• Ápolók - Mégis jön a licence-vizsga?

    Szerző: MTI

    Székely Tamás megerősítette, továbbra is az az álláspontja, hogy mindenki olyan tevékenységet végezzen, amire a képzettsége van.

    Az egészségügyi tárca módosítja az ápolói tevékenységekről szóló jogszabályt - jelentette be Székely Tamás szakminiszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

    Hirdetés

    A módosítás értelmében, ha az orvos írásos engedélyt ad, és azt a szakdolgozó munkaköri leírásában rögzítik, a dolgozó végezheti átmenetileg a korábban vitatott tevékenységeket, így például az infúzió vagy a katéter bekötését.

    Hozzátette: a licence-vizsgáról szóló rendelet megszületésével ilyen engedély már nem lesz kiadható, és a korábban kiadottak is fél éven belül lejárnak, az érintett dolgozóknak licence-vizsgát kell tenniük.

    83 ezer szakdolgózó rendelkezik működési engedéllyel

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A miniszter elmondta, hogy jelenleg 83 ezer szakdolgozónak van működési engedélye, ebből 5.444-et, azaz mintegy 6 százalékukat érintette volna az eredeti elképzelés.

    A rendelet csak az általános ápolói végzettséggel rendelkezőkre vonatkozott - jegyezte meg a tárca vezetője. Kiemelte: azt követően döntöttek a változtatás mellett, hogy a kórházak jelezték, hogy a betegellátás nem lenne folyamatos.

    A szaktárca azonban nem adta fel minőségi elképzeléseit - tette hozzá. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a licence-vizsgának érdemi többletforrás-igénye nincs. A rendeletnek az a lényege, hogy az érintett szakdolgozók azokon az osztályokon tehetik le a vizsgát, ahol most is dolgoznak.

    A módosítás péntekig megjelenik a közlönyben.

     Egyre kevesebb a háziorvos
    Ha valaki beteg, rögtön a háziorvoshoz szalad. Ő tudja, melyik szakorvos mikor rendel, hová kell beutaló, hová nem, időpontkéréshez melyik telefonszámot kell hívni. Ellátja kisebb-nagyobb betegségeinket, igazolást állít ki.
    Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elmondta: az egész orvostársadalomra igaz az idősödés. Ma Magyarországon a háziorvosok 25 százaléka, több mint 1500 fő nyugdíjkorhatáron túl dolgozik. Több száz fő túl a 70 éven is dolgozik.
    Egyre kevesebb a háziorvos>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.02.23 23:55
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Lelki egészségközpont jön létre Hatvanban

    Ápolásszakmai napot rendezett a hatvani kórház és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Heves Megyei szervezete, valamint Magyar Ápolási Egyesület a hatvani Grassalkovich Művelődési Házban. Közel kétszázan gyűltek össze a továbbképzési napra, amely a lelki folyamatok kezeléséről szóló előadások mellett akkreditációs pontszerzésre is lehetőséget biztosított az ápoló szakdolgozók számára.

    Kevesebb ápolónő - nagyobb halálozási arány

    Ha a betegek számához képest csökken a megfelelően képzett ápolónők létszáma, vagy bármilyen okból romlik az ápolás minősége, az mérhetően megnöveli a halálozást az érintett betegosztályon.

    Ápolók kézhigiénés compliance-nek vizsgálata

    A cikk Bétéri Csabáné Ápolók kézhigiénés compliance-nek vizsgálata című pályaművének rövidített változata, amely a Kecskeméten megtartott országos Szakdolgozói Konferencián Előadói díjat kapott 2010. 06. 26-án, valamint a Hartmann országos pályázatán Ápolói díjat nyert 2010. 08. 03-án.

    Ápolók és licence-vizsga

    Székely Tamás beszámolt egy licence-vizsgával kapcsolatos jogszabályról is, amellyel jelenleg foglalkozik az Európai Unió: e szerint a szakdolgozók tehetnének egy licence-vizsgát azokra a tevékenységekre, amelyek az orvosi kategóriába tartoznak.

    Hová mennek az orvosok és ápolók?

    Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) legfrissebb adatai alapján tavaly összesen 1614 orvos és egészségügyi dolgozó kért hatósági bizonyítványt okleveleiről azért, hogy külföldön dolgozhasson.

    H1N1 - Székely Tamás beoltatta magát

    A újinfluenzavírus elleni védőoltást az Egészségügyi Minisztérium foglalkozás-egészségügyi orvosa adta be a tárcavezetőnek a minisztériumban, miután Székely Tamás egy budapesti patikában megvásárolta az oltóanyagot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.