A "szüzesség" és az egészség összefügg

Szerző: MTI

Minél szűzebbnek számít egy olivaolaj, annál jótékonyabb hatással van az egészségre. Az extra szűz változat különösen sok gyulladásért felelős gént képes elnyomni a szervezetben.

Minél szűzebb, annál egészségesebb

A mediterrán diéta sokat segít a szív- és érrendszeri megbetegedések esetén - spanyol kutatók most megfejtették gyógyító hatásának genetikai hátterét.

Francisco Pérez-Jiménez, a Córdobai Egyetem kutatója és kollégái húsz, metabolikus szindrómában szenvedő betegnek rendeltek el olivaolajban gazdag reggelit, egyszer szűz, másszor extra szűz olaj felhasználásával. A metabolikus szindróma elhízással, szívbetegségek iránti fogékonysággal és 2-es típusú cukorbetegséggel jár.

A jobb minőségű olaj csaknem hatszor annyi fenolcsoportba tartozó antioxidánst tartalmazott, mint a másik. A kutatók arról számoltak be a BMC Genomics című szaklapban, hogy az extra szűz olaj különösen sok gyulladásért felelős gént nyomott el a szervezetben.

A tudósok értelmezésében az eredmények igazolták az elhízás, a gyulladások és a táplálkozás közötti összefüggéseket, továbbá a kiemelt minőségű olivaolaj jótékony hatását.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

Mi az infraszauna? Vannak...

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

Mit kell tudni az olívaolajról?

Mit jelent az extra szűz kifejezés? Miért nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Rövid...

Miért hasznos a mediterrán diéta?

Sokat olvashatunk a mediterrán diétáról, azonban szeretjük, ha komoly tények támasztják alá a kijelentéseket. Ez vezérlete a Harvard Egyetem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.