• AIDS: már nem a fehér meleg férfiak betegsége

    Szerző: FH

    Dél-Afrikában már nem a fehér meleg férfiak közül kerül ki a legtöbb HIV-fertőzött, hanem a szegény fekete falusi nők köréből. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet kedden kormányzati közbelépést sürgetett amiatt, hogy a 25 év alatti falusi fekete nőknél négyszer gyakoribb a HIV, mint a fiatal férfiaknál.

    A Dél-Afrikai Köztársaság 48 millió lakosából 5,5 millió a HIV-pozitív. Az új fertőzöttek egyre inkább a nők körül kerülnek ki, akiket sokkal jobban sújt a munkanélküliség és az erőszak, családon belül is, meg a lakóhelyükön is, ahol általában nincs rendőrség.

    Hirdetés

    Az Amnesty International szerint a falusi fekete nők félnek még megvizsgáltatni is magukat, mert ha kitudódik, hogy HIV-fertőzöttek, akkor megtorlásra kell számítaniuk a partnerük vagy a környezetük részéről. Ugyanakkor a férfiak általában nem vizsgáltatják meg magukat.

    A kezeltetést sokszor az is meghiúsítja, hogy távol van a kórház, és sokba kerül az utazás. Akik orvosi kezelés alá kerülnek, azok közül is csak kevesen tudják megengedni maguknak azt az egészséges táplálkozást, amit a gyógyszeres kúra megkövetel. Az Amnesty International szerint a dél-afrikai falusi fekete nők gyakorlatilag meg vannak fosztva az orvosi kezelés lehetőségétől.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.03.18 09:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Mik a tünetei, hogyan kezelhető?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    HIV gyorsteszt, ami életet ment

    A fertőzöttek egy része nem is tud a betegségéről, a hazai érintetteknek csupán a 30-50 százaléka kap gyógyszeres kezelést.

    Vita a körülmetélés körül

    A körülmetélés (circumcisio) talán az egyik legrégebbről ismert sebészeti beavatkozás. A zsidók vallási szertartásként végzik, a muszlimok körében a lelki megtisztulást jelenti. Az előnyéről, hátrányáról szóló viták időről-időre napirendre kerülnek orvosi és laikus körökben egyaránt.

    Tudnivalók a HIV-fertőzésről

    Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója HIV vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, a HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos.

    Véradási szabályok és tippek

    Az ország betegeinek gyógyulását sok esetben különböző vérkészítmények segítik, melyek élő emberektől származnak: a véradóktól. Azonban sok közkeletű tévedés és félreértés kering a köztudatban ennek a menetéről, melyet most tisztázunk!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.