A HIV fertőzés megelőzése és a banán - Mi az összefüggés?

Szerző: Medipress

Az Egyesült Államokban a HIV terjedésének még mindig nem lehet gátat szabni, a szegényebb országokban pedig kifejezett robbanás tapasztalható.

Egy új HIV-gátlószer, melyet banánból állítottak elő, ajtót nyithat a HIV szexuális úton történő terjedésének megelőzéséhez – állítják a Michigani Egyetem Orvosi Karának munkatársai.

Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?
Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti majd őket. Jogos a félelmük?
Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?

A tudósok érdeklődése a lektinek felé fordult, mely vegyületek természetes körülmények között növényekben fordulnak elő, ugyanis képesek megállítani azokat a láncreakciókat, amik fertőzéshez vezetnek.

A Journal of Biological Chemistry március 19-i számában megjelent tanulmány szerint laboratóriumi körülmények között a banánban lévő lektin, a BanLec, olyan hatásosnak bizonyult, mint két jelenleg is használatban lévő HIV-gátló gyógyszer. „Az Egyesült Államokban a HIV terjedésének még mindig nem lehet gátat szabni, a szegényebb országokban pedig kifejezett robbanás tapasztalható.

A gumióvszer a leghatásosabb védelem

HIV-fertőzés tünetei a szájban
Melyek azok az elváltozások, amik alapján HIV-fertőzésre is gyanakodhatunk?
A HIV első tünetei (Fotóval)

A betegség szörnyű emberi szenvedés forrása, ráadásul a kezelés kifejezetten költséges” – állítja a vizsgálat témavezetője, Dr. David Marvovitz, belgyógyász professzor. Jelenleg a gumióvszer használata a fertőzés legbiztosabb megelőző eszköze, azonban a fejlődő országokban a hölgyek kevésbé tudják kontrollálni szexuális kapcsolataikat.

A lektinek cukorkötő fehérjék, melyek sikeresen azonosítják az idegen betolakodókat, mint a vírusok.

HIV-fertőzés
Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). HIV-fertőzés

A BanLec a HIV cukorban gazdag, gp120 fehérjéjéhez kötődik, meggátolva annak belépését a szervezet sejtjeibe.

A szer annyira hatásos, mint a T-20 és a maraviroc, mely anyagokat jelenleg is alkalmazzák a HIV-fertőzöttek kezelésében, azonban a BanLec jóval alacsonyabb ára vonzó alternatívát jelenthet, ráadásul a védelem is szélesebb körű.

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

HIV-pozitív - Az első kérdések a...

A HIV-pozitív diagnózis után számos kérdése lehet az egészségével és jövőjével kapcsolatban. Cikkünkben a leggyakrabban felmerülőkre kaphat...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.