Gyógyszerek - Generikus vagy hamis?

Hamisgyógyszer
megjelent:

Online konzultációra bocsátja az Európai Bizottság a szellemi tulajdonjogi jogsértés gyanújával megállított termékszállítmányok elleni hatósági fellépés kérdését.

A szabályozás felülvizsgálatára többek között a gyógyszerszabadalmak területén, továbbá a generikus, illetve hamis gyógyszerek közötti különbségtételt nehezítő nemzeti szabályozási sajátosságok miatt van szükség.

A Securing Pharma beszámolója szerint az ez év május 25-éig terjedő időszakban az Európai Bizottság nyilvános, online konzultációra bocsátja az Európai Unió szellemi tulajdonjogi jogérvényesítésére vonatkozó szabályozását (EC Regulation 1383). A szabályozás esetleges felülvizsgálatára az elmúlt években történt több ellentmondásos, az EU területén átszállított termékekre vonatkozó hatósági fellépés miatt van szükség.

Legutóbb, a tavaly novemberben a francia hatóságok által jogsértés gyanújával lefoglalt 1,74 millió darab trombocitagátló tabletta jogi helyzete miatt merültek fel kétségek a szabályozás megfelelőségével kapcsolatban.

Az indiai cég által gyártott és Latin-Amerikába szállítani kívánt gyógyszerek lefoglalására az indoklás szerint azért került sor, mert a termékre vonatkozó szabadalmi jogot Európában és több, a kontinensen kívüli országban is a francia Sanofi-Aventis birtokolja, nem pedig a gyártóként feltüntetett indiai cég.

(Hamisgyógyszer)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.