• Biztonságosabb az e-recept

    Szerző: MTI

    Papírra írott változatánál jóval pontosabb és biztonságosabb az elektronikus recept. A szakértők az e-receptek mielőbbi bevezetését szorgalmazzák.

    A gyógyszertárba küldött recept számítógépes formája hatszorta pontosabb, biztonságosabb, mint az eredeti, kézzel írott változat. A módszer amerikai elterjedésének előnyeit és nehézségeit áttekintő tanulmányt a Journal of Internal Medicine legújabb száma közölte.

    Hirdetés

    Az egészségügyi hivatalok és a biztosítók az elektronikus rendszerek megjelenése óta igyekeznek a doktorokat rávenni, hogy a receptek mielőbb mind e-receptek legyenek, vagyis elektronikus úton készüljenek el az orvosi rendelőben.

    Az amerikai hatóságok meglepetésére ez a folyamat igen lassú: öt éve még csak az orvosok 18 százaléka élt ezzel a lehetőséggel és az így dolgozó doktorok aránya nehezen növekszik. Az új technika átvételének nehézségei az árnál kezdődnek. Elvileg a receptírásra alkalmas elektronikai szerkezet ára ma már csak 500 dollár, de a korszerűbb variációk ára ennek az ötszöröse is lehet.

    Rainu Kaushal és munkatársai megvizsgálták, hogy milyen előnyei vannak ennek az új rendszernek. New York államban 15 orvosi rendelő gyógyszerforgalmát követték. Az ott dolgozó doktorok fele már áttért az elektronikus receptírásra, a másik, 15 orvos megmaradt a klasszikus, kézzel írott receptnél.

    A kutatók a vizsgálat kezdetén 3684 kézzel írt receptet, majd egy év múlva 3848 részben hagyományos módon, részben már elektronikusan létrehozott gyógyszerjavaslatot tekintettek át. Egyéves gyakorlat után a korszerű technikával dolgozó orvosok hibás receptjeinek előfordulása a kiinduláskor észlelt 42,5 százalékról 6,8 százalékra csökkent.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A gyógyszerjavaslatot kézzel író doktorok receptjeiben először 37,3 százalék volt valamilyen módon hibás, egy évvel később ez az arány 38,4 százalék volt. Ez azt bizonyítja, hogy az elektronikus eljárás bevezetése után a téves receptek okozta veszélyek, károsodások nagy mértékben csökkennek.

    Ez óriási közegészségügyi előny. Az egyik amerikai munkacsoport becslése szerint az Egyesült Államok területén 2006-ban másfélmilliárd ember károsodott valamilyen módon és mértékben gyógyszerelési hiba következtében. Azt is kiszámolták, hogy emiatt a kezelés többletköltsége 3,5 milliárd dollárt tett ki.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.03.06 12:36
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    E-recept: így látja a családorvos és a gyógyszerész az eddigi változásokat

    A közelmúltban bevezetett e-receptes rendszer egyik lényeges eleme, hogy a vényrendelési esemény az EESZT-ben (vagyis Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben) tárolt adatbázisba kerül, ahonnan minden érintett szakember le tudja kérdezni a betegek érvényes vényeit. A valóságban ez még kissé bonyolultan, zökkenőkkel működik.

    Hogyan válthatja ki családtagja gyógyszereit az e-recept bevezetése után?

    Nem jár el jogszerűen az a patika, amelyik nem ad ki papír alapú vényre vagy a felírási igazolásra egy gyógyszert a beteg hozzátartozójának - hangsúlyozta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

    Drasztikusan csökkenhet a várakozási idő a rendelőkben

    Már középtávon is, de hosszútávon mindenképpen drasztikusan csökkenhet a várakozási idő a rendelőkben az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térnek köszönhetően - mondta Vartus Gergely, az e-health koordinációjával megbízott miniszteri biztos az M1 aktuális csatornán.

    Jelentősebb fennakadás nélkül elindult az elektronikus egészségügy rendszere

    Jelentősebb fennakadás nélkül elindult az elektronikus egészségügy rendszere - írta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága az MTI-hez eljuttatott közleményében. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér használata november 1-jétől vált kötelezővé minden közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató számára.

    Az EESZT indulásából a betegek egyelőre keveset érzékelnek

    Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) november 1-jei indulása inkább az ágazat számára lesz izgalmas, a betegeknek kevésbé lesz észrevehető - mondta az e-health koordinációjával megbízott miniszteri biztos egy hétfői háttérbeszélgetésen.

    Karácsonyi akció Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázaton!

    Hatodik alkalommal indult útjára, ezúttal az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szervezésében Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.