Madárinfluenza a szomszédban - Mekkora a veszély?

Szerző: MTI

A Duna deltavidékén fekvő apró faluban lévő baromfiállományt leölték, a területet pedig fertőtlenítették. A hatóságok szerint nem áll fenn a fertőzés terjedésének veszélye.

Az állategészségügyi hatóság szerint újabb madárinfluenza-járvány gyanúja merült fel egy távoli romániai faluban. A két elhullott tyúkból származó mintákat a bukaresti állategészségügyi intézetbe küldték, majd onnan a brit Weybridge laboratóriumba, hogy megállapítsák a H5N1 vírus jelenlétét.

A Duna deltavidékén fekvő apró faluban lévő baromfiállományt leölték, a területet pedig fertőtlenítették. A hatóságok szerint nem áll fenn a fertőzés terjedésének veszélye. Két héttel ezelőtt madárinfluenzás eseteket jelentettek a közeli Letea faluból, az ukrán határ közeléből, amely egy éve az első madárinfluenzás esetnek számított Európában. Ezt megelőzően 2009-ben erősítettek meg madárinfluenzás esetet a németországi Starnbergben, egy vadkacsavadászaton.

H5N1 - A magyar vakcinából egyetlen dózis elég
A H5N1-fertőzés ellen már léteznek vakcinák, ám ezek túlnyomórészt két adag beadása után érik csak el a kívánt hatást.

Romániában intenzív madárinfluenza-járvány tombolt 2005-2006-ban, az időszakban több mint egymillió baromfit öltek le. A madárinfluenza rendkívül fertőző vírusos betegség, amely elsősorban madarakat veszélyeztet, de ritka esetekben emberekre vagy más emlősökre is átterjedhet.

A WHO szerdán bejelentette, hogy a H5N1 vírus továbbra is veszélyt jelent az emberekre, miután a madárinfluenza különböző országokban összesen hét ember halálát okozta az év eleje óta.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Orrdugulás? Orrdugulás?

Egy speciális hatóanyagú orrspray, ami mérsékli a megfázás orrtüneteit. (x)

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.