Vulkáni hamu - Az ÁNTSZ tanácsai

Független Hírügynökség
megjelent:

Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet: a vulkáni hamu szembe kerülve a szemcsék durva felülete miatt irritálhatja és horzsolhatja a szaruhártyát, kötőhártya-gyulladás, égő szem, fényérzékenység, idegentest-érzés, viszkető érzés léphet fel.

A jelenlegi vulkánkitörés kapcsán eddig sehol sem számoltak be egészségkárosító tünetekről -áll az ÁNTSZ-nek a vulkáni hamu egészségre gyakorolt hatásairól szóló, legfrissebb közleményében. Az európai riasztórendszer, az EWRS jelentése szerint a légtérbe került hamut az áramlatok annyira felhígították, hogy az a csapadékkal sem került le a földre.

A vulkáni hamu hatása az egészségre

Ártalmas-e egészségünkre a hamufelhő? Az allergiások jobban ki vannak téve a negatív egészségügyi hatásnak? - A hazánk fölé érkező vulkáni hamu egészségügyi hatásairól kérdeztük Dr. Horváth Tamás fül-orr-gégész szakorvost.
A vulkáni hamu hatása az egészségre - A fül-orr-gégész válaszol

Egyedül Svájcban észleltek meg nem erősített hírek szerint 3600 m magasságban száraz hamuhullást. A hamu nem radioaktív, sehol sem mértek megemelkedett sugárzást.

A vulkáni hamu bizonyos kitöréstípusok során a kráterből a légtérbe kerülő, 2 mm-nél kisebb átmérőjű kőzetdarabok, üvegszerű kristályok és apró magma szemcsék gyűjtőneve. Vízben nem oldódik, nedves állapotában jól vezeti az elektromosságot. A vulkáni hamu kénes illatú, enyhén maró hatású.

Az európai riasztórendszer vegyi elemzése szerint a jelenleg a légtérbe került hamu összetétele: 60 százalék szilicium-dioxid (kvarc), 16 százalék aluminium-oxid és 10 százalék vas-oxid. A vulkáni hamu csak akkor káros az emberi egészségre, ha nagy koncentrációban lekerül a földre - áll az ÁNTSZ közleményében.

Hogyan vigyázzanak a szemre?

A növények és a talaj szempontjából sem kell káros hatástól tartani. Ha a hamu csapadékkal kísérve a földre kerül, rövid ideig fennálló légúti, szemészeti és bőrgyógyászati tünetek előfordulhatnak.

Rövid távú tünet lehet az enyhe nehézlégzés, orr- és légúti irritáció, torokfájás, néha száraz köhögés. A hamu belélegzése az asztmások illetve a más légúti betegségekben szenvedők számára súlyos is lehet.

Az izlandi vulkán kitörése
Az izlandi vulkán kitörése
Forrás: FH/AFP

Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet: a vulkáni hamu szembe kerülve a szemcsék durva felülete miatt irritálhatja és horzsolhatja a szaruhártyát, kötőhártya-gyulladás, égő szem, fényérzékenység, idegentest-érzés, viszkető érzés léphet fel. Ezért ilyenkor nem tanácsos a kontaktlencsét viselni, célszerűbb a szemüveg használata.

A savas hamu az arra érzékeny embereknél válthat ki tüneteket, bőrük kivörösödhet. A vulkánkitörés során gázok is kerülnek a légtérbe, viszont ezek csak a kitörés közvetlen közelében és magas koncentrációban jelentenek közegészségügyi veszélyt - derül ki a dokumentumból.

(FH)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.