Vitaminok - 100 milliós bírság a cégnek

Szerző: Független Hírügynökség

A GVH állásfoglalása szerint nem tekinthetők tudományos ismeretnek a pozitív terméktapasztalatok, a betegektől és kezelőorvosaiktól származó vélemények.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 100 millió forintos bírságot szabott ki a Free Choice Kft-re - tájékoztatott kedden a GVH. A hivatal vizsgálata megállapította, hogy a cég több termékének a forgalmazását az ÁNTSZ betiltotta, de azokat a vállalkozás mégis árulta. Emiatt a Free Choice Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor tájékoztatásaiban valótlanul állította, hogy az áru jogszerűen forgalmazható. A cég tájékoztatásai ezek mellett gyógy- és pozitív egészségre gyakorolt hatást tulajdonítottak egyes termékeknek, amit viszont nem tudtak bizonyítani.

Legyen tisztában azzal, hogy mit visz be szervezetébe!
 • Tápanyagtartalom
 • Vitaminok, nyomelemek
 • A GVH szerint megállapítható, hogy a Free Choice Kft. által a drlenkei.hu honlapon, a Vitamin magazinban és más módon közzétett tájékoztatások, miszerint a vállalkozás termékei közül egyesek alkalmasak betegségek, például depresszió, magas vérnyomás, csontritkulás torokfájás és nátha, illetve az emberi szervezet működési zavarai vagy rendellenességei gyógyítására, nem bizonyíthatóak.

  A GVH vizsgálata megállapította, hogy a tájékoztatásban használt egyes kifejezések és szófordulatok, például a doktor, kezelőorvos gyógyír, gyógyszer miatt az állítások tartalmi üzenete szintén az, hogy a szóban forgó termékek használatának gyógyhatása, illetve kedvező egészségügyi hatása van - írja a közlemény.

  A pozitív terméktapasztalat nem tudományos tény

  Óvakodjon az ellenőrizetlen összetételű termékektől!
  Természetesen nem lehet egy kalap alá venni minden terméket, hiszen azok között vannak régóta ismert, jól bevált, szigorú minőségbiztosítási rendszerben előállított és korrekt módon forgalmazott készítmények, amelyek megfelelő alkalmazása nem veszélyes. Az ellenőrizetlen összetételű vagy túl sokat ígérő termékektől ugyanakkor bölcsebb óvakodni.
  A GVH állásfoglalása szerint nem tekinthetők tudományos ismeretnek a pozitív terméktapasztalatok, a betegektől és kezelőorvosaiktól származó vélemények.

  Ahhoz, hogy egy adott termék betegségeket megelőző, kezelő, gyógyító hatását valóban tudományos ismeretek támasszák alá, ennél mélyrehatóbb vizsgálatokra van szükség.

  Alapos, a termék minden szervezetre gyakorolt hatására és mellékhatására kiterjedő kísérletsorozatot kell végezni, a készítményt laboratóriumi körülmények között állatokon, illetőleg embereken tesztelni.

  Ezt követően az eredményeket az orvostudomány képviselőinek kell elemezni, és arról ekként megalapozottan szakvéleményt adni.

  Az ilyen minimális feltételek mellett lehet csupán egy adott készítményről - tudományos ismeretekre alapozottan - gyógyhatást állítani.

  A GVH megállapította, hogy a jelen esetben ezek a követelmények nem teljesültek.

  A GVH a bírság kiszabásán túl kötelezte a Free Choice Kft-t arra, hogy internetes honlapja nyitó oldalán jól láthatóan, észrevételek hozzátétele nélkül, valamint üzleteiben a bejáraton és az eladói pultnál jól láthatóan, észrevételek hozzátétele nélkül fél éven át tegye közzé a Gazdasági Versenyhivatal eljárásának megállapításait.

  Azt, hogy a Free Choice Kft. a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, mert egyes termékei vonatkozásában azt a hamis benyomást keltette, hogy a termékek jogszerűen forgalmazhatók. Illetve azt is ki kell írniuk, hogy állításaikkal ellentétben egyes termékeik gyógyhatása és a kezeléseknél történő pozitív hatása nem bizonyítható - írja a GVH közleménye.

  (FH)

  Hozzászólások (0)

  Cikkajánló

  Gyerekek Gyerekek

  Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

  Fitoterápiás készítmények -...

  A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

  A vérben lévő szabad...

  A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

  Niacin: B3-vitamin: Miért fontos?

  A niacinnak, a többi B-vitaminhoz hasonlóan, a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében van szerepe, valamint hozzájárul az energiatermelő...

  Milyen vitaminokra van szüksége egy...

  Egy amerikai kutatócsoport vizsgálatainak eredménye szerint már csekély mértékű folsav-, B1-, B2-, B6-vitamin-hiány is korlátozza az intenzíven...

  Biotin (H-vitamin) - Miért fontos?

  A biotin (H-vitamin, koenzim R) egy vízoldékony, kéntartalmú vitamin, amely a B-vitamin-komplex család tagja. Kémiai szerkezetét az 1940-es években...

  A vitaminok szerepe - Melyik miért...

  Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezenkívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt...

  Tények és tévhitek a vitaminokról

  A hűvös, változékony időben szervezetünket nem árt felkészíteni arra, hogy ellenállóbb legyen az ilyenkor szokásos megbetegedésekkel szemben....

  Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
  Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.