WHO: Hol áll hazánk a listán?

szerző: Czibere Anikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent: 2010.02.24.

A WHO rendszeresen közzéteszi tagországainak egészségügyi mutatóit, amelyeket elemezve megállapítható: a középmezőnyben tanyázunk. A listán európai, és Európán kívüli államok egyaránt szerepelnek. Ez alapján nyolc országot vettünk górcső alá, különböző szempontokat figyelembe véve: Ausztria, Bulgária, Cseh Köztársaság, Olaszország, Románia, Ukrajna, Anglia és Magyarország.

A bruttó nemzeti jövedelem tekintetében a középmezőnyben vagyunk, hiszen nálunk ez az érték 16 ezer 970 dollár, Anglia és Ausztria toronymagasan vezet 33 ezer 650 és 36 ezer 40 dollárral évente. A lista végén Ukrajna és Románia áll 6 ezer 110 illetve 10 ezer 150 dolláros bevétellel.

Az egészségügyi rendszerek teljesítésének egyik legfontosabb mérőszáma a születéskor várható élettartam. Ebben a tekintetben kivétel nélkül mindenütt a hölgyek számíthatnak hosszabb élettartamra, nálunk ők 78 évre, míg a férfiak 69 évre készülhetnek. Olaszország és Ausztria állampolgárai élnek a legtovább, az erősebb nem 78, illetve 77 évre, míg a nők 84 és 83 évre számíthatnak. Anglia és Csehország sem panaszkodhat: az urak 77 és 73 évig, a nők 81 és 80 évig élnek. A legrosszabb a helyzet az ukránoknál: 73 év a nők átlagos élettartama, míg a férfiaké mindössze 61.

Milyen betegségekben hal a magyar?

Az összes halálozás 54 százalékát teszik ki a szív- és érrendszeri betegségek, míg 27 százalékban daganatos betegségek felelnek a halálozásért. A haláloki struktúra viszonylag lassan változik, hosszabb időt figyeleve mutatkoznak csak különbségek.
Milyen betegségekben hal a magyar?

Az egészségesen megélt évek száma ennél többet is elárul egy országról, hiszen nem mindegy, milyen minőségben telnek – és nem csak az utolsó – az évek.

Nálunk a hölgyek 68 évig, a férfiak 62 éven át számíthatnak erre. A lista vezetője Ausztria és Olaszország: a nők 74, és 75 évig élhetnek egészségesen, az erősebb nem pedig 69, illetve 71 évig. Anglia sincs sokkal lemaradva: a nők 72, a férfiak 69 egészséges évet tervezhetnek. A sereghajtó e kategóriában is Ukrajna: a férfiak itt csak átlagosan 55 évig számíthatnak egészséges életre, a hölgyek pedig 64 évig.

A WHO azt is nyilvántartja, hogy minden ezer élve születésre hány haláleset jut az öt éven aluliak körében.

Gyerekkori halálozás - statisztikák

Románia és Ukrajna mutatói elrettentőek: 1000-ből 24 ukrán kisgyerek nem éri meg ötödik születésnapját, és ez igaz ezerből 16 román gyermekre is. E tekintetben nálunk jobb a helyzet: 7 ezrelék, azaz 7 gyereket veszítünk el első éveiben.

Magyarországon szülnek a határ közelében élő romániai anyák

Magyarországon szülnek sokan a határ közelében élő romániai anyák közül. Azért döntenek a magyarországi intézmények mellett, mert nemcsak jobban felszereltek, de az egészségügyi személyzet is felkészültebb és kedvesebb, mint Romániában.
Magyarországon szülnek a határ közelében élő romániai anyák

A legjobb a helyzet az osztrákoknál, a cseheknél, és az olaszoknál. Náluk egyaránt 4 ezrelékes az arány, míg Angliában 6 ezrelék. A gyerekekkel kapcsolatban a WHO külön kitér az ukrán helyzetre: az 5 éven aluli gyerekek 26,5 százaléka túlsúlyos, 22,9 százalékuk a fejlődésben visszamaradt, 4,1 százaléka sovány, alultáplált (2000-es adat). Romániában az 5 év alattiak 8,3 százaléka túlsúlyos, korához képest elmaradott 12,8 százalék, és sovány, alultáplált 3,5 százalék (2002).

A cseheknél 4,4 százalék túlsúlyos, 2,6 százalék a fejlődésben elmaradott, és 2,1 százalék alultáplált. Bulgária adatai is figyelmeztetőek: 13,6 százalék túlsúlyos, a gyerekek 8,8 százaléka kortársaitól elmaradott, 1,6 százalék pedig kifejezetten alultáplált.

