Három hiba, amivel többet árt magának, mint hinné

Kamaszpanasz
megjelent:

Mennyit mozog egy héten? Milyen fotelből nézi a TV-t? Van magassarkú cipője? Milyen párnán alszik? Apró hibák, melyek súlyosabb következményeket okozhatnak, mint hinné. Ügyeljen az egészségére!

Rendszeresen magassarkú cipőt hord?

A magas sarkú cipők a nőiesség szimbólumává váltak napjainkra. De tulajdonképpen ezek a sarkak károsíthatják a gerincet.

A magas sarkú cipő viselése feleslegesen terheli a bokát, térdet, medencét és az egész gerincoszlopot. Márpedig ha a talpak ízületei nem működnek megfelelően a magas sarkú cipő viselése miatt, a test többi részének kell kompenzálni, ami azt jelenti, hogy azokra is nagyobb terhelés jut. Ezért is van, hogy a magas sarkú cipő viselése közben a nyaki izmok megmerevednek, nyomják az ott lévő idegszálakat, s mindez krónikus fejfájást eredményez.

Bővebben a magassarkú cipő káros hatásairól

A puha ágy és az alvás

Nem kell a földön aludnia ahhoz, hogy jót tegyen a gerincének. Győződjön meg róla, hogy elég kemény-e a matraca. A matrac rugóinál könnyen belesüllyedhet, ez pedig nem jó a gerincnek.

Ha egy régi ezer éves ágya van, nem feltétlenül kell beruháznia egy új darabba, inkább próbáljon meg egy deszkát helyezni a rugók alá a megfelelő stabilitás érdekében. Azonban, ha így sem sikerül orvosolni a próblémát, gerince és nyaka is hálás lesz, ha új, megfelelő ágyat vásárol magának.

Ha órákat tölt, mondjuk olvasás, vagy TV-nézés közben a kanapén, vagy a fotelben érdemes meggyőződnie azok megfelelő állapotáról is. A túl puha, süppedős ülőalkalmatosság nem biztos, hogy a legegészségesebb választás.

Aludjon egy párnán, de mindenképpen győződjön meg róla, hogy a párna, nem túl vékony! Ha a párna csomós, vagy egyes részein kemény, egyszerűen dobja ki és vegyen egy újat. Ha hason fekve alszik használjon vékonyabb párnát, ha pedig a hátán, akkor egy picit vastagabbat. Így biztosíthatja a nyaka számára a megfelelő alátámasztást.

A horkolás betegségek jelez?
Legtöbbször a tartós horkolás az egyik jele az alvási apnoe-nak, amely során a beteg légzése többször is leáll alvás közben, és akár százszor is felébredhet emiatt egy éjszaka alatt, anélkül, hogy emlékezne rá. Többek között ezért is van, hogy a sokat horkolók reggel kialvatlannak érzik magukat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden rendszeresen horkolónak alvási apnoéja van, ez a betegség a horkolók körülbelül 50-60 százalékánál fordul elő.
A horkolás: komoly betegség tünete is lehet

Mozogjon többet...

Mindannyian tudjuk, hogy a mozgás fontos, de a legtöbb ember mégsem tesz semmit. Ez az igazi olyan egészségügyi hiba, amit szinte nap mint nap elkövetünk. Sokan csak egy-egy figyelmeztető jelzés után kezdtek el mozogni, vagy valahogyan odafigyelni az életükre.

Fél óra intenzív gyaloglás, háromszor vagy négyszer egy héten változások sokaságát indítja majd el a szervezetében. Természetesen később növelheti az időtartamot, az intenzitást, és persze elkezdhet futni is, ha már jól bírja a gyengébb, "sétás" edzéseket.

(Kamaszpanasz - Cs. B.)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.