• A nők agya másként reagál a túlsúly látványára

    Szerző: MTI

    A nők kondicionálódnak a kövérségtől való félelemre, mert folyamatosan olyan üzenetekkel bombázzák őket, hogy a vékony az ideális alkat.

    Ugyanezt a tesztet férfiakkal elvégezve kiderült, őket nem foglalkoztatja más kövérsége láttán saját testsúlyuk.

    Hirdetés

    A Brigham Young University kutatói úgy találták, hogy a nők anélkül féltek a túlsúly látványától, hogy tudatosan saját alakjukra gondoltak volna. A Personality and Individual Differences című szakfolyóirat májusi számában ismertetett tanulmány egy nagyobb projekt része, melynek célja az étkezési zavarok hátterében lévő folyamatok jobb megismerése, új kezelési módok kidolgozása.

    Mark Allen idegtudós, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy a mostani tanulmányban olyan nők vettek részt, akiknek nem volt problémájuk testképükkel. Elmondta, hogy amikor egy anorexiás és bulimiás nő túlsúlyos idegent lát, agya oly módon aktiválódik az orvosi képalkotó eljárásokkal készített felvételek szerint, amely szélsőséges boldogtalanságra utal, sőt néhány esetben önutálatra.

    Az új tanulmányra eredetileg azért került sor, hogy az étkezési zavarral nem rendelkező, a teszteken az egészséges tartományba eső pontszámot elérő nők vizsgálatával referenciacsoportot hozzanak létre a kutatásokhoz. Meglepő módon azonban ennél a kontrollcsoportnál is jelentkeztek a testképet érintő tünetek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az eredmények arra indították Allent, hogy egészséges férfiakkal is elvégezze ugyanezt a tesztet, amelyből kiderült, hogy ők nem gondoltak saját testsúlyukra, amikor kövér férfiak képét nézték. Allen elmondta, hogy a nőket olyan üzenetekkel bombázzák, melyek a vékonyság eszményképét állandósítják, ami megváltoztatja énképüket.

    "Sok nő megtanulja, hogy testi megjelenése és vékonysága képviseli azt, ami fontos vele kapcsolatban és agyi válaszuk ezt tükrözi" - magyarázta a kutató, aki úgy véli, ez növelheti az étkezési rendellenességek és hangulatzavarok kialakulásának kockázatát.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.04.18 07:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az inkontinencia, a cukorbetegség és a túlsúly kapcsolata

    Az inkontinencia kialakulásában szerepe van a túlsúlynak és a kettes típusú cukorbetegségnek. Az inkontinencia magasabb arányban fordul elő kettes típusú diabéteszben és túlsúlyban szenvedő nők esetében, és egy tanulmány szerint a diabétesz egyéb szövődményeihez képest a gyakorisága nagyobb.

    Megelőzhető az aranyér? - Az orvos válaszol

    Mivel lehet megelőzni az aranyér kialakulását? A családomban rajtam kívül mindenki küzd ezzel a problémával. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Nem alkoholos zsírmáj

    Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos folyamatot indít el, melyek fibrózishoz, kötőszövet-felhalmozódáshoz vezetnek.

    Túlsúly: Nem csak a BMI számít

    Túlsúly, kóros soványság, normál testsúly, elhízás. A testtömeg index alapján határozható meg, hogy ki melyik csoportba tartozik. A testtömeg index (BMI) a testsúly és a magasság ismeretében kiszámolható.

    A gyermekkori elhízás visszaszorítható

    Az elhízás-járvány nemcsak a felnőtteket érinti, hanem nagy számban a gyerekeket és kamaszokat is. A World Obesity Federation adatai szerint napjainkban világszerte több mint 223 millió iskolás elhízott vagy túlsúlyos, és ez a szám 2025-re várhatóan 268 millióra emelkedik, hacsak nem cselekszünk azonnal.

    A stressz elhízáshoz vezet

    Ha Ön hízásra hajlamos, tanácsos minél előbb szakemberhez fordulnia és a stressz kezeléséhez segítséget kérnie, így nem alakul ki a stressz indukálta, elhízáshoz vezető ördögi kör.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.