Hatvan alatt feltűnően nagy a halandóság

Vizsgálták azt is, hogy ezer felnőttből (15 és 60 év között) átlagosan hányan veszítik életüket hatvanéves koruk előtt. Ebben a tekintetben nem sok okunk van a büszkeségre: utolsó előttiek lettünk. A magyar nők közül 104-en, a férfiak közül pedig 249-en veszítik életüket ebben a korban. Ugyanez már csak Ukrajnában rosszabb: 142, illetve 384. Az olaszok aránya a legkedvezőbb: 75 férfi és 71 nő veszíti életét 60 éves koráig minden ezer olaszból. Hozzánk hasonló a helyzet Bulgáriában és Romániában: 93 és 95 nő, és 219, illetve 218 férfi nem éri meg 60. életévét.

Hol kezdődik az alkoholizmus?

"Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből. Az orvos válasza

A legtöbbet az osztrákok költik az egészégre fejenként átlagosan: 3548 dollárt. A legkevesebbet az ukránok és a románok fordítanak erre a célra: 542 és 610 dollárt. Mi a középmezőnyt képviseljük 1382 dollárral.

A GDP arányát vizsgálva egy kicsit már árnyaltabb a kép: a legtöbbet az osztrákok áldozzák erre, GDP-jük 9,9 százalékát. Anglia és Olaszország sem sokkal marad le ettől 8,4 és 9 százalékkal. Mi a GDP 7,6 százalékát költjük az egészségügyre, míg a románok csak 5,7 százalékát.

A WHO a járványokat is számon tartja: egy 2000-es meningococcus járványt említ a WHO Magyarországon, amely még1999-ben december elején Bács-Kiskun megyében – Kecskeméten és Szabadszálláson – kezdődött. Az adatok szerint 30 megbetegedést és 4 halálesetet jelentettek.

Szociális ivók és nagyivók - Az alkoholizmusról

A magyar lakosság 10 százaléka bizonyíthatóan alkoholfüggő!
Az alkoholfogyasztási szokásokról

Ukrajnából egy 2003-2004-es influenzajárványról számolnak be. Az Egyesült Királyságban a járványok, jelentősebb megbetegedések közül a WHO a 2000-es és a 2003-as Lassa-lázat, illetve annak gyanúját jegyzi. A listán a meningococcus, és a több országban is áldozatokat szedő SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome -atipusos tüdőgyulladás) is szerepel. A lista adatai szerint az influenza A típusa is járványt okozott, csakúgy, mint a 2007-es madárinfluenza.

Romániában a járványok közül egy 2003-as SARS-t, egy 2005-es madárinfluenzát, és egy 2004-es A típusú influenzajárványt említenek. Ausztriában egy 2003-2004-es influenza szerepel a nyilvántartásban, míg Bulgárián 2003-ban egy SARS- járvány ment végig. A cseheknél egy szintén 2003-2004-es influenza fertőzött, Olaszországban egy szintén 2003-as influenzáról számolnak be, és egy 2004-es influenzáról.

Dohányzás, alkoholfogyasztás

A WHO az alkoholfogyasztásról is beszámol: Magyarországon a felnőttek közötti (15 év felett) alkoholfogyasztás egy év alatt fejenként 13,6 liter tiszta alkoholra tehető (2003). A dohányzással kapcsolatban közzéteszi, hogy a nők 33,9 százaléka, a férfiak 45,7 százaléka rabja e szenvedélynek (2005).

Nikotinfüggőségi teszt

Ön azt állítja, nem dohányzik? Csak alkalomadtán, netán szórakozó helyen gyújt rá? Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy csak áltatja magát, és komoly nikotinfüggőségben szenved, vagy tényleg le tudja tenni a cigarettát.
Töltse ki Nikotinfüggőségi tesztünket!

Bulgáriában egy felnőtt évente átlagosan 5,9 liter alkoholt iszik, a nők 27,8 százaléka, míg a férfiak 47,5 százaléka dohányzik. Ukrajnában a 15 év felettiek körében 6,1 liter tiszta alkohol fogy évente és fejenként, kevesebb, mint fele a magyarok által fogyasztott mennyiségnek.

