Liszteriózis - Újabb halált okozott a fertőzött sajt

Független Hírügynökség
megjelent:

Az osztrák hatóságok szerint a kvargli sajtban kimutatták a Listeria monocytogenes nevű kórokozót, ami november közepén számos megbetegedést okozott.

Liszteriózis miatt meghalt egy 57 éves ausztriai férfi, aki korábban evett a lisztéria baktériummal fertőzött sajtból - közölték szerdán az osztrák egészségügyi hatóságok, hozzátéve, hogy ezzel hétre emelkedett az ausztriai és németországi áldozatok száma.

A hat korábbi áldozat tavaly év végén vesztette életét a linzi Prolactal gyár sajtjától, amelyet január 23-án vontak ki a forgalomból.

Az osztrák hatóságok szerint a kvargli sajtban kimutatták a Listeria monocytogenes nevű kórokozót, ami november közepén számos megbetegedést okozott. Az azonban csak január végére derült ki, hogy a rosszullétek és a halálesetek kapcsolatban állhatnak az osztrák sajtokkal.

Liszteriózis - Hogyan fertőzött a halálos sajt?

Nem szállítottak Magyarországra listeria fertőzött sajtot - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) szerdán az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó riasztórendszere (RASFF) jelentése alapján.A MÉBiH tájékoztatása szerint sajt fogyasztása következtében kialakuló hazai megbetegedésről, illetve halálesetről nincs tudomásuk. Az osztrák egészségügyi minisztérium bejelentése szerint tavaly négy osztrák és két német halt meg egy ausztriai sajtüzem listeria baktériummal fertőzött termékeinek fogyasztásától, a sajtokat a stájerországi Prolactal GmbH gyártotta.
Bővebben az előzményekről

Hol forgalmazták a fertőzött sajtot?

Hol fordul elő a Listeria monocytogenes?
Az ember fertőzött állatokkal (elsősorban juh, kecske, ló, sertés, házi szárnyasok, rágcsálók) való közvetlen érintkezés útján, a baktériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása és számos más tényező (pl. fertőzött takarmány, föld, széklet, egyéb szennyezett anyagok) útján fertőződhet. Az állatok és emberek is tünetmentes hordozói lehetnek a baktériumnak, anélkül, hogy tudnának róla.
Mit kell tudni a liszteriózisról?

Az érintett tejtermékből Ausztriában, Csehországban, Németországban, Lengyelországban és Szlovákiában vehettek a vásárlók.

A liszteriózis megbetegedést a Listeria monocytogenes nevű baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása okozza.

Ez élelmiszerekben gyakran előfordul, ám megbetegedést csak ritkán okoz.

Egészséges emberekben általában semmilyen tünetet nem vált ki, legyengült szervezet esetén viszont nagyobb veszélye van a súlyos tünetekkel járó betegség kialakulásának.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.