Gondatlan amputálás után meghalt a szigetvári kórház betege

Szerző: MTI

A szigetvári kórház kártérítési felelősségét állapította meg első fokon a Baranya Megyei Bíróság egy férfi gondatlan ellátása és lábának későbbi elvesztése miatt - írta hétfőn az Új Dunántúli Napló.

Az újság beszámolója szerint Tamás Béla nyugdíjas még 2007-ben, agyi infarktust követően került a szigetvári kórházba rehabilitációra. Az intézményben azonban sem bal lábának sérüléseit, sem cukorbetegségét nem kezelték megfelelően. A végtag idővel elüszkösödött, le kellett vágni, a férfi emiatt bírósághoz fordult.

A felperes a kórház kártérítési felelősségét kimondó elsőfokú közbenső ítéletet már nem élte meg. Úgy érezte, családja terhére van, nem látta élete értelmét, súlyos depresszióba esett, s a közelmúltban meghalt - olvasható a baranyai napilapban.

Az orvosi perek kulisszatitkai

A kártérítési perek megértéséhez és vizsgálatához érdemes górcső alá venni a jogi értelemben vett polgárjogi kártérítési felelősség fogalmát.

"Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni." - Szól a polgári törvénykönyv 339. szakasza. A kártérítés megítélésére négy feltétel együttes fennállása esetén van lehetőség. Amennyiben bármelyik is hiányzik közülük, nem állhat fent kártérítési felelősség.
Milliók egy hibáért? >>

Módosítva: 2010.03.02 08:31, Megjelenés: 2010.03.02 08:31
Címkék: Amputáció, Műhiba
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Adójóváírás betegség miatt -...

A személyi kedvezmény igénybevétele szempontjából a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek köre 2019. január 1-jén bővült utoljára....

Mi lesz velünk a járvány után? A...

Végre kinyitott az ország, és bár még fertőtlenítővel, néha maszkban, de végre újra „szabadok lehetünk”. Régóta vártunk erre. De vajon...

Megelőzhető az amputáció?

Az alsó végtagi, úgynevezett perifériás verőérbetegség, vagyis érszűkület az általános érelmeszesedés egyik formája. Jól ismertek azok a...

Végtagok újranövesztése - a...

A tudósok genetikailag módosítanak egy szalamandrát annak reményében, hogy az képes lesz regenerálni a testrészeket, és így egy nap segít majd az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.