Jutalmazzák a háziorvosi praxisokat?

Szerző: Független Hírügynökség

A legjobb háziorvosi praxisok akár havi 100 ezer forinttal is többet kaphatnak októbertől egy szerdán elfogadott kormányrendeletnek köszönhetően - mondta a Független Hírügynökségnek Székely Tamás.

Az egészségügyi miniszter beszámolt arról is, hogy január óta 11 szempont alapján tesztelik a háziorvosi praxisokat, amelyeket az eredményről folyamatosan tájékoztatnak.

Az eddigi tapasztalatok alapján körülbelül a parxisok fele-kétharmada teljesít az országos átlag felett, tehát teljesítményüktől függően ezek kapnak majd az összesen 300 millió forintos plusz támogatásból.

Az egészségügyi miniszter elmondta: a tesztelés során azt vizsgálták például, hogy egy praxisban összesen odatartozó ember közül hány százalék kapta meg az influenza elleni, és a gyerekek közül hány százalék a pneumococcus elleni védőoltást.

A 11 indikátor között volt az a szempont is, hogy egy-egy praxisban milyen az infarktus utáni gyógyszeres kezelés, vagy például milyen laborvizsgálatokra küldik a cukorbetegeket. A mostani kormányrendelet után már élesben mérik ugyanezen szempontok alapján a háziorvosi teljesítményeket és októbertől az átlag fölött teljesítők már plusz pénzt is kapnak. A miniszter elmondta: eredetileg 2 milliárd forintot szántak erre a célra, azonban a háziorvosok a kártyapénzük csökkenése miatt végül ebből az összegből már év elején megkaptak 1,7 milliárdot. Tehát a fennmaradó 300 millió forintot osztják el a jól teljesítő orvosok között októberben, novemberben és decemberben - tette hozzá.

Egyre kevesebb a háziorvos
Ha valaki beteg, rögtön a háziorvoshoz szalad. Ő tudja, melyik szakorvos mikor rendel, hová kell beutaló, hová nem, időpontkéréshez melyik telefonszámot kell hívni. Ellátja kisebb-nagyobb betegségeinket, igazolást állít ki.
Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elmondta: az egész orvostársadalomra igaz az idősödés. Ma Magyarországon a háziorvosok 25 százaléka, több mint 1500 fő nyugdíjkorhatáron túl dolgozik. Több száz fő túl a 70 éven is dolgozik.
Egyre kevesebb a háziorvos>>

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.