• A zöldek támadják a nanotechnológiát

    Szerző:

    Egy zöldszervezet támadást indított a nanotechnológiával készült élelmiszeradalékok ellen. Az Európai Földbarátok (FoEE) szerint legalább 104 olyan élelmiszer van forgalomban az EU-ban, amely nanoanyagot tartalmaz, vagy amelynek az előállításában alkalmaztak nanotechnikát is.

    Nanorészecskéknek a milliomodmilliméter nagyságrendű dolgokat nevezik. Az ilyen mikroszkopikus anyagok, alkatrészek gyártása, a nanotechnológia öles léptekkel vonul be manapság az alapkutatásba, a számítástechnikába és az orvoslásba.

    Hirdetés

    Az Európai Földbarátok szerint a nanotechnika egyre gyakrabban lép át a laboratóriumokból a polgári életbe, és nincs megfelelően ellenőrizve, hogy a nanoeljárással készült termékek nem károsak-e a felhasználókra.

      Gyanús termékek a zöldek szerint

    Az FoEE fekete nanolistáján olyan termékek szerepelnek, mint élelmiszeradalékok, a csomagolásra mindennaposan használt nejlonfólia, műanyag zacskók, dobozok, az antibakteriális edények, bizonyos hústermékek és kakaóitalok.

    A Földbarátok szerint joghézag van az EU-s előírásokban. Amíg nincs megfelelő szabályozás és ellenőrzés, addig nem szabad olyan élelmiszereket vagy élelmiszer-csomagolóanyagokat forgalmazni, amelyekről nem tudni, nem mérgezőek-e - érvel az FoEE.

    Az FoEE szerint míg az EU-ban 104, addig világszerte több száz olyan élelmiszer van forgalomban, amelynek az előállításában alkalmaznak nanotechnológiát.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.03.12 14:47
    Címkék:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Pajzsmirigybeteg? Ezekre figyeljen a nyáron!

    A betegségek többsége reagál az évszakváltásokra, így nyáron plusz tünetek is jelentkezhetnek, ráadásul vannak olyan állapotok, melyeknél más dózisra és plusz odafigyelésre van szükség. Ilyen pl. a pajzsmirigyzavar is. Hogy mikre kell ekkor ügyelni, arra dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája adott választ.

    Az iskoláskorú gyermek jelenlegi étkezése kihat a későbbi életmódjára is!

    Elkészült a legújabb országos iskolai menzakörkép. Csökkent a közétkeztetésben kínált ételek só- és cukortartalma, több zöldséget és gyümölcsöt kínálnak a gyerekeknek, számos új étel jelent meg. Vegyes a kép, ahogyan a szülők tapasztalatai is.

    Baktérium okozta a tömeges megbetegedéseket

    Az első vizsgálati eredmények alapján Campylobacter nevű baktérium okozta a hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó tömeges megbetegedéseket Domoszlón és Kisnánán.

    Változókori fogamzásgátlás

    A női petefészek aktivitása a 40-es évek vége felé fokozatosan csökkenni kezd. Milyen fogamzásgátlási módszerek javallottak klimax idején?

    Dr. Tolvay Katalin: A betegek egyre kevésbé érzik stigmának, ha lelki problémáik vannak

    Sokan ismerik és tisztelik, és ő is számos páciens lelkének, elméjének, személyiségének gyógyítója, és ismerője. Elhivatott pszichiáter, aki örömmel hódol a kerékpározásnak, a sportnak, az utazások élményének, megőrizve az értékrendjének megfelelő szépségeket, bölcsességeket, hétköznapi szokásokat.

    A stressz növeli az érelmeszesedés kockázatát

    Az erős munkahelyi nyomásból eredő stressz 46 százalékkal növelheti az érelmeszesedés folyamatának előrehaladását azokban az emberekben, akik különösen érzékenyen reagálnak a stresszre - derült ki az amerikai School of Public Health in Berkeley kutatói által elvégzett tanulmányból.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    Olajozott fültisztítás
    A túlzott fülzsír termelődése fülzsírdugó kialakulásához vezethet. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások