• Autószerelő vágta le lábáról a gipszet

    Szerző: Független Hírügynökség

    Autószerelő szedte le a gipszet egy 84 éves asszony lábáról. Az idős asszonynak és lányának a kórházban azt mondták, hogy levehető a gipsz, de nincs szakember.

    A tisztiorvosi hivatal is megvizsgálja, hogy miért nem vették le a gipszet egy 84 éves asszony lábáról hétfőn a Szent János Kórházban.

    Hirdetés

      A csonttörések ellátása

    Késő ősszel és télen a szánkózó, korcsolyázó gyerekek és a csúszós járdán eleső idősek tipikus sérülése a csonttörés. Mit tegyünk az orvosi segítség megérkezéséig? Mire számíthatunk az orvosnál?
    A csonttörések ellátása>>

    A kórházban hétfőn még azt mondták az RTL Híradónak, hogy azért, mert nem dolgozott a gipszmester, kedden viszont már azt mondták: azért, mert hiányzott a speciális fűrész. A gipszet végül egy autószerelő vágta le az asszony lábáról.

    Autószerelő szedte le a gipszet egy 84 éves asszony lábáról. Az idős asszonynak és lányának a kórházban azt mondták, hogy levehető a gipsz, de nincs szakember. A Szent János Kórházban hétfőn az RTL Híradónak is azzal indokolták, hogy nem tudták levenni a gipszet.

    Hiányzott a speciális fűrész

    Szmogriadó Budapesten
    Combnyaktörés
    A gipszmester ugyanis csak kedden, szerdán és csütörtökön dolgozik. Keddre viszont más lett az indok.

    Közleményükben azt írták, nem az orvosi szaktudás, hanem az eltávolítást szolgáló speciális fűrész nem állt rendelkezésre az adott időpontban.

    Az egészségbiztosítási felügyelet volt vezetője szerint nem elég papíron megfelelni a szakmai minimum követelményeknek, el is kell látni a betegeket.

    Kovácsy Zsombor egészségügyi jogász azt mondta, vélhetőleg a rendeletben foglaltaknak megfelel a kórház traumatológiai ellátása, ugyanakkor szükséges az, hogy a gipsz levétele megoldható legyen.

     A combnyaktörés
    Ha a törés közvetlenül a combfej és combnyak határán következik be, akkor medialis, ha pedig közel a combcsont és a combnyak határán keletkezik, akkor lateralis combnyaktörésről beszélhetünk. A combnyaktörés>>
    A traumatológus társaság elnöke még hétfőn azt mondta: ha egy kórházi osztályon akár az eszköz, akár a személyzet hiánya miatt nem tudnak levenni egy gipszet, akkor az az osztály nem felel meg a minimum követelményeknek.

    A tisztiorvosi szolgálat bekérte az ügy dokumentumait a kórházból. Ezután döntenek, vizsgálatot indítanak-e az ügyben. A regionális tiszti főorvos szerint egyébként elsősorban nem szakmai, hanem etikai kérdés, hogy az orvos hajlandó-e levenni a gipszet egy betegről.

    (FH)

    Módosítva: 2010.02.10 14:34, Megjelenés: 2010.02.10 14:34
   • Cikkajánló

    Miokardiális izomhíd

    Miokardiális izomhíd

    Dr. Molnár Dóra

    Akár szívinfarktus okozója is lehet. Hogyan diagnoszti- zálható? Hogyan kezelhető?

    A hőháztartás zavarai

    A hőháztartás zavarai

    Dr. Kozma Ákos

    Melyek a hőháztartás zavaraira leginkább hajlamosító tényezők?

    Csak szociális otthonba ne adjatok, ha megöregszem

    Bizonyára sokan hallották már szüleiktől azt a valós és riadt kérést, ami idősebb, kiszolgáltatottabb életszakaszukra vonatkozik: Csak szociális otthonba ne adjatok, ha megöregszem! A felnőtt gyerek legyint, talán még nem érti, mire utal a szülő. A nagy rácsodálkozásból sajnos egyre gyakrabban valóság lesz.

    Barbiturátok - Mit érdemes tudnunk ezekről a hatóanyagokról?

    A barbiturátok, vagyis a barbitursav származékai a XX. század elején jelentek meg a köztudatban, mint altatószerek.

    Fáradásos csonttörés: Tünetek és a gyógyulás esélyei

    Fáradásos törésről beszélünk, amikor a csontokat érő ismétlődő terhelés következtében a csont állományában úgynevezett mikrosérülések keletkeznek, melyek a csont részleges vagy teljes töréséhez vezetnek. Ilyenkor a csontátépülés zavart szenved, a csontlebontó folyamatok kerülnek előtérbe, azaz az oszteoklasztok aktivitása dominál.

    Csonttörések és kezelésük

    A váz- és izomrendszert minden nap érik kisebb-nagyobb sérülések. A zúzódások, horzsolások mindennaposak, emellett pedig az egyik legrettegettebb sérülés a törés (fractura), mely szerencsére ritkán fordul elő az ember életében.

    A csonttörések ellátása

    Késő ősszel és télen a szánkózó, korcsolyázó gyerekek és a csúszós járdán eleső idősek tipikus sérülése a csonttörés. Mit tegyünk az orvosi segítség megérkezéséig? Mire számíthatunk az orvosnál?

    A nemi hormonok szintje is hat a csonttörés kockázatára

    Egy tanulmány szerint az ösztradiol alacsony szintje, vagy a nemi hormonokat megkötő globulin (SHBG) magas szintje kapcsolatban áll az osteoporotikus töréssel idősebb férfiak esetében.

    A leggyakoribb kérdések a csonttörésekről

    A csonttörésekkel kapcsolatban számos kérdés felvetődik a betegekben. Összegyűjtöttük egy csokorba a szakorvosnál leggyakrabban elhangzó kételyeket. A kérdésekre Dr. Holnapy Gergely, ortopéd-traumatológus szakorvos válaszolt.

    Fájdalomcsillapítás csonttörések esetén

    Akinek már volt csonttörése, az tudja, akinek még nem volt, az gondolja, hogy mennyire fájdalmas, ha valamelyik csontunk eltörik. Ezért is érthető, hogy a törés kezelésénél nemcsak a pontos csontegyesítés fontos, hanem a fájdalomcsillapítás is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások