Ukrajna - Betegek és ellátás

szerző: Czibere Anikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Ukrajna 46 és fél milliónyi lakossága, valamint az egykori Szovjetuniótól örökül kapott helyzet óriási terhet ró az ukrán egészségügyre. Az abszolút számok fejlesztések sorát teszik szükségessé.

Ukrajnában a teljes lakosságra vetítve fejenként 542 dollár jut évente az egészségügyre (összehasonlításképpen: Magyarországon 1382, az Amerikai Egyesült Államokban 6714) A várható élettartamot tekintve a férfiak 61, a nők 73 évre számíthatnak, de egészségesen mindössze 55, illetve 64 évvel kalkulálhatnak.

A gyermekhalálozási arány is elmarad a környező országokhoz viszonyítva: minden 1000 élve született ukrán gyerek közül 24 nem éri meg az ötödik életévét. (Magyarországon 7 fő az átlagos érték, az USA-ban 8.)

Csernobil súlyos öröksége - 12 ezren már nem élnek

Az ukrán egészségügy egyik legsúlyosabb öröksége a csernobili atomerőmű katasztrófája: az 1986. április 26-án történt robbanás következményeinek azonnali elhárításában közreműködő 350 ezer úgynevezett „likvidátor” közül több mint 12 ezer már nem él. A még életben lévők körében megugrott a pajzsmirigy daganatos megbetegedésének előfordulása. Bár a zónát még közvetlenül a robbanás után lezárták, az ott élőket kitelepítették, a civil lakosság az utóbbi években – minden figyelemfelhívás ellenére – elkezdett visszaszivárogni.

Ukrajna-szerte az utóbbi időben az AIDS jelenti az egyik legnagyobb problémát: a WHO adatai szerint (2003-as adat) a felnőtt, 15-49 év közötti lakosság 0,54-1,73 százaléka (130-416 ezer fő) hordozza a vírust. Alla Scserbinszka, az Ukrajnai AIDS-megelőzési Központ igazgatója néhány hónapja arról beszélt, hogy bár 2003 és 2008 között Ukrajnában sikerült némi eredményt elérni a HIV és AIDS elleni küzdelemben, a fertőzés terjedésének felgyorsulása mégis azt jelzi, hogy nem hatékonyak az országban alkalmazott megelőzési módszerek.

Ani Sakarisvili, az ENSZ HIV és AIDS-re vonatkozó Közös Programjának (UNAIDS) ukrajnai koordinátora közölte, hogy a nemzetközi szakértőket is nyugtalanítja az ukrajnai fertőzések számának nagy ütemű növekedése.

Hozzátette: Ukrajna első helyen áll mind Európában, mind a Független Államok Közösségének tagországai körében a HIV/AIDS terjedési szintjét illetően. 2008-ban Ukrajnában hivatalosan 21 ezer új HIV-fertőzéses esetet regisztráltak, ami 15 százalékkal több, mint 2007-ben. Egyetlen év alatt ez igen aggasztó növekedés. 2001-ben nemzeti stratégiát dolgoztak ki a járvány megfékezésére, melyhez az ország az Egyesült Nemzetektől és más nemzetközi szervezetektől pénzügyi és technikai segítséget kapott.

A WHO 2006-os adatai szerint a GDP 7 százalékát fordítják egészségügyi kiadásokra. 100 ezer lakosra 106 TBC-s jut, ami Magyarországon mindössze 19 fő. Figyelmeztetőek a gyermekekre vonatkozó számok is: az 5 év alattiak 26,5 százaléka túlsúlyos, majdnem 23 százaléka el van maradva fejlődésben kortársaitól, és körülbelül 4 százalékuk kifejezetten alultáplált. A WHO információi szerint gondok vannak az ivóvízzel és az egészségügyi ellátással is: akár a vidéken, akár a városban élőket tekintjük, a lakosság 3 százaléka nem jut tiszta, egészséges vízhez. A vidéken élőknek mindössze 83 százaléka, a városiaknak 97 százaléka éri el az egészségügyi szolgáltatásokat.

Állami rendszer reform-elképzelésekkel

Az ukrán egészségügy alapvetően állami kézben van, a magánszektor főleg a fogászati ellátásba kapcsolódott be, illetve a szexuális betegségek ellátására létesített magánklinikák és az alkohol-, drogfüggőséget kezelő központok száma is szaporodik.

Hová mennek az orvosok és ápolók?

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) legfrissebb adatai alapján tavaly összesen 1614 orvos és egészségügyi dolgozó kért hatósági bizonyítványt okleveleiről azért, hogy külföldön dolgozhasson: 887 orvos, 419 ápoló 158 fogorvos, 37 gyógyszerész, 7 szülésznő és 106 egyéb egészségügyi dolgozó.
Hová mennek az orvosok és ápolók?

Ukrajnában nincs érvényes egészségbiztosítási törvény, habár ezzel kapcsolatos tárgyalások már többször szerepeltek a parlament napirendi pontján, ám az ezzel kapcsolatos érdemi törvénymódosításokat rendre visszavontak. Az adókból finanszírozott egészségügy (elvileg) ingyenes, ám egyre nagyobb szerepet kapnak a magánszemélyek befizetései, ez a rendszer legnagyobb bevételi forrása. 2001-ben elkészült az államilag nem finanszírozott szolgáltatások katalógusa: ez tartalmazza azokat a területeket, amelyek szolgáltatásai az állami létesítményekben is csak önrészfizetéssel, illetve harmadik fél által térített esetekben lehet igénybe venni.

Ebből következően a járóbeteg-ellátásban a betegeknek például téríteniük kell a vizsgálat során használt fecskendőket, tűket és kesztyűket, a fekvőbeteg-ellátásban pedig az étel, az ágynemű számít térítéskötelesnek.

Bizonyos betegségben szenvedők (pl. AIDS) mentességet élveznek az önrészfizetés alól, de ugyanakkor a listán szereplő készítmények száma rendkívül alacsony. 1996 óta léteznek – elenyésző számban – önkéntes egészségpénztárak: a lakosság mindössze 1,5 százaléka használja ki az ebben rejlő lehetőségeket.

Felcserek, szülésznők

A vidéki alapellátást a felcserek és a szülésznők nyújtják, ennek hagyományai még a szovjet időkre nyúlnak vissza. Tevékenységük az egyszerűbb egészségügyi problémák kezelését, elsősegélynyújtást, gyógyszerfelírást, a terhesség előtti és utáni ellátást és az alapvető prevenciós szolgáltatásokat foglalja magába.

Hasznos praktikák orvosoknak

Felmérések szerint 15-18 másodpercig hallgatja az orvos a beteget anélkül, hogy félbeszakítaná. A betegnek tehát fel kell készülnie, hogy ez alatt mondja el a problémáját – jó, ha összeírja a kérdéseit. A kommunikációt itt is tanítani kell. Hasznos praktikák orvosoknak

Nincs éles határvonal az alap- illetve a járóbeteg-szakellátás között, a szakorvosi ellátást a betegek beutaló nélkül is igénybe vehetik.

A fekvőbeteg-ellátás három szinten történik: vidéki területi kórházakban, helyhatósági- és központi kerületi kórházakban, illetve a regionális és szupraregionális kórházakban. A ’90-es években elindult reformfolyamat magával hozta az egynapos sebészetet, az otthonápolást. 2003-ban egy átlag ukrán valamivel több mint 12 napot töltött kórházban.

Az Ukrajnai egészségügy számos téren mutat hasonlóságot a magyarországival: az egészségügyben alacsonyak bérek, vidéken orvoshiány tapasztalható.

Gyógyszergyárak magánkézben

A gyógyszergyárak döntően magánkézben vannak. 2004-ben Ukrajnában 19 százalékos gyógyszerár- kedvezményre jogosító kártyát (ún. narancssárga kártya) vezettek be, amelyre asztmás betegek, a Csernobilban történt nukleáris baleset miatt megbetegedett emberek, 25 év alattiak és 50 év feletti, krónikus betegségben szenvedők jogosultak.

A betegek a kedvezményes áru készítményekhez a programban közreműködő gyógyszertárakban juthatnak hozzá. Az ukrán egészségügyi rendszer alapvető reformja jelenleg is előkészítési folyamatban van.

(WEBBeteg - Czibere Anikó, Forrás: Egészségögyi Stratégiai Kutatóintézet, WHO)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.