Romániában valamivel jobb a helyzet, mint nálunk: évente fejenként 9,7 liter alkohol fogy (2003), a nők 24, 5, a férfiak 40,6 százaléka dohányzik (2005-ös adat). Angliában az alkoholfogyasztás alig kevesebb, mint nálunk: 2003-as adatok szerint egy évben fejenként 11,8 liter alkohol fogy a felnőtt lakosságot tekintve (2003).

A nők 34,7 százaléka dohányzik, a férfiak 36,7 százaléka (2005). A csehek megközelítenek minket: 13 liternyit isznak, a gyengébb nem 25,4, a férfiak pedig 36,6 százaléka cigarettázik. Az osztrákoknak is van tennivalójuk e téren: 11,1 litert isznak, és a hölgyek 40,1 százaléka, a férfiak 46,4 százaléka pöfékel.

Ivóvíz és orvosi ellátás

Magyarország a következő kategóriában kiválóan teljesített: a vízhez való hozzáférés tekintetében az eredmény 100 százalék, és ugyanez a helyzet az egészségügyi ellátás terén is vidéken és városban egyaránt.

Azaz nincs olyan ember – bárhol éljen is az országban – aki ne jutna tiszta, egészséges ivóvízhez és megfelelő orvos ellátáshoz. Ukrajnában van még tennivaló: vidéken 3 százalék nem jut hozzá az egészséges ivóvízhez, az orvosi ellátáshoz pedig 17 százalék. A városokban 3-3 százalék mindkettő aránya (2006). Az angoloknál, olaszoknál és az osztrákoknál ugyanaz a helyzet, mint nálunk: mind a vidékiek, mind a városiak 100 százalékban jutnak hozzá tiszta, minőségi ivóvízhez és az egészségügyi ellátáshoz.

Romániában a vidéki lakosságnak csak 76 százaléka jut tiszta ivóvízhez, ugyanez városon 99 százalék. Bulgáriában kiváló helyzetben vannak a városiak: ők mind ivóvízhez, mind egészségügyi ellátáshoz gond nélkül hozzájutnak, a vidékieknél 3 százalék nem éri el a tiszta ivóvizet, és az orvosi ellátás is akadozik 4 százaléknyi vidékinél. A cseheknél a vidékiek 2 százaléka szenved hiányt a megfelelő orvosi ellátásban.

Tízezer főre az olaszoknál 72 ápoló- és szülésznő jut, e téren – a magyarországi 92 fővel – jobban állunk. Az angolok kiemelkedően sok, 128 ápolónőt foglalkoztatnak 10 ezer emberenként, a románok mindössze 42-t és Bulgáriában is csupán 46-ot. A cseheknél 89, az osztrákoknál 66 ápolónő gondozza a betegeket.

(WEBBeteg - Czibere Anikó)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A kalcium hiányának tünetei A kalcium hiányának tünetei

Memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

Ki juthat majd először védőoltáshoz? Együttműködés vagy kíméletlen verseny?

Az Európai Bizottság 400 millió euró összeggel támogatja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezését, a COVAX-ot a koronavírus elleni...

Csak sokat ül a gép előtt vagy függő?

A videójáték-függőség már hivatalosan is mentális rendellenességnek minősül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. Vajon mekkora...

2030-ra ne legyen több AIDS és hepatitis megbetegedés

Életeket ment, aki csökkenti azon fertőzöttek számát, akik csak késve jutnak hozzá a HIV és/vagy HCV-kezeléshez, hangzik a HepHIV2017 konferencia...

Aggódik a hallása miatt? Itt a WHO ajánlása a megelőzésre!

A fül- és fejhallgatók használatának elterjedésével, az általuk okozott halláskárosodás veszélye is megnőtt az elmúlt évtizedek során. A...

Tévhitek és tények a HPV elleni vakcináról

Meglepő vallomást tett a HPV védőoltás vezető kutatója – állítja egy vírusszerűen terjedő cikk, amely részletesen foglalkozik egy bizonyos dr....

Miért beteg nemzet a magyar?

A legbetegebb nemzetek közé tartozik Európában a magyar – állapította meg nemrégiben a WHO. Es ez különösen annak fényében elkeserítő, hogy a...

H1N1 - A fiatal, egészséges embereket veszélyeztet

Az ENSZ szakosított szervezete, a WHO adatai szerint a H1N1-pandémia halálos áldozatainak száma eddig hivatalosan 17.700, ám legalább további egy-két...

Nincsenek csodaszerek!

Naponta tapasztalja az ember, milyen nagy elvárások, remények alakulnak ki egy-egy új gyógyszer bevezetése előtt, majd a megfelelő...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.