AIDS: már nem a fehér meleg férfiak betegsége

Független Hírügynökség
megjelent:

Dél-Afrikában már nem a fehér meleg férfiak közül kerül ki a legtöbb HIV-fertőzött, hanem a szegény fekete falusi nők köréből. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet kedden kormányzati közbelépést sürgetett amiatt, hogy a 25 év alatti falusi fekete nőknél négyszer gyakoribb a HIV, mint a fiatal férfiaknál.

A Dél-Afrikai Köztársaság 48 millió lakosából 5,5 millió a HIV-pozitív. Az új fertőzöttek egyre inkább a nők körül kerülnek ki, akiket sokkal jobban sújt a munkanélküliség és az erőszak, családon belül is, meg a lakóhelyükön is, ahol általában nincs rendőrség.

Az Amnesty International szerint a falusi fekete nők félnek még megvizsgáltatni is magukat, mert ha kitudódik, hogy HIV-fertőzöttek, akkor megtorlásra kell számítaniuk a partnerük vagy a környezetük részéről. Ugyanakkor a férfiak általában nem vizsgáltatják meg magukat.

A kezeltetést sokszor az is meghiúsítja, hogy távol van a kórház, és sokba kerül az utazás. Akik orvosi kezelés alá kerülnek, azok közül is csak kevesen tudják megengedni maguknak azt az egészséges táplálkozást, amit a gyógyszeres kúra megkövetel. Az Amnesty International szerint a dél-afrikai falusi fekete nők gyakorlatilag meg vannak fosztva az orvosi kezelés lehetőségétől.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.