Mennyire biztonságos az élelmiszer? - Miket találtak az ellenőrök?

Szerző: MTI

Valamennyi forgalomba kerülő élelmiszert lehetetlen ellenőrizniük a hatóságoknak, ezt a világ egyetlen országában sem teszik meg, figyelmeztetett az FVM élelmiszerlánc felügyeleti főosztályának vezetője. Erre való a hatóságok által alkalmazott kockázatbecslési módszer, hogy a szakemberek ellenőrzéseit segítse.

Magyarországon az élelmiszerbiztonsági helyzet se nem jobb, se nem rosszabb, mint más uniós tagországokban - jelentette ki az MTI kérdésére Kocsner Tibor, helyettes országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) élelmiszerlánc felügyeleti főosztályának vezetője.

Mint elmondta, az élelmiszer bizalmi termék, és mint ilyen a vele kapcsolatos eseményekre az utóbbi időben egyre inkább felfigyelnek az emberek. Elsősorban az élelmiszergyártókat terheli a felelősség azért, hogy az élelmiszerek biztonságosan fogyaszthatók legyenek és ne károsítsák az egészséget.

Ennek a legtöbb gyártó eleget is tesz, amire példa a legutóbbi napokban ismertté vált lisztéria-fertőzés, amikor a termék gyártója elismerte, hogy hibázott, értesítette a forgalmazót és fogyasztókat is, továbbá a hibás terméket, ami az egészségre ártalmas lehetett kivonta a forgalomból. A gyártó értesítette az illetékes hatósági szervezetet is. Ez természetesen kötelessége, annak érdekében, hogy fel lehessen tárni, miként szennyeződhetett a hőkezelt élelmiszer.

A hőkezelést nem éli túl a lisztéria kórokozója

A hőkezelést ugyanis a lisztéria kórokozója nem éli túl. A gyártónál ezért meg kellett vizsgálni a gyártási folyamat élelmiszerbiztonsági szempontból kritikus, úgynevezett HACCP pontjait, hogy a hibát ki lehessen küszöbölni. Az élelmiszerbiztonság területén azonban a fogyasztóknak is megvan a maguk szerepe. Hiszen, ha élelmiszerbiztonsági szempontból nem megfelelő élelmiszert találnak a boltok polcain, úgy azt érdemes jelezniük a hatóságoknak. Ez történt például egy legutóbbi esetben, amikor egy újság vélte úgy, hogy a méz minősége élelmiszerbiztonsági szempontból nem megfelelő és több mintát is megvizsgáltatott emiatt.

Hol fordul elő a Listeria monocytogenes?
Az ember fertőzött állatokkal (elsősorban juh, kecske, ló, sertés, házi szárnyasok, rágcsálók) való közvetlen érintkezés útján, a baktériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása és számos más tényező (pl. fertőzött takarmány, föld, széklet, egyéb szennyezett anyagok) útján fertőződhet. Az állatok és emberek is tünetmentes hordozói lehetnek a baktériumnak, anélkül, hogy tudnának róla.
Mit kell tudni a liszteriózisról?>>
Az élelmiszerbiztonságért felelős hatósági szervezet is kockázatelemzési módszer segítségével igyekszik kiszűrni azokat a termékeket, amelyek esetleg veszélyeztetnék az emberek egészségét. Ezért vizsgálták meg az utóbbi hetekben például azt a Marokkóból származó paprikát, amelyben szintén az unióban nem engedélyezett növényvédőszerre utaló nyomokat találtak. A marokkói paprika a sajtóhírekkel ellentétben nem volt ciánszennyezett, csak cianid-kötés volt az alkalmazott vegyszerben, ezért ez egészségre ártalmas volt. Valamennyi forgalomba kerülő élelmiszert lehetetlen ellenőrizniük a hatóságoknak, ezt a világ egyetlen országában sem teszik meg, figyelmeztetett az FVM élelmiszerlánc felügyeleti főosztályának vezetője. Erre való a hatóságok által alkalmazott kockázatbecslési módszer, hogy a szakemberek ellenőrzéseit segítse. Kocsner Tibor hozzátette: az utóbbi időben úgy tűnhet megszaporodtak az élelmiszerbiztonságot, az emberek egészségét veszélyeztető esetek, de ez csak látszat, e mögött ugyanis a hatékonyabb ellenőrzés, és az a tudatosság áll, hogy az ilyen esetek nagyobb nyilvánosságot kapjanak.

Liszteriózis - Hogyan fertőzött a halálos sajt?
Nem szállítottak Magyarországra listeria fertőzött sajtot - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) szerdán az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó riasztórendszere (RASFF) jelentése alapján.A MÉBiH tájékoztatása szerint sajt fogyasztása következtében kialakuló hazai megbetegedésről, illetve halálesetről nincs tudomásuk. Az osztrák egészségügyi minisztérium bejelentése szerint tavaly négy osztrák és két német halt meg egy ausztriai sajtüzem listeria baktériummal fertőzött termékeinek fogyasztásától, a sajtokat a stájerországi Prolactal GmbH gyártotta.
Bővebben a fertőzésről>>

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Szabálytalan ciklus? Szabálytalan ciklus?

Policisztás ovárium szindróma (PCOS) is állhat a hátterében.

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.