Élő személy is adományozhat vesét

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet

Az élődonoros veseátültetést bemutató országos sorozatának első fórumát tartotta meg vasárnap a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért.

A szervezet képviselői a szervátültetésben szerepet játszó sebész, belgyógyász tájékoztatásának segítségével szeretnék megismertetni a témát mindazokkal, akik szervre váró, vagy dializálásra szoruló vesebeteg környezetében élnek.

Magyarországon jelenleg a beültethető vesére - esetleg hosszan, hiába - várakozók száma 600-650, miközben családtagjaik, barátaik körében akadhat olyan, aki, ha tudna erről a lehetőségről, készséggel felajánlaná egészséges veséjét. A donáció révén pedig életéveket, a művese kezelés kiváltásával pedig minőségi életet biztosíthatna számára. Fontos kiemelni, hogy miközben a recipiens élettartama akár 10 évvel is növekedhet, a donor számára a műtét minimális kockázattal jár.

Ki lehet donor?

A legtöbb esetben a donor halott, pontosabban agyhalott. Itthon kb. 140 ezer ember hal meg évente.
A szervátültetés hazai szabályozása

Hazánkban 1973 óta mintegy 3 ezer vesetranszplantáció történt. Elsősorban halottból kiemelt szervet ültettek be, ezen időszak alatt mindössze 160 esetben volt élő személy (rokon vagy barát) a donor.

Dr. Langer Róbert, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója, a frissebb adatokat ismertetve elmondta, évente 250-300 vesét ültetnek be. 2008-ban 24 volt az élő donor, tavaly Budapesten 15, ezt a számot 2010-ben valószínűleg sikerül túlszárnyalni, hiszen az első 3 hónap során már 11 élődonoros veseátültetés zajlott le. A szakértők arra is emlékeztetnek, hogy az 1997-es csúcsévben, amikor 309 vese-transzplantációt jegyezték fel, mindössze 2 százalékot tett ki az élő donorok aránya.

Kevés az élődonoros szervátültetés

Más országokban az úgynevezett kadáver (agyhalottból, balesetben elhunytból kiemelt) szerv mellett az élő szervek általában 20-40 százaléknyi arányt képviselnek. A nálunk mutatkozó óriási lemaradás azért is nagy baj, mert egyes betegek nem tudják kivárni, hogy a listán előrébb kerüljenek. Aki viszont megéri az esélyt, nem kaphatja meg az élő donoros szervátültetésből eredő előnyöket.

Az országos fórumon résztvevő dr. Kovács János Balázs, 2008 óta alkalmazza a klinikán a korszerű minimál invazív technikát. Mint mondja, a laparaszkópos műtét mellett a felépülés gyorsabb. Az élő személytől kapott szerv előnye, hogy az új vese szinte azonnal működni kezd, mert csak rövid időt töltött kiemelve a keringésből.

Dr. Langer Róbert, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója, a frissebb adatokat ismertetve elmondta, évente 250-300 vesét ültetnek be. 2008-ban 24 volt az élő donor, tavaly Budapesten 15, ezt a számot 2010-ben valószínűleg sikerül túlszárnyalni, hiszen az első 3 hónap során már 11 lezajlott. A szakértők arra is emlékeztetnek, hogy az 1997-es csúcsévben, amikor 309 vesetranszplantációt jegyezték fel, mindössze 2 százalékot tett ki az élő donorok aránya.

Az előadáson elhangzott az is, hogy gyakran maguk a műtétre érkező betegek is tájékozatlanul fogadják, mi történik velük. Az Alapítvány fórumait szervezők lehetőséget kívánnak adni az érintetteknek, hogy kérdezzék a szakértőket, további céljuk, hogy tájékoztassák a lakosságot arról, a szervdonációnak milyen formái léteznek. Társadalmi érdek ugyanis, hogy a jelenleginél sokkal többen ismerjék fel, legyenek tisztában avval, hogy még az élet befejezése után is lehet segíteni másokon. A szerveket nemzeti kinccsé kell nyilvánítani - fogalmazott Szalamanov Zsuzsa, az Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Egy-egy donor ugyanis hat másik betegnek adhat új esélyt a máj, a vese, a szív, a tüdő, a hasnyálmirigy beültetésével, illetve a szem szaruhártyájának átültetése révén további - szövet-transzplantációra - váró betegeknek.

"Csak nő szülhet gyereket, de bárki adhat életet!" mottóval, az országjáró fórum folytatódik.

(WEBBeteg - Fazekas Erzsébet)

Hozzászólások (13)

Cikkajánló

Majomhimlő Majomhimlő

Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás.

Férfi nemi szervek Férfi nemi szervek

Herékkel, prosztatával, húgycsővel és vesékkel kapcsolatos érdekességek.

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Vesetranszplantált a családban

Nagy megkönnyebbülés a család számára a sikeres veseátültetés - aki a családban súlyos vesebeteg volt, végre az egészségesekhez hasonló életet...

A vese pótlása - transzplantáció

A veseátültetés a legjobb és a legkisebb költségű vesepótló kezelés. A transzplantációhoz a betegek várólistára kerülnek, amíg egy számukra...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.