• Új módszer a veseátültetésben

    Szerző: MTI

    A beavatkozás mára megváltoztatta Maxine életét, új veséje lehetővé teszi, hogy olyan ételeket - például csokoládét és mogyorót - is ehessen, amelyek addig tiltottak voltak számára.

    Úttörő transzplantációs eljárást alkalmaztak brit orvosok Coventryben, amikor egy nőnek testvére egyébként nem egyező veséjét ültették át speciális hűtés és szűrés után - olvasható a BBC hírportálján (http://newsvote.bbc.co.uk).

    Hirdetés

    Maxine Bath számára nem találtak egyező vesét, csak a dialízis tartotta életben. Most azonban megkaphatta nővére veséjét, mert a szerv kilökődését megakadályozták egy eljárással, amelyben erős hűtéssel kicsapatták a nem kívánatos immunfehérjéket, majd szűréssel eltávolították azokat.

    Az új szervek kilökődésének kockázata csökkenthető, ha a donor családtag, ám a 41 éves, tizenöt éve vesebeteg Maxine immunrendszere ellenanyagot termelt valamennyi családtagja szöveteivel szemben, ezért az élődonoros átültetés lehetősége veszélybe került esetében.

    Új módszert alkalmaztak

    A termelődött antitestek eltávolításának ismert módjait sem alkalmazhatták nála, mert alacsony vérnyomása miatt veszélyes lett volna számára.

     Hazai szabályozás
    Hazánkban a jogszabályok alapján a szervadományozással kapcsolatban az ún. „feltételezett beleegyezés” elve érvényesül, vagyis ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy halála esetén szerveit, szöveteit felhasználják szervátültetés céljára, akkor feltételezhető az illető beleegyezése és a szervek eltávolítása elvégezhető. Tovább>>
    Az orvosok ezért egy korábban nem használt módszert, krioszűrést alkalmaztak a világon elsőként Maxine-nál.

    Az eljárásban a vérplazmát átengedik egy erősen hűtő készüléken, ezáltal a fehérjék, ellenanyagok kicsapódnak és könnyen kiszűrhetővé válnak.

    Az újramelegített plazmát ezután visszavezetik a páciens érrendszerébe. Maxine és testvére, Michelle is ötször ment át a műveleten az átültetés előtt.

    A novemberben végrehajtott úttörő beavatkozás mára megváltoztatta Maxine életét, új veséje lehetővé teszi, hogy olyan ételeket - például csokoládét és mogyorót - is ehessen, amelyek addig tiltottak voltak számára.

    Orvosi érdekességek

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.02.08 23:55
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Mik a tünetei, hogyan kezelhető?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    Vérplazmát adnék - Mire figyeljek?

    A plazmaferezis a véradás egyik formája, a levett plazmafolyadék gyógyszerkészítmények előállításához szolgál alapanyagul. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem véradás! Mi a különbség?

    Veseátültetés - Négy éve élvonalban a Semmelweis Egyetem

    Az egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája áll az első helyen a nem élődonoros veseátültetések számát tekintve az Eurotransplant nyolc tagországa között.

    A vérplazmavétel (plazmaferezis)

    A plazmaadás a véradás egyik speciális formája: olyan folyamat, melynek során a donortól csupán a plazmafolyadék kerül levételre, miközben a vér egyéb, úgynevezett alakos elemei azonnal visszajutnak a szervezetbe.

    Évről évre többen kapnak életmentő szervet

    Magyarországon rendkívül jól működik a szervkoordináció, és örömteli, hogy évről évre növekszik azok száma, akik életmentő szervhez jutnak - mondta az egészségügyért felelős államtitkár Budapesten, az Országos Vérellátó Szolgálat keretein belül működő Szervkoordinációs Iroda létrehozásának tízedik évfordulóján tartott konferencián.

    Csökkent a kórházi fertőzések száma

    Magyarország jelentőrendszere az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések vonatkozásában fejlettnek és széles körűnek számít egész Európában. Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb, most megjelent adatai alapján a szigorú bejelentési kötelezettségnek köszönhetően három nagy fertőzéstípus, a Clostridium difficile okozta fertőzések, a véráramfertőzések, illetve az úgynevezett multirezisztens kórokozók okozta fertőzések (MRK) összesített esetszáma 2014-hez képest 2015-re 5 százalékkal csökkent.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.