Bőrrák - a túlzott napozás következménye

Szerző: Meteo Klinika

A napsugárzásnak vannak jótékony és káros hatásai is. Amíg a nap az elsődleges D-vitamin forrásunk, a túlzott napozás károsítja a bőrünket, és elsődleges okként szerepel a melanóma kialakulásában.

Ön könnyen leég?

A napégés általában a túlzásba vitt napozást követően néhány órával alakul ki és néhány naptól néhány hétig tart, amíg elhalványul.
Ön könnyen leég?

Tavasszal, amikor a Nap ereje a napmagassággal együtt napról napra növekszik, egyre erőteljesebben ér bennünket az UV sugárzás is. Az UV-sugárzás fokozza a D-vitamin képződését, sőt, segít kivonni a táplálékból a kalciumot, mely csontozatunk számára nélkülözhetetlen.

A D-vitamin az immunrendszer számára is nagyon fontos, mert hatékony védelmet jelent többek között a vastagbél és a mellrák leküzdésénél.

A Nap segít elpusztítani a bőr felszínén lévő baktériumokat, vagyis segítségével rendkívül jól orvosolhatóak a kisebb bőrproblémák, valamint a napsütés hatékony a depresszió ellen is.

Azonban életünk során nem gondolunk arra, hogy szervezetünkben összeadódnak a káros sugárzások, és főleg fiatal korban a hiúságunktól vezérelve túlzásba visszük a napozást.

A gyermek- és kamaszkorban elszenvedett sorozatos leégés megduplázza a felnőttkori melanóma kialakulásának kockázatát.

solarium
A túlzott szolárium
használata is elősegíti
a bőrrák kialakulását

Legnagyobb veszélyt, a fehér bőrű emberek számára jelent a káros sugárzás. Akinek magas a bőre pigment tartalma, kisebb valószínűséggel alakul ki nála a melanóma.

Akinek sok anyajegy van a bőrén, célszerű rendszeresen ellenőrizni őket, és mindennemű elváltozás esetén orvoshoz fordulni.

Az esetek 70 százalékában nem a már meglévő anyajegyek válnak rákossá, hanem a daganat újonnan alakul ki.

Melanoma és anyajegy - Hogyan különböztesse meg?
A melanoma a festék tartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. Hogyan ismerje fel a melanomát?

Az életkor növekedésével nő a kockázat is. Ahogy öregszünk, a bőrre jutó napsugárzás összmennyisége is nő, s mivel a bőr "emlékezik", fokozódik a melanoma kialakulásának kockázata.

A szoláriumok sem védenek meg a melanóma kialakulásától, mert ezek a berendezések is előállítják mind az UV-A, mind az UV-B sugarakat, ezek mennyisége pedig kizárólag a készülék típusától függ.

Nem igaz tehát, hogy a szolárium teljesen biztonságos. Halmozottan káros lehet egy olyan szituáció, amikor a szolárium használatát követően természetes napozást is végzünk.

Napallergia - Milyen tünetek lehetnek?

A napallergia tünetei igen változatosak lehetnek: a már fentebb említett csalánkiütésektől, a piros foltokon át akár a pattanásos elváltozásokig. Már rövid fényhatást követően órák vagy egy-két napon belül apró, tűszúrásnyi kiütések jelennek meg leggyakrabban a fénynek kitett részeken, de valódi allergia esetén, az egész testen. Nagyon gyakran a bőr felhólyagosodik, viszket, melyet égő érzés, esetleg fájdalomérzés is kísérhet. Amint a bőr megnyugszik, a tünetek elmúlnak. Sajnos visszamaradhat bizonyos fokú foltos bőrelváltozás. A tünetek sokszor összetéveszthetőek a leégéssel, amelytől csak abban különbözik, hogy ezt a folyamatot nem követi hámlás, illetve többször kiújul és évekig visszatérhet. Egy biztos: a napfény káros sugarai ellen így is úgy is fontos védekezni.
Napallergia - Milyen tünetek lehetnek?

Hogyan előzhető meg a melanóma kialakulása?

A legjobb módszer a bőr védelme a napsugárzástól beleértve a természetest és a "mesterségest" egyaránt. Ne tegyük ki bőrünket intenzív napsugárzásnak 10 és 16 óra között - azaz ebben az időszakban ne napozzunk! Téves azt gondolni, hogy ha árnyékba húzódunk, pl. egy fa alá, akkor nem ér bennünket a sugárzás!

gyerekek
Már a gyermekeknél
gondoljunk
a melanóma megelőzésére

Használjunk a leégéstől védő öltözetet (sapkát és napszemüveget is - a melanóma a bőr leggyakoribb daganata!). Használjunk megfelelő faktorú (15-ösnél magasabb) naptejet - akár télen is!

Aki sok anyajeggyel vagy nagyon fehér bőrrel rendelkezik, használjon minél magasabb faktorszámú naptejet!

Rendszeresen ellenőrizzük anyajegyeink állapotát!

Fontos, hogy azonnal forduljunk orvoshoz, amennyiben egy anyajegyen elváltozást tapasztalunk! (pl.: megváltozik a színe, pigmentáltsága, felszíne, alakja, kisebesedik, vérezni kezd, stb.)

Időjárás tudatos életmóddal, megelőzhetjük az időjárás okozta káros következményeket.

A tudatos életszervezés fontos eleme lett a környezetünkhöz való alkalmazkodás újbóli megtanulása.

Az időjárás tudatossággal sokat segíthetünk időjárás érzékenységünkön, megtanulhatjuk, hogyan előzzük meg a szervezetünket érő kellemetlen, sokszor káros hatásokat.

Az időjárási hatások az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelennek meg. Fontos lenne mindenkinek tudnia, hogy ő milyen kategóriába tartozik, és hogy mikor milyen hatásokra számíthat.

Ezzel sokat tehetnénk az életminőségünk javításáért, életvitelünk jobb szervezéséért, és fel kellene használnunk az eredményeket a hatékonyabb gyógyításban is.

További információkat a www.meteoklinika.hu oldalon talál.

(Meteo Klinika)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Melanoma a szemen - Tünetek és...

A szem daganatai sok esetben szabad szemmel is jól láthatók: sötétbarna, előemelkedő, egyenetlen felszínű elváltozások. A melanoma malignumot...

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

A melanoma rizikófaktorai

A fekete bőrrák (melanoma malignum vagy röviden melanoma) kialakulhat már meglévő bőrelváltozásból (májfolt, anyajegy, szeplő, lentigo maligna, in...

A szeméremtest daganatos...

A vulva (szeméremtest) jó- és rosszindulatú daganatai szerencsére egyaránt ritkán fordulnak elő. A jóindulatú elváltozások (lipoma, fibroma...

Melanoma malignum: agyi áttétek...

Az agyi áttétek gyakori előfordulása miatt a melanomás betegek nagy részénél rutin vizsgálatként kell javasolni az agy területét is magába...

A bőrfelszínen kialakuló melanoma...

Az egyedfejlődés során az emberi szervezetben több helyen, lokalizációban fordulnak elő melanociták, azaz olyan sejtek, amelyek a legtöbb esetben...

Hogyan alakul ki és hogyan előzhető...

Ismert, hogy a bőrdaganatok száma évről évre növekszik. Ezek közül is kiemelhető a melanoma malignum előfordulásának növekedése. Becslések...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.