Biztonságosabb az e-recept

Szerző: MTI

Papírra írott változatánál jóval pontosabb és biztonságosabb az elektronikus recept. A szakértők az e-receptek mielőbbi bevezetését szorgalmazzák.

A gyógyszertárba küldött recept számítógépes formája hatszorta pontosabb, biztonságosabb, mint az eredeti, kézzel írott változat. A módszer amerikai elterjedésének előnyeit és nehézségeit áttekintő tanulmányt a Journal of Internal Medicine legújabb száma közölte.

Az egészségügyi hivatalok és a biztosítók az elektronikus rendszerek megjelenése óta igyekeznek a doktorokat rávenni, hogy a receptek mielőbb mind e-receptek legyenek, vagyis elektronikus úton készüljenek el az orvosi rendelőben.

Az amerikai hatóságok meglepetésére ez a folyamat igen lassú: öt éve még csak az orvosok 18 százaléka élt ezzel a lehetőséggel és az így dolgozó doktorok aránya nehezen növekszik. Az új technika átvételének nehézségei az árnál kezdődnek. Elvileg a receptírásra alkalmas elektronikai szerkezet ára ma már csak 500 dollár, de a korszerűbb variációk ára ennek az ötszöröse is lehet.

Rainu Kaushal és munkatársai megvizsgálták, hogy milyen előnyei vannak ennek az új rendszernek. New York államban 15 orvosi rendelő gyógyszerforgalmát követték. Az ott dolgozó doktorok fele már áttért az elektronikus receptírásra, a másik, 15 orvos megmaradt a klasszikus, kézzel írott receptnél.

A kutatók a vizsgálat kezdetén 3684 kézzel írt receptet, majd egy év múlva 3848 részben hagyományos módon, részben már elektronikusan létrehozott gyógyszerjavaslatot tekintettek át. Egyéves gyakorlat után a korszerű technikával dolgozó orvosok hibás receptjeinek előfordulása a kiinduláskor észlelt 42,5 százalékról 6,8 százalékra csökkent.

A gyógyszerjavaslatot kézzel író doktorok receptjeiben először 37,3 százalék volt valamilyen módon hibás, egy évvel később ez az arány 38,4 százalék volt. Ez azt bizonyítja, hogy az elektronikus eljárás bevezetése után a téves receptek okozta veszélyek, károsodások nagy mértékben csökkennek.

Ez óriási közegészségügyi előny. Az egyik amerikai munkacsoport becslése szerint az Egyesült Államok területén 2006-ban másfélmilliárd ember károsodott valamilyen módon és mértékben gyógyszerelési hiba következtében. Azt is kiszámolták, hogy emiatt a kezelés többletköltsége 3,5 milliárd dollárt tett ki.

(MTI)

Módosítva: 2010.03.06 12:36, Megjelenés: 2010.03.06 12:36
Címkék: Recept, E-recept
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tippek a nyári hajápoláshoz Tippek a nyári hajápoláshoz

Érdemes megfogadni hasznos tanácsainkat.

Nyári depresszió Nyári depresszió

Jellegzetes tünete a kimerültség, álmatlanság és belső nyugtalanság.

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Szívbarát táplálkozás - Hogyan...

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos kockázati tényező vesz részt, amelyek közül a táplálkozás az egyik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.