Magyar Orvosi Kamara: a rezidensrendelet visszavonása szükséges

Szerző: MTI

A rezidensképzésről szóló rendelet visszavonását kéri a Magyar Orvosi Kamara a szaktárcától. A testület egyben arra is felhívja a kormány figyelmét, hogy olyan helyzet megteremtése szükséges, amelyben a kórházak érdekeltek és képesek lennének alkalmazni a szakorvosképzésben résztvevőket.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) egyben szolidaritását fejezte ki a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) kezdeményezésével, amelynek értelmében az orvostanhallgatók olyan jognyilatkozatot írnak alá, amelyben önként lemondanak a hazai szakorvosjelölti képzésben való részvételről, ha a kormány nem változtatja meg azt a szabályt, amely a fiatalokat kilenc évig egyetlen kórházhoz láncolja.

A Magyar Nemzet keddi számában Papp Magor, a szövetség elnöke azt nyilatkozta: arra számít, hogy két hét alatt a hétszáz hazai hatodéves hallgató legalább kétharmada aláírja a nyilatkozatot.

Papp Magor a lapnak elmondta, a jognyilatkozat aláírásával a hallgatók azt vállalják, hogy ha a kormány nem függeszti fel a hatályos rendeletet, akkor idén ősszel nem kezdik meg Magyarországon a rezidensképzést.

A MOK elvárja azt is, hogy a következő kormány haladéktalanul tegyen érdemi lépéseket a fiatal orvosok egzisztenciális biztonsága, a gyógyításban dolgozók életpályamodelljének megteremtése érdekében mind jogszabályi, mind pénzügyi oldalról.

A köztestület egyetért és jogosnak ítéli a végzős orvostanhallgatók és a pályakezdő orvosok problémafelvetését és példamutatónak tartja összefogásukat. Úgy vélik, a kialakult helyzet egyértelműen megjósolható volt, és az illetékeseket súlyos felelősség terheli, hogy ennek ellenére sokadszor is rossz jogalkotással mélyítik tovább a gyógyítás válságát.

Közölték, szolidárisak a rezidens szövetség kezdeményezte mozgalommal, és erre hívnak minden szakmai szervezetet, valamennyi kamarai tagot.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrdaganatok Bőrdaganatok

A gyanús elváltozások feltétlenül kivizsgálást igényelnek.

Boldog, biztonságos nyaralás a hazai...

A szülők számára évről évre hatalmas tervezést kíván, hogy gyermekeik nyári pihenését, a szünidő heteit, hónapjait kellemessé és programokban...

A láz lefolyása, láztípusok

Bizonyára mindenki tapasztalta, hogy amikor lázas, annak van egyfajta ingadozása, csakúgy, mint a normál testhőmérsékletünknek is. Azonban láz...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.