Magyar Orvosi Kamara: a rezidensrendelet visszavonása szükséges

Szerző: MTI

A rezidensképzésről szóló rendelet visszavonását kéri a Magyar Orvosi Kamara a szaktárcától. A testület egyben arra is felhívja a kormány figyelmét, hogy olyan helyzet megteremtése szükséges, amelyben a kórházak érdekeltek és képesek lennének alkalmazni a szakorvosképzésben résztvevőket.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) egyben szolidaritását fejezte ki a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) kezdeményezésével, amelynek értelmében az orvostanhallgatók olyan jognyilatkozatot írnak alá, amelyben önként lemondanak a hazai szakorvosjelölti képzésben való részvételről, ha a kormány nem változtatja meg azt a szabályt, amely a fiatalokat kilenc évig egyetlen kórházhoz láncolja.

A Magyar Nemzet keddi számában Papp Magor, a szövetség elnöke azt nyilatkozta: arra számít, hogy két hét alatt a hétszáz hazai hatodéves hallgató legalább kétharmada aláírja a nyilatkozatot.

Papp Magor a lapnak elmondta, a jognyilatkozat aláírásával a hallgatók azt vállalják, hogy ha a kormány nem függeszti fel a hatályos rendeletet, akkor idén ősszel nem kezdik meg Magyarországon a rezidensképzést.

A MOK elvárja azt is, hogy a következő kormány haladéktalanul tegyen érdemi lépéseket a fiatal orvosok egzisztenciális biztonsága, a gyógyításban dolgozók életpályamodelljének megteremtése érdekében mind jogszabályi, mind pénzügyi oldalról.

A köztestület egyetért és jogosnak ítéli a végzős orvostanhallgatók és a pályakezdő orvosok problémafelvetését és példamutatónak tartja összefogásukat. Úgy vélik, a kialakult helyzet egyértelműen megjósolható volt, és az illetékeseket súlyos felelősség terheli, hogy ennek ellenére sokadszor is rossz jogalkotással mélyítik tovább a gyógyítás válságát.

Közölték, szolidárisak a rezidens szövetség kezdeményezte mozgalommal, és erre hívnak minden szakmai szervezetet, valamennyi kamarai tagot.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.