• Tízmilliós bírság a fogyasztók félrevezetéséért

    Szerző: Független Hírügynökség

    A fogyasztók megtévesztése miatt tízmillió forint bírságot kell fizetnie a fényterápiás eszközt kínáló Meditens Kft-nek, mivel a nem tudták igazolni a termék gyógyító hatását. A Gazdasági Versenyhivatal szerint ez alkalmas a fogyasztók megtévesztésére

    A most tízmillió forintra bírságolt Meditens Kft. 2001 tavasza óta forgalmazza a Med-Colour Hegyikristály szín- és fényterápiás készüléket. Az eszközt televíziós, internetes hirdetésekben és szórólapokon is úgy reklámozták, hogy alkalmas például betegségek, egészségügyi problémák megelőzésére, gyógyítására, testi és lelki sérülések kezelésére, vagy éppen fogyasztásra, méregtelenítésre.

    Hirdetés

    A Gazdasági Versenyhivatal tájékoztatása szerint azonban a vállalkozás ezeket az állításokat nem igazolta, és az illetékes hatóság igazoló szakvéleményét, engedélyét sem csatolta. A GVH szerint a cég valótlanul állította, hogy a készülék alkalmas betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarainak, rendellenességeinek gyógyítására.

    A Gazdasági Versenyhivatal úgy látja, hogy mindez alkalmas a fogyasztók megtévesztésére függetlenül attól, hogy a szóban forgó fényterápiás eszköznek van-e gyógyhatása, vagy nincs. A vásárlók ugyanis máshogy döntenének akkor, ha tudnák, hogy az adott termék hatását, alkalmasságát megvizsgálta-e a szakhatóság és ha igen, akkor milyen véleményt mondott róla.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A GVH azt is kifogásolta, hogy a szín-, és fényterápiás készüléket forgalmazó cég a használati utasításban az orvostechnikai eszközök tanúsítását végző ORKI szakvéleményére hivatkozik. Ebben azonban sem az nem szerepel, hogy a termék orvostechnikai eszköz lenne, sem pedig az, hogy van gyógyhatása. A pénzbüntetés mellett a GVH a Meditnes kft. eltiltotta a jogsértés folytatásától, a versenyhivatal döntését pedig féléven át közölniük kell honlapjukon.

    (F.H.)

    Legutóbb frissült: 2010.03.09 23:55
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Indul a parlagfűszezon - Idén korábban virágzik a parlagfű

    A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a földtulajdonosok figyelmét, hogy közeleg a parlagfű elleni védekezések határnapja, június 30-át követően pedig országszerte elkezdődik a parlagfüves területek felderítése is. Akik eddig nem tették meg, azoknak most kell elvégezniük a használatukban levő ingatlan parlagfű-mentesítését.

    Gyógyhatás valótlan állítása miatt bírságolt a GVH

    Tízmillió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Viva Natura World Kft.-re, mert a cég valótlan állításokkal népszerűsítette egyes termékeit.

    Hatmilliós bírság három hónap alatt

    Az előzetes becslések alapján várhatóan 6,4 millió forint bírságot szabnak ki a hatóságok a szigorított dohányzási szabályok betartásának három hónapos ellenőrzése alapján - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

    Hamarosan lejár a türelmi idő

    Egy hét múlva lejár a szigorított dohányzási szabályozás betartására vonatkozó három hónapos türelmi idő. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) már jövő vasárnap is több helyen ellenőrzést tart, szabályszegés esetén pedig bírságot is kiszabnak.

    Vitaminok - 100 milliós bírság a cégnek

    A GVH állásfoglalása szerint nem tekinthetők tudományos ismeretnek a pozitív terméktapasztalatok, a betegektől és kezelőorvosaiktól származó vélemények.

    160 millió - Hová kerülnek az Egészségbiztosítási Felügyelet bírságai?

    A felügyelethez a legtöbb panasz a szülészet-nőgyógyászat, a belgyógyászat, valamint a sebészet területéről érkezik. A megkeresések a leginkább arról szólnak, hogy nem volt megfelelő az ellátás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.