Ápolók - Mégis jön a licence-vizsga?

MTI
megjelent:

Székely Tamás megerősítette, továbbra is az az álláspontja, hogy mindenki olyan tevékenységet végezzen, amire a képzettsége van.

Az egészségügyi tárca módosítja az ápolói tevékenységekről szóló jogszabályt - jelentette be Székely Tamás szakminiszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A módosítás értelmében, ha az orvos írásos engedélyt ad, és azt a szakdolgozó munkaköri leírásában rögzítik, a dolgozó végezheti átmenetileg a korábban vitatott tevékenységeket, így például az infúzió vagy a katéter bekötését.

Hozzátette: a licence-vizsgáról szóló rendelet megszületésével ilyen engedély már nem lesz kiadható, és a korábban kiadottak is fél éven belül lejárnak, az érintett dolgozóknak licence-vizsgát kell tenniük.

83 ezer szakdolgózó rendelkezik működési engedéllyel

A miniszter elmondta, hogy jelenleg 83 ezer szakdolgozónak van működési engedélye, ebből 5.444-et, azaz mintegy 6 százalékukat érintette volna az eredeti elképzelés.

A rendelet csak az általános ápolói végzettséggel rendelkezőkre vonatkozott - jegyezte meg a tárca vezetője. Kiemelte: azt követően döntöttek a változtatás mellett, hogy a kórházak jelezték, hogy a betegellátás nem lenne folyamatos.

A szaktárca azonban nem adta fel minőségi elképzeléseit - tette hozzá. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a licence-vizsgának érdemi többletforrás-igénye nincs. A rendeletnek az a lényege, hogy az érintett szakdolgozók azokon az osztályokon tehetik le a vizsgát, ahol most is dolgoznak.

A módosítás péntekig megjelenik a közlönyben.

Egyre kevesebb a háziorvos
Ha valaki beteg, rögtön a háziorvoshoz szalad. Ő tudja, melyik szakorvos mikor rendel, hová kell beutaló, hová nem, időpontkéréshez melyik telefonszámot kell hívni. Ellátja kisebb-nagyobb betegségeinket, igazolást állít ki.
Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elmondta: az egész orvostársadalomra igaz az idősödés. Ma Magyarországon a háziorvosok 25 százaléka, több mint 1500 fő nyugdíjkorhatáron túl dolgozik. Több száz fő túl a 70 éven is dolgozik.
Egyre kevesebb a háziorvos>>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.