A dohányzást is figyelembe vennék a filmek besorolásánál

Független Hírügynökség
megjelent: 2010.02.21.

Tajvanon a dohányzó karaktereket is figyelembe vennék annak eldöntésénél, hogy milyen korosztály nézhet meg egy-egy filmet - közölte szombaton a kormány. Tajvanon az utóbbi években harcot hirdetett a dohányzás visszaszorítására, és több korlátozást is bevezettek a dohánytermékekre.

A mozifilmekben történő dohányzásnak rosszabb hatása van, mint az erőszaknak és a szexnek - derül ki a tajvani egészségügyi minisztérium közleményéből. A tárca azt akarja elérni, hogy a filmek besorolásánál vegyék figyelembe a dohányzó szereplőket is.

A minisztérium egy japán animációs sorozatot hozott fel példának, amelynek főhőse rendszeresen cigarettázik, "rossz példát mutatva a gyerekeknek". A tervezett szabályozás bevezetésével akár gyereknek szóló rajzfilmeket is csak a célközönségnél idősebb emberek nézhetnének meg.

A tajvani kormány adatai szerint a tüdőrák vezető halálozási ok a szigeten, ahol a 23 milliós lakosságból ötmillióan dohányoznak rendszeresen.

Tajvan az utóbbi években harcot hirdetett a dohányzás visszaszorítására. 2009-ben megtiltották a dohányzást zárt közterületeken, a cigarettareklámokat egyáltalán nem engedélyezik, és "egészségügyi adóval" sújtották a dohánytermékeket. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint ezekkel az intézkedésekkel tíz százalékkal tudták csökkenteni a dohányzást.

(Független Hírügynökség)

Dohányzási szokások Magyarországon (Szinapszis Kft. 2008)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A vesekő kialakulásának okai A vesekő kialakulásának okai

A vesekövek a vizelet bizonyos alkotóelemeiből alakulnak ki.

Alvás csecsemőkorban Alvás csecsemőkorban

Hol aludjon a csecsemő: a szülők ágyában, vagy a saját kiságyában?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.