• Új antibiotikumot fedeztek fel?

    Szerző: MTI

    Az új antibiotikum egy olyan fehérje működését akadályozza meg, amely egyébként létfontosságú a baktérium számára, mert külső sejtmembránja kialakításában vesz részt.

    Új típusú antibiotikum kifejlesztéséről számoltak be a Science tudományos folyóiratban svájci kutatók. A hatóanyag sikerrel veheti fel a harcot a többféle szerrel szemben ellenállóvá vált "szuperbaktériumokkal" is.

    Hirdetés

    Óvatosan az antibiotikumokkal!

    Ne követeljünk minden megfázásra antibiotikumot a háziorvostól! Csak a bakteriális fertőzések kezelhetők és kezelendők antibiotikummal.
    Szemléletváltás kell >>

    A Zürichi Egyetem és a Polyphor elnevezésű svájci biotechnológiai vállalat munkatársai szerint a potenciális gyógyszer a Gram-negatív baktériumok ellen hatékony, az általuk okozott, sokszor életveszélyes fertőzések kezelésére lehet alkalmas.

    Az új antibiotikum egy olyan fehérje működését akadályozza meg, amely egyébként létfontosságú a baktérium számára, mert külső sejtmembránja kialakításában vesz részt.

    A szakemberek elmondták, hogy a POL7080 jelű vegyület szelektíven öli meg a Pseudomonas aeruginosa elnevezésű baktériumot, amely gyakran okoz tüdőfertőzést.

    Növekszik a rezisztencia

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Nagy szükség van újabb antibiotikumokra, amelyekkel legyőzhető az egyre növekvő rezisztencia.

    Ha visszatekintünk a történelemben, egy új antibiotikum-osztály megtalálása olyan esemény, amelyre húsz évente kerül sor" - hangsúlyozta Michael Altorfer, a kifejlesztő biotechnológiai vállalat munkatársa. A Gram-negatív baktériumok a kórházi intenzív osztályokon előforduló fertőzések 63 százalékát okozzák.

    Becslések szerint a baktériumok antibiotikumokkal szemben kialakult ellenálló képessége miatt Európában évente 25 ezer, az Egyesült Államokban 19 ezer embert hal meg.

    Az új szer 1-es fázisú klinikai próbái egészséges önkéntesekkel a tervek szerint a második negyedévben kezdődnek meg.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.02.20 08:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vényköteles, mégsem olcsóbb? - Ha nem támogatott egy gyógyszer, akkor miért kell hozzá recept?

    A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont sokszor találkozunk azzal a gyógyszertárban, hogy az általunk kiváltott gyógyszer hiába receptköteles, a teljes árát kell kifizetnünk. Akkor hogy is van ez?

    Az agyhártyagyulladás veszélye különböző életkorokban

    Az agy állományát fedő kemény és lágy agyhártyák baktériumok, gombák, paraziták, vírusok okozta vagy éppen steril gyulladása életet veszélyeztető állapot, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel. Erre a rendkívül súlyos betegségre különösképpen felhívja a figyelmet az a tény, hogy nem csupán legyengült immunrendszerűek, kisgyermekek és idősek körében szedi napokon belül áldozatait, hanem teljesen egészséges, életerős fiatal felnőttek között is.

    Hogyan tároljuk a gyógyszereket a nyári melegben?

    Hőség idején a gyógyszerek tárolásával, szedésével kapcsolatban különösen körültekintőnek kell lennünk.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    Mit kell tudni az MRSA-fertőzésről?

    Az MRSA-fertőzést a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium okozza. Ez egy olyan Staphylococcus aureus baktérium törzs, mely már számos alkalmazott antibiotikumra – többek között a meticillinre – is rezisztens.

    E-recept: így látja a családorvos és a gyógyszerész az eddigi változásokat

    A közelmúltban bevezetett e-receptes rendszer egyik lényeges eleme, hogy a vényrendelési esemény az EESZT-ben (vagyis Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben) tárolt adatbázisba kerül, ahonnan minden érintett szakember le tudja kérdezni a betegek érvényes vényeit. A valóságban ez még kissé bonyolultan, zökkenőkkel működik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.