Egészségbiztosítási Felügyelet - Több mint 100 milliós nagyságrendű büntetés

Szerző: Független Hírügynökség

Az Egészségbiztosítási Felügyelet (Ebf )összesítése szerint a tavalyi több mint 4 ezer bejelentésből 932 esetben indított a hatóság eljárást, ezek 35 százalékánál igazolódott be, hogy a panasz jogos volt.

115 millió forint bírságot, az egy évvel korábbi pénzbüntetés két és félszeresét szabta ki a gyógyszerpiacra az Egészségbiztosítási Felügyelet (Ebf) tavaly - a többi között ez derül ki a betegek, a biztosítottak jogait védő hatóság 2009-ről szóló, a napokban nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Összesen egyébként 4352 beteg kérte a felügyelet segítségét, többségében csak tájékoztatásért. A kisebb arányú panaszok zöme a bánásmódot, a tájékoztatás hiányát, a nem megfelelő ellátást kifogásolta, főleg a kórházakban.

Betegjogi képviselők
A betegjogi képviselő a betegek - az egészségügyi törvényben meghatározott - jogainak védelmét látja el, valamint feladatuk az is, hogy segítség őket jogaik megismerésében és érvényesítésében. Betegjogi képviselők >>

Az Ebf összesítése szerint a tavalyi több mint 4 ezer bejelentésből 932 esetben indított a hatóság eljárást, ezek 35 százalékánál igazolódott be, hogy a panasz jogos volt. Ezeknek az eseteknek a 90 százalékában pénzbírság kiszabásáról döntött a felügyelet. A jogsértő ügyek csaknem ötöde a háziorvosi-és a fogorvosi alapellátást, több mint 30 százalékban a járóbeteg-ellátást, és 40 százalékban a kórházakat érintette.

A felügyelet ezen kívül 10 százalékban a mentéssel kapcsolatban, 2 százalékban pedig a várólista-vezetés vonatkozásában hozott döntést. A felügyelet a betegpanaszok kivizsgálása mellett a gyógyszerpiac felügyeletét is ellátja.

A gyógyszerpiacot befolyásoló tényezőket is vizsgálják

Indikátorrendszer
Hasonlítsa össze az intézményeket!
Az egészségügyi szolgáltatók indikátorrendszere >>

Ide tartoznak például a gyógyszerpiacot befolyásoló tényezők vizsgálata, mint például a gyártók által az egészségügyben dolgozók részére átadott ajándékok, ismertető anyagok, kongresszusokon történő részvétel.

A felügyelet igyekszik kiszűrni az engedély nélkül végzett ismertető tevékenységeket (például engedély nélküli orvoslátogatás).

Milliók egy hibáért? - Az orvos-perek kulisszatitkai

A kártérítési perek megértéséhez és vizsgálatához érdemes górcső alá venni a jogi értelemben vett polgárjogi kártérítési felelősség fogalmát.
Az orvos-perek kulisszatitkai>>

Az Ebf jelentése szerint 2009-ben 111 esetben indítottak eljárást ezzel kapcsolatban, ebből 44 esetben bizonyosodott be súlyos jogsértés, amely miatt összesen 115 millió forint pénzbírságot szabtak ki.

A jelentésből az is kiderül, hogy a felügyelet tovább bővítette a kórházak és rendelők minőségi mutatóit tartalmazó adatbázisát, így tavaly az Ebf honlapján már több mint 100 ezer adat alapján hasonlíthatják össze a betegek a kórházak és szakrendelők ellátását, és rangsort is állíthatnak a számukra fontos szempontok alapján.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tippek a nyári hajápoláshoz Tippek a nyári hajápoláshoz

Érdemes megfogadni hasznos tanácsainkat.

Nyári depresszió Nyári depresszió

Jellegzetes tünete a kimerültség, álmatlanság és belső nyugtalanság.

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Szívbarát táplálkozás - Hogyan...

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos kockázati tényező vesz részt, amelyek közül a táplálkozás az egyik...

Várólisták - mely műtétekre kell a...

Csípő- és térdprotézis-, valamint gerincstabilizáló műtétek – továbbra is ezekre kell a legtöbbet várni a kórházakban, az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.