őrjítően hatottak rá, és kürtjén sem tudott többé játszani.

    Ekkoriban kezdődtek a férfinél a fülzúgásos tünetek is. A gondokat azonban tovább tetézte, hogy hamarosan már nem csak a hangokkal, de a látással is meggyűlt a baja. Az erős hangok miatt szemei gyakran akarata ellenére mozogtak, így előfordult hogy egy telefonbeszélgetés során nem tudta irányítani a szemmozgását.

    Mr. McLeish ezután rengeteg orvost felkeresett, a diagnózist és a lehetséges gyógymódot kutatva, megnyugtató választ azonban sehol nem kapott. Miután átesett három sikertelen műtéten és jó pár kezelésen, a férfi már majdnem feladta a reményt, amikor is egyszer egy internetes szörfözése alkalmával egy hirtelen ötlettől vezérelve beírta tüneteit egy keresőprogramba. Így derült ki végül, hogy a férfi egy ritka betegségben, az úgynevezett felső-kamrai dehistentiában (SCD) szenved.

    A belső fül csontos kamrákból áll, melyeket folyadék tölt ki és melyben idegvégződések találhatóak. Ahogy mozgunk ez a folyadék mozog velünk együtt és információkat küld a szemnek, hogy az kövesse a mozgásunkat. Ez a mechanizmus felelős egyensúlyunk megtartásáért is. A betegség következtében a felső-kamrát az agytól elválasztó kis csont elvékonyodik, így a folyadék hozzáér az agyhoz, közvetlenül oda továbbítva a hangokat.

    A diagnózis felállítása után végül Dr. Lloyd Minor és Dr. John Carey végezték el a műtétet, melynek során az orvosok megvastagították a felső kamra falát a férfi koponyájából szerzett szövetekkel.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A férfi a műtét után hamar felépült, és nemsokára kürtjét is újra kezébe vehette. "Amikor befeküdtem a kórházba, úgy gondoltam, ha már 50 százalékos javulást fel tudok mutatni, már megérte. Ehhez képest a javulásom mintegy 98 százalékos, a hallásom olyan, mint régen. Ez egész egyszerűen egy csoda. Én 23 évet vártam rá, de remélem a jövőben a hozzám hasonlóknak nem telik majd ilyen sok időbe a diagnózis felállítása" - nyilatkozta a most már újra boldog Mr. McLeish.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2008.03.19 08:52
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mi okozhat fülzúgást?

    A fülzúgás megközelítőleg fél millió ember életét keseríti meg hazánkban. A betegség hosszú távon az életminőséget nagymértékben befolyásolja: alvásproblémákhoz, depresszióhoz és tartós fáradtsághoz is vezethet.

    Fülzsírdugó - Ezért alakul ki nyáron gyakrabban

    A melegben a fülben található verejték- és faggyúmirigyek intenzívebben dolgoznak, ezért ebben az időszakban azoknál is jelentkezhet, akik egyébként nem hajlamosak a fülzsírdugó kialakulására.

    Szeretné elkerülni a fülzúgást? Fogadja meg a tanácsokat

    A fülzúgás tünetei gyakrabban jelentkeznek idősebbeknél, de nem a kor az egyetlen rizikótényező.

    Krónikus fejfájás? A háttérben gerincproblémák is állhatnak!

    Kevesen tudják, hogy a krónikus fejfájás, szédülés, fülzúgás hátterében igen gyakran a nyaki gerincszakasz elváltozása, az ún. előrehelyezett fejtartás (EFT) áll. Az érintettek többnyire éveken át keresik a probléma forrását és a megoldást, járkálnak rendelőről rendelőre, s bár minden leletük negatív, a fájdalom makacsul kitart és ellehetetleníti mindennapjaikat.

    Fülzúgás: hogyan készüljünk az orvosi vizsgálatra?

    A fülzúgás, fülcsengés gyakori panasz, melynek több kiváltó oka is ismert. A kezelés eredményesebb lehet, ha nem halogatjuk a problémát, nem várunk arra, hogy magától elmúljon, hanem már az első tünetek megjelenése után rövid idővel orvoshoz fordulunk. Az orvosi kivizsgálásra érdemes néhány dolgot átgondolni, melyek fontos információk lehetnek a diagnózishoz.

    A halláscsökkenés megelőzését fiatalon kell elkezdeni

    Hangos zajoktól szenvedhet valaki munkahelyi környezetben is, de sokan a szabadidős tevékenységek közben, a túl hangos zenehallgatás miatt válnak idővel halláskárosulttá. Később talán gyógyszerrel is kezelhető lesz a probléma, addig marad a megelőzés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.