Nem a megfelelő gyógyszert kapják az idős betegek

Szerző: MTI

A kórházak sürgősségi osztályain kezelt idős emberek sokszor egyáltalán nem olyan gyógyszeres kezelésben részesülnek, amilyenre szükségük volna. Sok millió betegfelvétel adataiból származó vizsgálat eredményeit az Academic Emergency Medicine közölte.

Az iparilag fejlett országok társadalmaiban mind több az idős ember, akik sok gyógyszert szednek és gyakorta kerülnek gyógyintézetbe.

Gyógyszerkereső
A kereséshez írja be a keresendő gyógyszer nevét, hatóanyagát,
esetleg valamely tulajdonságát!
Tudjon meg róla többet! >>
Az Egyesült Államok kórházaiban 2000-2006 között betegek millióit kezelték és a biztosítók, illetve a kórházak együttműködésével William J. Meurer és munkatársai kigyűjtötték a 65 évesnél idősebb betegek kórtörténetét. Az így kirajzolódó statisztika a legpesszimistább szakembereket is meglepte.

Csaknem 19,5 millió idős beteg, vagyis a sürgősségi osztályokra beszállított emberek 16,8 százaléka, a vizsgált hat év alatt legalább egyszer, de gyakorta több alkalommal is kapott olyan gyógyszert, mely valószínűleg kárára vált. A valóság erősen eltér a Vészhelyzet és más tévésorozatokban ábrázolt, látványos helyzetektől.

"Vannak gyógyszerek, melyeket feltehetőleg nem jó döntés idős betegnek adni, mert a remélt hatást messze túlhaladja a kedvezőtlen mellékhatások kockázata" - mondotta Meurer. A nem megfelelő gyógyszerválasztás 86,5 százalékát tíz készítmény jelentette. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az összes rossz gyógyszerválasztás 40 százaléka két készímény volt, tehát már ezek forgalmának visszaszorításával sokat javíthatnának a helyzeten.

Az egyik, idős betegeknek veszélyei miatt nem javasolt gyógyszer erélyes nyugtató, melynek gyakori mellékhatása kiszámíthatlan helyzetet teremthet a kórházi őrzőszobában. A másik készítmény gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító. Ennek használata a korosodó betegek számára ugyancsak nem javasolt.

A vizsgálat vezetője arra is fölhívja a figyelmet, hogy a nem kívánatos események ritkábban fordultak elő ott, ahol a gyors döntésben fiatal orvos, rezidens is részt vett. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy ők tájékozottabbak az új gyógyszerek mellékhatásaival kapcsolatban.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

Fizikoterápia a...

A fájdalomcsillapításra alkalmazott gyógyszereknek súlyos mellékhatásaik is lehetnek, ezért csak rövid ideig történő használatuk megengedett....

Úti patika - Mit vigyen magával...

Ha valaki kisebb-nagyobb utazásra készül, érdemes szem előtt tartani, hogy egy jól összeállított úti patika aranyat ér baj esetén. Különösen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.