Háromszülős gyereket hoztak létre - Etikai kérdések

Szerző: MTI

6500 gyerekből 1 születik olyan súlyos betegséggel, melyet a mitokondriális DNS hibás működése okoz: halálos kimenetelű szívbetegség, májelégtelenség, agyi rendellenességek, vakság és izomgyengeség fordulhat elő.

Ellentmondásos mesterséges megtermékenyítési eljárásról számoltak be brit kutatók: a folyamat során kicserélték két megtermékenyített emberi petesejt DNS-állományának egy részét az egészséges utód reményében.

Doug Turnbull kutatásvezető, a Newcastle-i Egyetem munkatársa szerdán elmondta, hogy reményeik szerint az első, mitokondriális betegségektől mentes babák három éven belül megszülethetnek eljárásuk segítségével.

A baba fejlődése
9/1 Az első hónap
9/2 A második hónap
9/3 A harmadik hónap
9/4 A negyedik hónap
9/5 Az ötödik hónap
9/6 A hatodik hónap
9/7 A hetedik hónap
9/8 A nyolcadik hónap
9/9 A kilencedik hónap
Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy a jelenleg érvényben lévő brit szabályozást megváltoztassák, az ugyanis tiltja az ilyen manipulált embriók szaporodási célú felhasználását.

6500 gyerekből 1 születik olyan súlyos betegséggel, melyet a mitokondriális DNS hibás működése okoz: halálos kimenetelű szívbetegség, májelégtelenség, agyi rendellenességek, vakság és izomgyengeség fordulhat elő. A mitokondrium a sejtekben lévő energiatermelő szervecske, mely a teljes DNS-állomány kis hányadát tartalmazza, és amely minden esetben az anyától adódik át az utódra. Ha ezt a kis, hibás DNS-darabot másikkal helyettesítik, akkor az újszülött nem örökli az anya mitikondriális DNS-ében lévő hibát.

Háromszülős gyerek létrehozása

Az eljárás során az apa ondósejtjeivel megtermékenyítették az anya petesejtjét, majd egy napon belül eltávolították az embrió sejtmagjában lévő DNS-állományt, melyet ezt követően beültettek egy olyan donor petesejtbe, melyből korábban szintén eltávolították már a mag genetikai állományát.

Az így létrejött magzat az eredeti anya és az apa sejtmagi, tehát csaknem teljes DNS-ét hordozza és a "pótanya" mitokondriális DNS-ét. A háromszülős gyerek létrehozását etikailag már eddig is sokan kritizálták, még akkor is, ha a donor hozzájárulása a mitokondriális DNS-sel csekély.

Alison Murdoch, a Newcastle-i Termékenységi Klinika munkatársa - akinek páciensei adományozták a petesejteket - újságíróknak elmondta, hogy az efféle kritika nem veszi figyelembe, hogy a baba minden jellegzetessége a két valódi szülőtől eredne így is.

Az eljárásról a newcastle-i tudósok már két éve beszámoltak, de most sikerült első alkalommal életképes embriókat létrehozniuk a DNS-csere módszerével. A Nature tudományos magazin legfrissebb számában a kutatócsoport beszámol arról, hogy 80 embriót hoztak létre, melyek 6-8 napig fejlődtek a laboratóriumban, majd amikor a mintegy 100 sejtből álló hólyagcsíra állapotot elérték, megsemmisítették az embriókat az érvényben lévő szabályozás szerint.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tíz fontos magnéziumvegyület és...

A magnézium több mint 300 olyan metabolikus reakcióban játszik szerepet, amelyek létfontosságúak az egészségünk szempontjából. Magnéziumpótlásra...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.