Tízmilliós bírság a fogyasztók félrevezetéséért

Szerző: Független Hírügynökség

A fogyasztók megtévesztése miatt kell tízmillió forint bírságot fizetnie a fényterápiás eszközt kínáló Meditens Kft-nek, mivel a nem tudták igazolni a termék gyógyító hatását.

A most tízmillió forintra bírságolt Meditens Kft. 2001 tavasza óta forgalmazza a Med-Colour Hegyikristály szín- és fényterápiás készüléket. Az eszközt televíziós, internetes hirdetésekben és szórólapokon is úgy reklámozták, hogy alkalmas például betegségek, egészségügyi problémák megelőzésére, gyógyítására, testi és lelki sérülések kezelésére, vagy éppen fogyasztásra, méregtelenítésre.

A Gazdasági Versenyhivatal tájékoztatása szerint azonban a vállalkozás ezeket az állításokat nem igazolta, és az illetékes hatóság igazoló szakvéleményét, engedélyét sem csatolta. A GVH szerint a cég valótlanul állította, hogy a készülék alkalmas betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarainak, rendellenességeinek gyógyítására.

A Gazdasági Versenyhivatal úgy látja, hogy mindez alkalmas a fogyasztók megtévesztésére függetlenül attól, hogy a szóban forgó fényterápiás eszköznek van-e gyógyhatása, vagy nincs. A vásárlók ugyanis máshogy döntenének akkor, ha tudnák, hogy az adott termék hatását, alkalmasságát megvizsgálta-e a szakhatóság és ha igen, akkor milyen véleményt mondott róla.

A GVH azt is kifogásolta, hogy a szín-, és fényterápiás készüléket forgalmazó cég a használati utasításban az orvostechnikai eszközök tanúsítását végző ORKI szakvéleményére hivatkozik. Ebben azonban sem az nem szerepel, hogy a termék orvostechnikai eszköz lenne, sem pedig az, hogy van gyógyhatása. A pénzbüntetés mellett a GVH a Meditnes kft. eltiltotta a jogsértés folytatásától, a versenyhivatal döntését pedig féléven át közölniük kell honlapjukon.

(F.H.)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Hogyan működik a fényterápia?

Pontosan hogyan működik a fényterápia? Milyen betegségeknél alkalmazható? Mit érdemes tudnunk erről a terápiás módszerről?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.