• A "szüzesség" és az egészség összefügg

        Szerző: MTI

        Minél szűzebbnek számít egy olívaolaj, annál jótékonyabb hatással van az egészségre. Az extra szűz változat különösen sok gyulladásért felelős gént képes elnyomni a szervezetben.

        Minél szűzebb, annál egészségesebb

        A mediterrán diéta sokat segít a szív- és érrendszeri megbetegedések esetén - spanyol kutatók most megfejtették gyógyító hatásának genetikai hátterét.

        Hirdetés

        Francisco Pérez-Jiménez, a Córdobai Egyetem kutatója és kollégái húsz, metabolikus szindrómában szenvedő betegnek rendeltek el olívaolajban gazdag reggelit, egyszer szűz, másszor extra szűz olaj felhasználásával. A metabolikus szindróma elhízással, szívbetegségek iránti fogékonysággal és 2-es típusú cukorbetegséggel jár.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A jobb minőségű olaj csaknem hatszor annyi fenolcsoportba tartozó antioxidánst tartalmazott, mint a másik. A kutatók arról számoltak be a BMC Genomics című szaklapban, hogy az extra szűz olaj különösen sok gyulladásért felelős gént nyomott el a szervezetben.

        A tudósok értelmezésében az eredmények igazolták az elhízás, a gyulladások és a táplálkozás közötti összefüggéseket, továbbá a kiemelt minőségű olívaolaj jótékony hatását.

        (MTI)

        Legutóbb frissült: 2010.04.21 11:15
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Prosztatagyulladás

        Prosztatagyulladás

        BOE - Kulcsár Flóra

        Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        A vörösbor hatása a szervezetre

        A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitűnő borvidék jelenlétének, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően. A régi korok az élvezeti értékek mellett elsősorban bélfertőtlenítő szerként fogyasztották, mivel úgy tartották, a bor fogyasztása megvéd az emésztőrendszer fertőzéses betegségei ellen.

        Mit kell tudni az omega-3 zsírsavakról?

        Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjának tagjai, közéjük tartozik a linolénsav, az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav. Ezek a zsírsavak az emberiség táplálkozásában mindig is jelen voltak, azonban a szervezet biológiai folyamataiban betöltött értékes szerepüket, csak az utóbbi néhány évtizedben ismerték fel.

        A tea hatásai az orvos szemével

        A tea - amellett, hogy igen népszerű ital és egyes kultúrák szerves hozzátartozója - az egészségre is számos jótékony hatással bír. A teának az antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van a benne található katekinek jelenlétének köszönhetően.

        Az antioxidánsok szerepe az öregedés lassításában

        Az öregedés szabad gyökök elmélete az egyik legszélesebb körben elfogadott öregedéselmélet, melyet Harman fogalmazott meg 1956-ban. A szabad gyökök elsősorban a szervezetet érő káros anyagok és stressz hatására keletkeznek oxigénből.

        Az E-vitamin szerepe a szervezetünkben

        Az E-vitamin (alfa-tokoferol) egy antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin, vagyis véd a szabad gyökök károsító hatásától. Főképp az egyes sejtek sejthártyáját védi, hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához.

        Mit tehet bőre, haja és körmei egészségének megőrzéséért?

        A hibátlan bőr, az egészséges haj és köröm nagyrészt adottság, azonban életmódunkkal mi is sokat tehetünk megőrzéséért. És bár megállítani ugyan nem tudjuk, de késleltethetjük bőrünk öregedését.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.