• Nem a megfelelő gyógyszert kapják az idős betegek

    Szerző: MTI

    A kórházak sürgősségi osztályain kezelt idős emberek sokszor egyáltalán nem olyan gyógyszeres kezelésben részesülnek, amilyenre szükségük volna. Sok millió betegfelvétel adataiból származó vizsgálat eredményeit az Academic Emergency Medicine közölte.

    Az iparilag fejlett országok társadalmaiban mind több az idős ember, akik sok gyógyszert szednek és gyakorta kerülnek gyógyintézetbe.

    Hirdetés

     Gyógyszerkereső
    A kereséshez írja be a keresendő gyógyszer nevét, hatóanyagát,
    esetleg valamely tulajdonságát!
    Tudjon meg róla többet! >>
    Az Egyesült Államok kórházaiban 2000-2006 között betegek millióit kezelték és a biztosítók, illetve a kórházak együttműködésével William J. Meurer és munkatársai kigyűjtötték a 65 évesnél idősebb betegek kórtörténetét. Az így kirajzolódó statisztika a legpesszimistább szakembereket is meglepte.

    Csaknem 19,5 millió idős beteg, vagyis a sürgősségi osztályokra beszállított emberek 16,8 százaléka, a vizsgált hat év alatt legalább egyszer, de gyakorta több alkalommal is kapott olyan gyógyszert, mely valószínűleg kárára vált. A valóság erősen eltér a Vészhelyzet és más tévésorozatokban ábrázolt, látványos helyzetektől.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Vannak gyógyszerek, melyeket feltehetőleg nem jó döntés idős betegnek adni, mert a remélt hatást messze túlhaladja a kedvezőtlen mellékhatások kockázata" - mondotta Meurer. A nem megfelelő gyógyszerválasztás 86,5 százalékát tíz készítmény jelentette. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az összes rossz gyógyszerválasztás 40 százaléka két készímény volt, tehát már ezek forgalmának visszaszorításával sokat javíthatnának a helyzeten.

    Az egyik, idős betegeknek veszélyei miatt nem javasolt gyógyszer erélyes nyugtató, melynek gyakori mellékhatása kiszámíthatlan helyzetet teremthet a kórházi őrzőszobában. A másik készítmény gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító. Ennek használata a korosodó betegek számára ugyancsak nem javasolt.

    A vizsgálat vezetője arra is fölhívja a figyelmet, hogy a nem kívánatos események ritkábban fordultak elő ott, ahol a gyors döntésben fiatal orvos, rezidens is részt vett. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy ők tájékozottabbak az új gyógyszerek mellékhatásaival kapcsolatban.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.03.19 09:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vényköteles, mégsem olcsóbb? - Ha nem támogatott egy gyógyszer, akkor miért kell hozzá recept?

    A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont sokszor találkozunk azzal a gyógyszertárban, hogy az általunk kiváltott gyógyszer hiába receptköteles, a teljes árát kell kifizetnünk. Akkor hogy is van ez?

    Vitaminok és ásványi anyagok - Miért fontosak?

    Minden életkorban fontos egészségesen étkezni, és a szervezet vitamin- és ásványianyagigényét kielégíteni.

    Hogyan tároljuk a gyógyszereket a nyári melegben?

    Hőség idején a gyógyszerek tárolásával, szedésével kapcsolatban különösen körültekintőnek kell lennünk.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    Hőség és egészségünk

    A nagy hőség extrém megterhelést jelent az emberi szervezet számára, amelynek ilyenkor folyamatosan arra kell törekednie, hogy testhőmérsékletünket állandó szinten tartsa. A hőség különösen az idős emberekre és a gyerekekre, de bármely egészséges emberre nézve is igen veszélyes lehet.

    E-recept: így látja a családorvos és a gyógyszerész az eddigi változásokat

    A közelmúltban bevezetett e-receptes rendszer egyik lényeges eleme, hogy a vényrendelési esemény az EESZT-ben (vagyis Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben) tárolt adatbázisba kerül, ahonnan minden érintett szakember le tudja kérdezni a betegek érvényes vényeit. A valóságban ez még kissé bonyolultan, zökkenőkkel működik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.