Gondatlan amputálás után meghalt a szigetvári kórház betege

Szerző: MTI

A szigetvári kórház kártérítési felelősségét állapította meg első fokon a Baranya Megyei Bíróság egy férfi gondatlan ellátása és lábának későbbi elvesztése miatt - írta hétfőn az Új Dunántúli Napló.

Az újság beszámolója szerint Tamás Béla nyugdíjas még 2007-ben, agyi infarktust követően került a szigetvári kórházba rehabilitációra. Az intézményben azonban sem bal lábának sérüléseit, sem cukorbetegségét nem kezelték megfelelően. A végtag idővel elüszkösödött, le kellett vágni, a férfi emiatt bírósághoz fordult.

A felperes a kórház kártérítési felelősségét kimondó elsőfokú közbenső ítéletet már nem élte meg. Úgy érezte, családja terhére van, nem látta élete értelmét, súlyos depresszióba esett, s a közelmúltban meghalt - olvasható a baranyai napilapban.

Az orvosi perek kulisszatitkai

A kártérítési perek megértéséhez és vizsgálatához érdemes górcső alá venni a jogi értelemben vett polgárjogi kártérítési felelősség fogalmát.

"Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni." - Szól a polgári törvénykönyv 339. szakasza. A kártérítés megítélésére négy feltétel együttes fennállása esetén van lehetőség. Amennyiben bármelyik is hiányzik közülük, nem állhat fent kártérítési felelősség.
Milliók egy hibáért? >>

Módosítva: 2010.03.02 08:31, Megjelenés: 2010.03.02 08:31
Címkék: Amputáció, Műhiba
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Mit tehetünk a szívbetegségek...

A szívbetegség az egyik vezető haláloknak számít hazánkban, hozzájárulva akár rokkantsági és egyéb megváltozott munkaképességgel együtt járó...

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

Megelőzhető az amputáció?

Az alsó végtagi, úgynevezett perifériás verőérbetegség, vagyis érszűkület az általános érelmeszesedés egyik formája. Jól ismertek azok a...

Cukorbetegség - Hogyan védje lábait...

Bizonyos esetekben sajnos a cukorbetegség már olyan súlyos lehet, hogy amputálni kell a beteg lábát. Mit tegyen, hogy ez ne következzen be?

Végtagok újranövesztése - a...

A tudósok genetikailag módosítanak egy szalamandrát annak reményében, hogy az képes lesz regenerálni a testrészeket, és így egy nap segít majd az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.