• Felfedezték a lisztérzékenység okát?

        Szerző: MTI

        A lisztérzékenység olyan emésztési rendellenesség, amelyet a glutén nevű fehérjére adott abnormális immunválasz okoz. A glutén megtalálható a búzán kívül a rozsban és az árpában is.

        A lisztérzékenység hátterében genetikai kapcsolatot találtak brit kutatók, amiről a Nature Genetics című tudományos szaklap vasárnap megjelent számában számoltak be.

        Hirdetés

        9400-nál több lisztérzékeny ember géntérképének áttekintése alapján a kutatók olyan régiókat azonosítottak, amelyek összefüggésben vannak a gluténnel szembeni túlérzékenységgel, felszívódási zavarral járó autoimmun betegséggel. A rendellenesség világszerte az emberek körülbelül egy százalékát érinti.

        A kutatók közlése szerint "meggyőző bizonyítékot" találtak arra is, hogy a lisztérzékenységgel (cöliákia) kapcsolatba hozott gének több más, gyakori immunrendszeri betegséggel is összefügghetnek, például az 1-es típusú diabétesszel és a reumatoid artritisszel.

        Mi a lisztérzékenység?

        A lisztérzékenység olyan emésztési rendellenesség, amelyet a glutén nevű fehérjére adott abnormális immunválasz okoz. A glutén megtalálható a búzán kívül a rozsban és az árpában is.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A betegség károsítja a bélbolyhokat, így a tápanyagok nem tudnak felszívódni, ami olyan súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a vérszegénység, csontritkulás, fáradékonyság, fogyás. A cöliákiának gyógymódja jelenleg nincs, élethosszig tartó gluténmentes diétával tartható karban.

        Mint David van Heel kutatásvezető a tanulmányban jelzi, az adatok arra is utalnak, hogy a lisztérzékenység hátterében több száz genetikai kockázati tényező áll, amelyeknek pillanatnyilag mintegy felét ismerik.

        (MTI)

        Módosítva: 2010.03.02 13:37, Megjelenés: 2010.03.02 13:37
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Éjszakai bepisilés

        Éjszakai bepisilés

        Dr. Sándor György

        A problémával érdemes orvoshoz fordulni. Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

        A prosztata vizsgálata

        A prosztata vizsgálata

        WEBBeteg összeállítás

        Fontos időben kiszűrni a daganatos elváltozást. Milyen vizsgálatok szükségesek?

        Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

        A szabadidő parkokban, erdőkben vagy strandokon való időeltöltésnek fizikai és mentális hatásai jól ismertek, de ez az első olyan nagy kutatás, amely kiderítette, mennyi idő szükséges ezen hatások eléréséhez - olvasható a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

        Az izzadás szerepe - Mit jelent, ha túl sok vagy túl kevés?

        Az izzadság a bőr izzadságmirigyeiből kiválasztódott folyadék. Mértéke lényeges különbséget mutathat emberek között (ugyanúgy, mint bizonyos életkorban, illetve öröklött tényezők hatására, valamint eltérő lehet mértéke a két nem között is), illetve túlzott formája - hyperhidrosis - lehet jele belszervi betegségeknek is.

        Lisztérzékenység tünetei, kezelése

        A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél.

        Lisztérzékenység - A búza mint életveszélyes méreg

        A búza, a búzalisztből készített élelmiszerek képezik az európai ember étrendjének alapját. Száz emberből kettőnek lisztérzékenye miatt viszont ez az alapélelmiszer életveszélyes méreg. De vajon honnan tudhatja, hogy fennáll ez a betegség?

        Együttélni a lisztérzékenységgel

        A lisztérzékenység (cöliákia) a leggyakrabban előforduló felszívódási zavar. Kezelése szigorú és élethosszig tartó diéta, mely anyagilag és érzelmileg is jelentősen megterheli a beteget és családját.

        Lisztérzékenyek táplálkozása: a gluténmentes diéta

        A lisztérzékenység sajnos egy életre szól, melynek terápiája kizárólag szigorú diétával oldható meg. A cél elsősorban a klinikai tünetek (hasmenés, hányás) megszüntetése, a felszívó funkciók helyreállítása, valamint a daganatos elváltozások kialakulásának megelőzése.

        A lisztérzékenység kivizsgálása

        A lisztérzékenység (cöliákia, nem trópusi sprue, gluténszenzitív enteropathia) a genetikailag fogékony emberekben a táplálkozással bevitt glutén (gliadin) hatására a vékonybél nyálkahártyájának felszívódási zavarokkal járó krónikus, T-sejtekhez kötött autoimmun megbetegedése (az immunrendszer kóros működése).

        Tények és tévhitek a lisztérzékenységről

        A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése. A betegség a búzában található glutén hatására alakul ki az arra fogékony egyénekben. Emellett a rozs (secalin), az árpa (hordein) és feltehetően a zab (avenin) hasonló fehérjéi is okozhatnak gyulladást az arra érzékeny betegekben. Összegyűjtöttünk néhány tényt, illetve tévhitet a betegséggel kapcsolatban. Íme!

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.