• Ápolók - Mégis jön a licence-vizsga?

    Szerző: MTI

    Székely Tamás megerősítette, továbbra is az az álláspontja, hogy mindenki olyan tevékenységet végezzen, amire a képzettsége van.

    Az egészségügyi tárca módosítja az ápolói tevékenységekről szóló jogszabályt - jelentette be Székely Tamás szakminiszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

    Hirdetés

    A módosítás értelmében, ha az orvos írásos engedélyt ad, és azt a szakdolgozó munkaköri leírásában rögzítik, a dolgozó végezheti átmenetileg a korábban vitatott tevékenységeket, így például az infúzió vagy a katéter bekötését.

    Hozzátette: a licence-vizsgáról szóló rendelet megszületésével ilyen engedély már nem lesz kiadható, és a korábban kiadottak is fél éven belül lejárnak, az érintett dolgozóknak licence-vizsgát kell tenniük.

    83 ezer szakdolgózó rendelkezik működési engedéllyel

    A miniszter elmondta, hogy jelenleg 83 ezer szakdolgozónak van működési engedélye, ebből 5.444-et, azaz mintegy 6 százalékukat érintette volna az eredeti elképzelés.

    A rendelet csak az általános ápolói végzettséggel rendelkezőkre vonatkozott - jegyezte meg a tárca vezetője. Kiemelte: azt követően döntöttek a változtatás mellett, hogy a kórházak jelezték, hogy a betegellátás nem lenne folyamatos.

    A szaktárca azonban nem adta fel minőségi elképzeléseit - tette hozzá. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a licence-vizsgának érdemi többletforrás-igénye nincs. A rendeletnek az a lényege, hogy az érintett szakdolgozók azokon az osztályokon tehetik le a vizsgát, ahol most is dolgoznak.

    A módosítás péntekig megjelenik a közlönyben.

     Egyre kevesebb a háziorvos
    Ha valaki beteg, rögtön a háziorvoshoz szalad. Ő tudja, melyik szakorvos mikor rendel, hová kell beutaló, hová nem, időpontkéréshez melyik telefonszámot kell hívni. Ellátja kisebb-nagyobb betegségeinket, igazolást állít ki.
    Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elmondta: az egész orvostársadalomra igaz az idősödés. Ma Magyarországon a háziorvosok 25 százaléka, több mint 1500 fő nyugdíjkorhatáron túl dolgozik. Több száz fő túl a 70 éven is dolgozik.
    Egyre kevesebb a háziorvos>>

    (MTI)

    Módosítva: 2010.02.23 23:55, Megjelenés: 2010.02.23 23:55
   • Cikkajánló

    Ha COVID-os a gyermek

    Ha COVID-os a gyermek

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Hogyan igazolja a szülő a hiányzást? A legfontosabb gyakorlati tudnivalók.

    Fontos tudni!

    Fontos tudni!

    koronavirus.gov.hu

    Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    Növelhetik-e a diétás üdítőitalok a stroke kockázatát idősebb nőknél?

    Egy új kutatás arra figyelmeztet, hogy a diétás vagy mesterségesen édesített üdítőitalok és gyümölcslevek túlzott fogyasztása növelheti a stroke kockázatát idősebb nők esetén.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA