• Jutalmazzák a háziorvosi praxisokat?

    Szerző: Független Hírügynökség

    A legjobb háziorvosi praxisok akár havi 100 ezer forinttal is többet kaphatnak októbertől egy szerdán elfogadott kormányrendeletnek köszönhetően - mondta a Független Hírügynökségnek Székely Tamás.

    Az egészségügyi miniszter beszámolt arról is, hogy január óta 11 szempont alapján tesztelik a háziorvosi praxisokat, amelyeket az eredményről folyamatosan tájékoztatnak.

    Hirdetés

    Az eddigi tapasztalatok alapján körülbelül a parxisok fele-kétharmada teljesít az országos átlag felett, tehát teljesítményüktől függően ezek kapnak majd az összesen 300 millió forintos plusz támogatásból.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az egészségügyi miniszter elmondta: a tesztelés során azt vizsgálták például, hogy egy praxisban összesen odatartozó ember közül hány százalék kapta meg az influenza elleni, és a gyerekek közül hány százalék a pneumococcus elleni védőoltást.

    A 11 indikátor között volt az a szempont is, hogy egy-egy praxisban milyen az infarktus utáni gyógyszeres kezelés, vagy például milyen laborvizsgálatokra küldik a cukorbetegeket. A mostani kormányrendelet után már élesben mérik ugyanezen szempontok alapján a háziorvosi teljesítményeket és októbertől az átlag fölött teljesítők már plusz pénzt is kapnak. A miniszter elmondta: eredetileg 2 milliárd forintot szántak erre a célra, azonban a háziorvosok a kártyapénzük csökkenése miatt végül ebből az összegből már év elején megkaptak 1,7 milliárdot. Tehát a fennmaradó 300 millió forintot osztják el a jól teljesítő orvosok között októberben, novemberben és decemberben - tette hozzá.

     Egyre kevesebb a háziorvos
    Ha valaki beteg, rögtön a háziorvoshoz szalad. Ő tudja, melyik szakorvos mikor rendel, hová kell beutaló, hová nem, időpontkéréshez melyik telefonszámot kell hívni. Ellátja kisebb-nagyobb betegségeinket, igazolást állít ki.
    Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elmondta: az egész orvostársadalomra igaz az idősödés. Ma Magyarországon a háziorvosok 25 százaléka, több mint 1500 fő nyugdíjkorhatáron túl dolgozik. Több száz fő túl a 70 éven is dolgozik.
    Egyre kevesebb a háziorvos>>

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2010.05.06 08:47
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hajrájához érkezett Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat!

    Még nem késő beszállni, május 10-ig bárki beküldheti történetét háziorvosáról!

    Döntse el, kié legyen az év praxisa

    Pályázatot hirdetett a magyarországi és a határon túli magyar háziorvosok, illetve az őket ajánló páciensek számára az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Államtitkársága.

    Júliusig kell adatot szolgáltatni az egészségügyi dolgozókról

    Július elsejéig az egészségügyi szolgáltatótól kötelező adatközlést vár az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH); egy törvénymódosítást követően a hivatal által vezetett közhiteles nyilvántartás kiegészül az egészségügyi szolgáltatók, gyógyszertárak által foglalkoztatott egészségügyi dolgozókra vonatkozó információkkal.

    Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke: kiszámíthatóságot várunk el a kormányzattól

    Az eredménytelenség következményeként jelenik meg a folyamatos kritikánk - mondta dr. Éger István. A Magyar Orvosi Kamara elnökét az ágazat problematikájáról, a bérrendezésről, az orvoshiányról, valamint a kamara érdekérvényesítő szerepéről kérdeztük.

    Egyre kevesebb a háziorvos

    Ha valaki beteg, rögtön a háziorvoshoz szalad. Ő tudja, melyik szakorvos mikor rendel, hová kell beutaló, hová nem, időpontkéréshez melyik telefonszámot kell hívni. Ellátja kisebb-nagyobb betegségeinket, igazolást állít ki.

    Összeomlik a háziorvosi ellátás?

    Van olyan háziorvosi praxis Hajdú-Bihar megyében, ami évek óta betöltetlenül áll. Jelenleg 15 állás vár betöltésre 7 településen és ez a helyzet tovább romolhat - mondta el a lapnak Csepura Olga a Magyar Orvosi Kamara Megyei elnöke.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.